hatlarda çalışma

electrics

Üye
Katılım
15 Nis 2008
Mesajlar
694
Puanları
6
Yaş
39
arkadaşlar yüksek gerilim hatlarında çalışma yapılırken hat kesildikten sonra üc fazin kısa devre edilerek calisilmasi ne amaclidir? yani bu köprüleme olmasa ne olur ? emin degilim ama böyle bir sey duymustum önceden dogrumudur?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
arkadaşlar yüksek gerilim hatlarında çalışma yapılırken hat kesildikten sonra üc fazin kısa devre edilerek calisilmasi ne amaclidir? yani bu köprüleme olmasa ne olur ? emin degilim ama böyle bir sey duymustum önceden dogrumudur?

Doğrudur hat tüfeği vardır. Hat eksenine dik bir noktadan atılır hattın üzerinden diğer tarafa düşer. Bir ucu toprağa çakılıdır. E.N.H'larındaki endüksiyon geriliminden doğabilecek çarpılma olayları için önlemdir. Topraklı yük ayırıcı sistemleride bu işi görür ayrıcı açtığında hattı toprakla irtibatlandırır. Modüler hücrelerde de vardır.
 
ewet arkadaşlar og,yg de çalışırken hem hat kontrolü hemde endüksiyondan korunmak için topraklama yapmak gereklidir.bunu çok türlü yapabilmek mümkün.hattın giriş ayırıcısından(eğer topraklı ayırıcı ise),hat tüfeği ile (genelde yg de kullanılır) topraklama maşası ile(en uygun olanı budur çalışılan noktada topraklama yapılır) topraklamalar yapılabilir.
 
topraklama yapmask ne olur:
topraklama yapmazsak yanlış manevra sonucu çalıştığınız hatta enerji verilebilme ihtimali olabilir,endüksiyon(60-180v) akımına maruz kalabilirsiniz.
 
Anlatılanların hepside doğrudur. Toprak maşasıyla topraklama yapılacağı zaman, çalışılan tarafın tesr istikametinde topraklma yapılmalı ki herhangibir kısadevre durumunda oluşacak ark yanığı az olsun (Kısadevrenin kafamızın hemen yanında olmasından daha iyidir bence.)
Bazen de çalışılan hattın üzerine, başka bir hattın teli düşebilir (Çapraz geçişlerin olduğu hatlarda). Bu durum düşük bir iktimalde olsa karşılaşılan bir durumdur.
Bir keresinde çalıştığımız hattın üzerinden 154kV ENH geçiyordu. Hiç bu kadar indüksiyonla karşılaşmamıştım. Ölçü aletiyle ölçtüğümde faz-faz 380-385V gördüm!
Bir de tecrübeli bir tedaş emeklisi anlatmıştı:
Emekliik sonrası işlerinden birisinde, direklere hattı germişler akşam olmuş gidilmiş. Fakat hattın her iki ucundada herhangi bir fiziki irtibat yok. Yaklaşık bir hafta sonrasında aynı hattın kalan işlerini yapmaya gittiklerinde swallow teli pense ile tutup direk gövdesine dokundurarak hattı topraklamak istediğinde (pense ile tuttuğu halde) çarpılmış. "Biliyordum ama bu kadarını beklemiyordum" diyordu.
Olan su orada: Geçen bir haftalık süre zarfında hat şarjlı havadan dolayı kondansatör gibi yüklenmiş.
 
Hattın her iki ucu da acık olsada,yani gerilimsiz olsada önce calışma bolgenizden topraklayınız .
Eger hattın her iki ucuda topraklı ise camper sokerken veya eklerken camperin oldu noktadan 3mt sag ve 3m soltaraf tan topraklayınız on dan sonra ekleyın veya sokun..
Hattın uzerinden gecen baka hatlar dan etkilenir carpma ve yanıklarolusur.
YDA baska hat temas etmiş olabilir.
hav şartlarından rüzgar ve yuklü bulut oranjlı havlarda statik yükle yuklenirler.

___

Bir de yer altı kablolarında sakın olki bos kablo diye ellemeyiniz.
önce topraklam yapınız. Sonra izalosyon testi yapınız.
Testten sonra megerle yda multi metre ile olcumden sora elle temas etmeyınız ve öce toplama yapınızz sonra elle temas ediniz bunu her olcüm den sora aynen yapınız.
8-10 mt kablo da olcum yaptım tam topraklam yapcakken yanım daki eleman cıplak elle obur ucun dan temas etti ve carpıldı 5 takla attı gerisini siz düşünün .ona gçre hareket ediniz.
önec emniyet kontrol tekrar kontrol.
Kendi haytınızı sizle calısan birilerinin hayatını tehlikeye atarsınız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
E.N.H'larındaki endüksiyon geriliminden doğabilecek çarpılma olayları için önlemdir. Topraklı yük ayırıcı sistemleride bu işi görür ayrıcı açtığında hattı toprakla irtibatlandırır.


Hat tüfeği topraklama için kulanılmaz. sadece hatta enerjinin varlığını kontrol etmek için kullanılır.
Hattı topraklamak için topraklama aparatı kullanılır.
 
enerji nakil hatlarında y.g de kullanılan izalatörlerin belirbir süreden sonra üzerinde kapasitif yük birikimi olur yani bir nevi kond. gibi davranırlar bu nedenle y.g hattındaki enerji kesilmiş dahi olsa direklerdeki izalatörlerden dolayı bir gerilime sahiptir bu gerilim calışmamıza engel teşkil edeceği için hatlar topraklanmalıdır.
 
evet arkadaşlar yüksek gerilim hatlarında çalışmak çok dikkat isteyen bir iştir.Hiçbir zaman unutmayacağımız nokta hangi gerilimde olursa olsun çalışacağımız yerin enerjisini kestikten sonra kontrolünü yapıp topraklamaktır.Ben hat tüfeği kullanılmama durumunda aşırı güvenden ölenler gördüm.Kendinize aşırı güven duymayın herzaman şüpheci yaklaşın kısaca elektrikten korkun korkmazsanız hata yaparsınız.O Yüzden SİZ ONU TOPRAKLAYINKİ O SİZİ TOPRAKLAMASIN!!!!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,425
Mesajlar
917,515
Kullanıcılar
450,340
Son üye
Samsunumut

Yeni konular

Geri
Üst