elektrik motoru kısa devre kontrolü

gemici74

Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
3 fazlı 380 volt bir elektrik motorum var fan olarak kullanılıyor termik attırıryor yaptığım kontrollerde motora girişteki kabloların yanarak koptuğunu gördüm kabloları yeniledim yine termik atıyor multimeterı ohm kısmına alıp fazlar arasını ölçtüm birbirlerine devre tamamlıyolar bu normalmi birde her fazın ayrı ayrı dirençlerini ölçtüm sırasıyla 18.5/19.5/17.4 değerleri çıkıyor acaba motorum yandımı yoksa termik ve kontaktoru bağlarkan hata yapmış olabilirmiyim yardımlarınız için teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ölçdüğünüz degerler normaldir. Motor dan kablo uclarını ayırın, enerjı verın, termık atma olmazsa, arıza bundan sonrakı adımlarda, atarsa, kablodan gerı gıdın. Kablo yanarken, klemens bakalıtıde kömürleşmiş olabılır, (kızmayın) kabloları yıldız köprüsüne bıle baglamıs olabılırsınız. Telaş oldumu olabiliyor. Motor yüküne bakın.. vs.vs..
 
sayın zeybek üstadımın dediklerine ilaveten ;
bir ihtimal de şudur:
sizin klemensiniz , klemens kutusunun su almasından ya da daha büyük ihtimal, kablo gevşekliğinden yanmıştır.Bu yanma esnasında, motorunuz 2 faza kalmıştır ya da dengesiz gerilime maruz kalıp, dengesiz akım çekmiştir. Bu olay sonucunda, sargılar aşırı akım çekip, yanmış olabilir. Bu yanma sonucu faz faz arası omajlar normal olabilir ama, gövdeye değiyor olabilir. Bir de, faz sargıları ile gövde arasını kontrol edin. Omaj görmemeniz ya da megaohm mertebesinde bir omaj görmeniz lazım.
Daha muhtemel bir arıza ise, bu aşırı akım çekme esnasında, motor sargıları kavrulmuş olabilir. yani sargıların izolesi kötüleşmiştir. Ölçü aleti ile verdiğiniz dokuz volt, bu kötü izoleyi delip, dğer faza ait sargıya atlayamaz ama, 380 voltu ( yıldız bağlı ise, sargı başına düşen 220 voltu) verdiğinizde ise, izole delinip, diğer faza deyiyor olabilir.
Bu durumda, megerle ölçüm yapmak, seri lamba kullanmak ya da tesisantından şüphelenmediğiniz bir tesisatta enerji vermek gerekir.
 
şimdi motoru açtım sargılarla klemens arasındaki kabloların lehimli ek yerlerinin birbirine yapıştığını gördüm hemen altında bulunan sargıların bir kısmıda siyahlaşmış
 
Araya ısıyla daralan makaron geçirerek yalıtmayı deneyin. Olmazsa sarıma gönderirsiniz.
 
galiba sarıma göndericem yardımlarınız için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst