Hangi Marka Makineler Almalıyım?

Estafurullah, benim amacım da sizi yermek değildi. Sadece fikir alışverişi yapıyoruz.
Ben 2000 devirli makine kullanıyorum, ama bu demek değil ki 2000 devirli cihazı şart görüyorum. Demek istediğim 600-800 devirli çamaşır makinelerinin verimli olmayışıydı. Sadece kot yıkamıyorum, pamuklu dokuma olan bütün kıyafetler hiçbir zarar görmeksizin 2000 devirde çok rahat sıkılıyor demek istemiştim. Yani 1000 veya 1400 devirli bir çamaşır makinesi almak paranızı çöpe atmak değildir.

Günümüzde 600 devirli olup da kaliteli diyebileceğimiz bir makine bulunmuyor. Ariston olsun, Bosch olsun, Arçelik olsun hepsi de en kalitesiz malzemelerle üretilen modeller. Tambur kapasiteleri çok küçük, kazanları yapıştırma olduğundan rulman değişimine elvermiyor, elektronik kartları da çok amatörce düzenlenmiş. Arçelik'in modelleri durulama aralarında sıkmıyor bile, kirli suya doymuş çamaşırın üzerine sıkmadan ikinci suyu alıyor. Son derece düşük yıkama ve durulama performansı sunuyolar. Programları da yeterli değil.


Buzdolabı konusunda örnek vermek gerekirse günümüzde Electrolux'ün Avustralya'da üretilmiş olan 510lt Ophir serisi no frost buzdolabı Arçelik ve ya Profilo'nun 350lt statik buzdolabından daha az enerji harcıyor. Bahsettiğiniz konu 10 sene evvel geçerliydi, o zamanlar no frost buzdolapları günde 3kw enerji harcarlardı. Ancak günümüzdeki inverter teknolojisi ile çalışan no frostlar statik buzdolaplarından daha az enerji harcıyorlar. Daha yüksek kaliteye haiz olmaları da cabası.

Sulu sistem elektrikli süpürgelerde iş suyu dökmekle bitmiyor. Pislik su filtresi aksamına, su taşma önleyici süngerlere vs yapışıyor. Zahmetli bir temizlik gerektiriyor, aksi taktirde koku problemi ile karşılaşıyorsunuz. Hantallıktan kastım da altında kova, üstünde motor aksamı olan kova tipi süpürgelerdi. Ev hanımları bu süpürgeleri kullanırken ve saklarken zorlanıyorlar. Oysa yukarıda sıraladığım elektrikli süpürgelerin ebatları bu süpürgelerin 3'te biri kadar ve çok pratikler. İhlas, Libelle, Rainbow gibi elektrikli süpürgelerin servet derecesinde pahalı ve kullanışsız oldukları konusunda da sizle hemfikirim.

Benim size bahsetmek istediğim teknolojinin sürekli gelişiyor olmasıydı, bahsettiğiniz fikirlere 10 sene öncesi olsa katılırdım. Ancak bugün beyaz eşya piyasası daha farklı, yetinmeyi düşünmeden piyasadaki bütün ürünleri araştırmak gerekiyor. Araştırınca ortaya daha farklı sonuçlar çıkıyor.

Örneğin ben bahsettiğim 2000 devirli ve tüm ihtiyaçlarıma cevap veren makinemi (Gorenje) 800TL'ye aldım. Tek esprisi 2000 devirli olması değil, süper sessiz motor teknolojisi ile gece 2 de bile çamaşır yıkamak mümkün oluyor. Su jeti ile çok yüksek yıkama ve durulama performansı sunuyor, az miktarda deterjanı bile oldukça fazla köpürtüyor. Su bulanıklık sensörü ile sudaki deterjanı algılayıp gerekirse durulama ekliyor. Sık kullandığınız 4 programı isim vererek kaydedebiliyorsunuz, böylece gözleri yakını görmeyen annem tek bir dokunuşla önceden her detayını ayarladığım programı devreye sokmuş oluyor. Gerektiğinde durulama sayısı, yıkama suyu seviyesi ile 2 kademeli oynayabiliyorum, programlama yaparken su tüketimini de görüp suyu israf etmiyorum. Düşük tüketimle en iyi sonucu almış oluyorum. Makinenin tüm sahip olduğu özellikleri kullanıyorum özetle. Üstelik tüm gövdesi çinko kaplama ve kazanı da çelik bir makine. Hiç bir özelliği bence gereksiz değil. Ben 800TL'yi Ariston'a verip küçücük tamburlu, sıkarken evi ayağa kaldıran, 3-4 senede rulman ve amortisör arızası verecek bir cihaz da almış olabilirdim. Umarım dediğimi anlatabilmişimdir. Günümüzde yetinmeyip teknolojiyi takip etmek gerekiyor.
 
Fırınlar konusunda da maalesef çok yanlış tercihler var örneğin. Günümüzde ev hanımları halen "börekçi" olarak adlandırılan incecik tenekeden yapılmış, ön camı ince tek camdan ibaret, yalıtımı sıfır 30 yıl öncesinin davul fırırnlarının teknolojisinin kullanıldığı fırınlara para veriyorlar. Oysa ki günümüzde Mikrodalga ve turbo fırının bir araya geldiği modeller var. Fırın ile yapabileceğiniz bir çok şeyi mikrodalga vasıtasıyla çok az enerji harcayarak yapabiliyorsunuz. Turbo fırın modunda da sıcaklığı ve süreyi dijital olarak çok pratik bir şekilde ayarlayıp pişirme yapmak mümkün oluyor. Mutfağınızı değil, sadece yemeğinizi ısıtıyorsunuz. Cihazın dışı sadece ılıklaşıyor, böylece oldukça fazla enerji tasarrufu sağlanıyor. Yemekler dönerek piştiğinden eşit şekilde kızarıyor, gerektiğinde hem fırın hem mikrodalga seçilerek enerji tasarrufu ile kısa sürede pişirme mümkün oluyor. Maalesef çoğu kullanıcı bundan haberdar değil. Halen amatörce atölyelerde üretilmiş Kayseri malı fırınları almaya devam ediyorlar.
 
sayın candoğan 62 arkadaşım öncelikle size üslübunuzdan ötürü çok teşekkür ediyorum konuya hakim oluşunuz vede kırıcı aşağılayıcı bir tavır takınmamanız beni son derece memnun etti.
biz sanırım bu olaya 2 farklı açıdan bakarak forumu açan arkadaşın yada okuyan arkadaşların dikkat etmesi gerekenleri açığa çıkarmış olduğumuzu düşünüyorum.Siz teknolojinin nimetlerinden faydalanmamız gerektiğini ben ise bu nimetlerden faydalanırken aralara serpiştirilmiş gereksizleri ayırt etmemizden bahsediyorum. yani az para çok iş.
bu arada sizin makina bayağı iyiymiş fiyatı 800 demişsiniz şu anki fiyatımı yada şimdiki fiyatı nedir acaba ciddi ciddi almayı düşünebilirim :)
 
Ben tesadüf eseri teşhirden ucuza almış oldum. Normalde 1600TL civarında internetteki en uygun fiyatı. WA65205 modeli. Bu modelin bir ara Vestel'de de fason üretilmişi vardı o da 800 civarında satılıyordu.
 
candogan62 arkadaşıma katılıyorum çok güzel özetlemiş sorduğunuz sorunun cevabını bende izmir de beyaz eşya servisiyim tamamiyle arkadaş katılıyorum
 
Oysa ki günümüzde mikrodalga ve turbo fırının bir araya geldiği modeller var. Fırın ile yapabileceğiniz bir çok şeyi mikrodalga vasıtasıyla çok az enerji harcayarak yapabiliyorsunuz. Turbo fırın modunda da sıcaklığı ve süreyi dijital olarak çok pratik bir şekilde ayarlayıp pişirme yapmak mümkün oluyor. Mutfağınızı değil, sadece yemeğinizi ısıtıyorsunuz. Cihazın dışı sadece ılıklaşıyor, böylece oldukça fazla enerji tasarrufu sağlanıyor. Yemekler dönerek piştiğinden eşit şekilde kızarıyor, gerektiğinde hem fırın hem mikrodalga seçilerek enerji tasarrufu ile kısa sürede pişirme mümkün oluyor.
Bunları hiç duymamıştım, şimdi fırın lazım olsa gider davul fırınların yeni tiplerini alırdım :eek: Dediğiniz fırınların modellerine örnekler verebilirmisiniz?
 
Bosch beyaz eşyalarda iyi ama çokta pahalı.
 
Şanslı biriyim diyebiliyorsanız hangisini alırsanız farketmez.
Şanssız biriyim diyorsanız hangisini alırsanız yine farketmez.
Mutlaka fikir istiyorsanız: Ucuz alırsanız vardır bir illeti,pahalı alırsanız vardır bir hikmeti atasözüde var.Ancak ucuzunu alıp 3-5 sene kullanırken pahalı alıp 5-10 sene kullanabileceğiniz ürünler var.Sonuç aynı hesaba geliyor.A sınıfı enerji tüketimi olanları tercih ederseniz yatırdığınız parayı 2-3 senede elektrik faturasında geri kazanabiliyorsunuz.Bu kesin olarak yaşadığım tecrübedir.
 
Bosch beyaz eşyalarda iyi ama çokta pahalı.
Sizin sabit bir bosch karşıtı oldugunuz yazılarınıızdan anlaşılıyor. Kore ve İtalyan ürünlerde ucuz fakat ucuz olmasına karşı çok kötü .Ucuz kötü bir alet almak var pahalı kaliteli bir alet almak var.
Siz ucuz ve kalitesizi seçme özgürlügünü kullanırken benim pahalı ve kaliteli bir aleti tercih etmemin yanlış oldugunu vurguluyorsunuz.
Eski bir ingiliz ata sözü vardır tam hissettiklerimi yansıtıyor!
[Ucuz bir mal alacak kadar zengin değilim]

Birde aynı ürünleri farklı fiatlarda almak mümkün sebebi ise pazarlamacı firmanın piyasalardaki pozisyonu ,kota hesapları!
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst