Beyaz eşya, kombi, klima kart test sistemi

emreerkin

Üye
Katılım
7 Ocak 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
32
Herkese merhabalar.

Bu kaliteli forumun yeni bir üyesiyim.

Ben bir konuda işin uzmanlarından bana yol göstermelerini rica ediyorum.

Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.

İstanbul'da küçük çaplı bir beyaz eşya servisinde çalışıyorum. A'dan Z'ye her markanın her türlü arızasını giderebiliyorum. Kartların gözle inceleme ve ölçümlerini yapıp gerekli müdahaleyi de yapabiliyorum. Zaten kart arızalarının genel sebeplerini de biliyorum. Temel seviyede elektronik bilgim var. Çok temiz lehim yapıyor, yol vs de çekebiliyorum. THT ve SMD elemanları biliyor, ölçümlerini yapabiliyorum. Üflemeli lehim istasyonum da var. İşyerinde yok ama hobi olarak kendime almıştım, burada kullanıyorum. Bir çamaşır veya bulaşık makinesinde hangi elemanların olduğunu, çalışma mantığını vs biliyorum.

Benim yapmak istediğim her türlü marka, model beyaz eşyanın kartlarını test edebileceğim, beni manuel olarak tek tek eleman ölçmekten kurtaracak bir sistem tasarlamak veya hazırını almak. Patron bu kart tamir işini artık dışarıya vermek istemiyor, bu işi de servis hizmetlerine dahil etmek istiyor. Beyaz eşya, kombi, klima kartlarının hepsini tamir etmeyi öğrenmemi istiyor. Tek tek ölçüm vs yapıp tamirini yapabiliyorum ama bunu yalnızca arızalı devre elemanlarını elimizde patlak kartlardan bulabilirsem yapabiliyorum. Bir de bu çok zamanımı alıyor.

İnternette evrensel kart test cihazları var ama bunlar probe ile çalışıyor. Forumda test cihazları, kart arıza tespit cihazları vs arama yaptım ama internette bulduğum osiloskoplu cihazlardan bahsedilmiş. Ben böyle bir sistem istemiyorum çünkü yine zahmet ve zaman istiyor.

İstanbul'da kart tamircileri var. Bunların kendilerine her markaya göre test sistemi yaptırdıklarını gördüm. Yaptırmışlar çünkü böyle elle yapma kontraplak kutular içinde duruyor. Adam çamaşır makinesinin kartını (çoğunlukla panoyla beraber getirilmesini istiyorlar) direkt markasına göre kutulardan birine bağlıyor, teste alıyor. Kutuda ekran filan bile yok, cihazın kendi test modunu kullanıyor.

Bir tanesi de her modelin kablo tesisatını bulunduruyor, böyle hepsini duvara asmış. Tesisatı karta ve bir kutuya bağlıyor, testini yapıyor.

Zaten kart tamircileri karta bakmadan önce arızayı soruyorlar. Önce görsel inceleme yapıyor bir şey bulamazlarsa teste alıyorlar.

Elimde bir kaç marka ve modelin kablo tesisatı var. Ben bunları bağlayıp kartı teste sokabilirim. Arçelik, Beko ve Vestel makinelerin test moduna girmeyi biliyorum, burada sorun yok. Elimde tesisat olur, hallederim. Ama bazı markalar kendi menüsünden test moduna sokulmuyor ya da internet üzerinde ben bulamıyorum (Indesit, Ariston, Miele, v.b.).

Bu adamlar ayakkabı kutusu kadar bir kutuyla bu işi hallediyorlar. Birinin rafının üstünde böyle 10-12 tane kutu var mesela.

Aklıma, bir markanın her modeline göre çalışabilmesi için motor, rezistans vs akımlarını çekecek ayarlanabilir bir sistem yapmak geliyor ama bunu nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum.

Bilgilenmek istediğim diğer bir konu ise cihazların devre şemaları. Bunları temin edebiliyor muyuz? Forumda yalnızca bazı markaların eski modellerinin devre şemaları var.

Ayrıca, bu cihazların üzerindeki işlemcilere müdahale edilebilir mi?

Bir müşterinin henüz 5-6 yıllık çok temiz Ariston kombi tipi buzdolabının kartındaki işlemcinin şirazesi kaymış. Kartı hiç bir kart tamircisi yapamadı. Yeni kart da temin edemedik, hiç bir yerde bulamadık. Makine hurdaya gitti. Çok temiz ve çok güzel bir makineydi, hurdaya gitti ya. Ben bile üzüldüm bu olaya be.

Bunu anlatmamın sebebi şu: buradaki beyaz eşya kart tamircilerinin yaptıkları bozulan devre elemanını değiştirmek. Yazılım atanlar da var. Ama işlemci, IC bozulduğunda müdahale edemiyorlar. Sanki etmek istemiyorlar.

Haklı olabilirler.

Uğraşacağına müşteriye fiyat çıkar, sıfır veya çıkma kartı tak gitsin. Zaten yetkili servisler genellikle böyle çalışıyor: tamir yok, değişim var. Fakat ben bunu sevmiyorum. Tamir olabilecekse neden sırf daha çok kazanmak ve uğraşmamak için müşteriye yeni parça aldırıyorsun ki? Apple'ın iPhone'larda tamir olayını bitirmesini çok eleştiriyorum mesela.

Sonra özel servislere kızıyorlar. Senin yaptığın işi yarı fiyatına yapabiliyor ve garanti de verebiliyorum. Garantili cihazı olanla zaten işimiz yok.

Bosch ve Siemens bulaşık makinelerinde su sızdırma kronik arızası var. Rezistans da tam hazne altında olduğu için 10 vakanın 9'unda patlıyor. Gitmiş motorun üstüne üzerinde ince yollar olan yalıtımlı bir rezistans koymuş. Bu ikiliye ısı pompası deniyor. Rezistans artık bulunmuyor. Piyasada tamiri yapılmıyor diye biliniyor. Abi koysana sen de diğerleri gibi boru tipi rezistans? Kapı kilidine bile gitmiş hall effect sensör koymuş. Parça 150 lira be. Üzerinde 7-8 liralık bir SMD sensör ve bir tane de SMD kapasitör olan 10 kuruş kadar bir kart ve takıldığı plastik yuvayı 150 liraya satıyorlar. Bu nedir ya?

Yetkili servis bu sorunu rezistans ve motor takımını komple değiştirerek çözüyor. Ayrı satılmıyormuş. Bir de gövdenin altına sızdırmaz bir bantla izolasyon işlemi yapıyorlar. Bu işlem için 900-1200 lira arası fiyat çıkarıyorlar çünkü motor-rezistans AYRILMAZ İKİLİSİ bile 600-700 lira. Müşteriden aldıkları bozuk parçayı da fabrikaya geri gönderiyorlardır. Adamlar bunun için bir tamir seti bile yapmışlar. Bu mühendislik hatasını zamanında yapmasaydınız ya.

Ben n'apıyorum? Rezistansın üzerindeki patlayan yolları tamir ediyorum. Hem rezistansın hem de cihazın sıvı izolasyonunu yapıyorum ve cihazı bir gün boyunca çalıştırıyorum; tamamdır bu iş. Firma da müşteriden 350-400 lira alıyor. Kart tamircileri rezistansı 100 liraya tamir ediyor.

Ben tamiri olacaksa değişimine karşıyım. Hem bu sebeple hem de Ariston, Indesit gibi bazı markaların kartlarını bulmakta sorun yaşadığımız için işlemciye kadar kart tamiri yapmayı istiyorum.

Herkese çok teşekkür ederim.

Emre
 
İstediğiniz sistem biraz zor ve mümkün olmayabilir,çünkü her markanın kartındaki programcı farklı döngü farklı . mekanik bölümün test sistemin Ruslar yapıyor videolarında izliyorum lakin iş karta gelince arıza tamiri gerekiyor.siz kart tamiri işinde uzmanlaşın kartları dışarı vermezsiniz
Screenshot_20210616-155227.png
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,872
Mesajlar
913,218
Kullanıcılar
449,462
Son üye
mehmetyangin

Yeni konular

Geri
Üst