Devre Gürültüsü Problemi

Bu uygulamada LM2596 ve
d sınıf ses amplifikatörü kullanmamalisiniz.

Lineer voltaj regulatoru ile mikrofon devrelerini besleyin. Guc amplifikatorunu ise regulatorun cikisindan degil girisinden beslensin.

Guc amplifikatoru olarak da lineer bir amplifikator secin.

Aksi halde hem D sinifi amplifikatorun hem de anahtarlamali guc kaynaginin yaydigi gurultuler mikrofon amplifikatorune kacar.
 
Son düzenleme:
Bu uygulamada LM2596 ve
d sınıf ses amplifikatörü kullanmamalisiniz.

Lineer voltaj regulatoru ile mikrofon defrelerini besleyin. Amplifikator ise regulatorun cikisindan degil girisinden beslensin.

Guc amplifikatoru olarak da lineer bir amplifikator secin.

Aksi halde hem D sinifi amplifikatorun hem de anahtarlamali guc kaynaginin yaydigi gurultuler mikrofon amplifikatorune kacar.
Çok teşekkür ederim bahsetmiş olduğunuz yöntemleri de deneyerek sistemi daha da kararlı ve kaliteli bir hale getirmeye çalışacağım. Elde ettiğim deneyimleri de burada paylaşacağım. Tekrardan teşekkür ederim.
 
Selamın Aleyküm arkadaşlar hepinize kolay gelsin,
üretmeye çalıştığım bir cihazda ses ile alakalı gürültü (parazit) problemi yaşamaktayım. Sizlere yaşamakta olduğum problemi daha net bir şekilde anlatabilmem için herşeyi adım adım açıklamaya çalışacağım;

Cihaz: üretmeye çalıştığım cihaz dar alanlara girebilen ve bu alanlarda ki sesi kullanıcıya aktaran bir cihaz. Bir nevi yılan kameranın mikrofon hali diyebiliriz. Bunu yapmamın sebebi ise akademik bir çalışma.

Kullanılan Bileşenler: Bir adet max 9814 ön mikrofon amplifikatör modülü, bir adet DY-AP 3015 d sınıf ses amplifikatörü, bir adet NYLSA Mikrofon amplifikatörü, bir adet lm2596 voltaj regülatör modülü, bir adet 9V Pil, bir adet ses jack'ı ve bir adet monitörlü kulaklık.

Bileşenlerin Kullanım Nedenleri:
1- Max9814 ön mikrofon amplifikatör modülü: bu modül 5mm elektret mikrofondan gelen sesin belirli bir seviyeye yükseltilmesini ve iletilmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
2- NYLSA Mikrofon amplifikatörü: Max 9814 modülünden gelen sesin daha da yükseltilmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
3- DY-AP 3015 d sınıf ses amplifikatörü: NYLSA modülünden gelen sesin hem daha da kuvvetlendirilmesi hem de ses seviyesinin kullanıcı tarafından kontrol edilmesini sağlama amacıyla kullanılmaktadır.
4- LM2596 voltaj regülatör modülü: 9V pilden gelen gerilimi max9814 ve NYLSA modülleri için 5 volta düşürmesi için kullanılmaktadır. aynı 9V pil DY-AP3015 modülüne doğrudan bağlıdır.

Bağlantı Şeması: Tüm bileşenlerin bağlantı şeması dosya ekinde sunulmuştur.

Sorun: Bu devrede karşılaştığın sorun şu ki temel olarak modüller güzel çalışıyor fakat devrede devrenin kendi ürettiği bir parazit var. Bunun nereden kaynaklandığını bulmaya çalıştım her bir bileşeni osiloskop üzerinden kontrol ettim ama malesef bu parazitin kim tarafından üretildiğini tespit edemedim. Devreye mikrofon bağlı olmadığında kendiliğinden oluşan parazitin frekansını 367490 Hz olarak tespit edebildim. Bunu ortadan kaldırmak adına çentik filtresi, pasif alçak geçiren, pasif yüksek geçiren, bant geçiren ve durduran filtreler tasarladım ve ürettim. Tasarladığım bu filtreler içerisinde işe yarayan sadece çentik filtresi oldu ama o da elektret mikrofondan gelen sesi bile ortadan kaldırdı ve bu sesi her nasıl yaptıysa büyük bir distorsiyona uğrattı. Bu sebeple cihazda çentik filtresini de kullanamamaktayım. Belki filtre tasarımlarını veya filtre bileşenlerinde ki değerleri yanlış yaptım/seçtim ama bir çok farklı kombinasyon üzerinde çalışma gerçekleştirmeme rağmen istediğim sonuca ulaşamadım. Bunların dışında sallen-key ve butterwort filtrelerini de tasarlayıp, üretip sisteme entegre ettim ama gene sonuç değişmedi. Bu filtrelerin devreye entegrasyonu sonrası ya işe yaramıyor ya da devrenin kendi gürültüsünü bloke etmesinin yanı sıra mikrofondan gelen sesi anlaşılamayacak kadar bozuyor( Not: Sistemde kullanılan tüm bileşenlerin gnd hatları doğal olarak birbirlerine bağlı). Bu sistemde çözülmesi gereken sorunlar;
1- Devrenin kendi gürültüsünün nasıl olduğunun önemi olmadan herhangi bir şekilde (Filtre, bileşen, tasarım) ortadan kaldırılması ve
2- Bunu yaptıktan sonra da gelen ses verisinin distorsiyona uğramaması

Üretmeye çalıştığım cihazda karşılaştığım sorun ve naçizane attığım adımları elimden geldiğince paylaşmaya çalıştım. Konu ile alakalı siz üstatlarımın değerli fikir ve önerilerini beklemekteyim. Vaktinizi aldığım için özür dilerim.
Mikrofonun çıkışına yük direnci bağla. Ne kadar küçük olursa kadar iyi.
Parazite ses amplifikatorünün çıkışı ile giriş arasında geri besleme sebep olur.
Amplifikatörün gİriş direnci düşük olmalı yani.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst