CNC için kesici uçlar hakkında

benim kullandığım program artcam

Graphic1.jpg


motor/tuning ayarlarını x-y-z değerlerini bu şekilde yaptığım halde yine 2 mm lik hata söz konusu oldu.

Dün sadece Z ekseninde Velocity değerini değiştirdiğimde 6.1 mm'lik kesim yakalamıştım.
 
benim kullandığım program artcam

Ekli dosyayı görüntüle 22556

motor/tuning ayarlarını x-y-z değerlerini bu şekilde yaptığım halde yine 2 mm lik hata söz konusu oldu.

Dün sadece Z ekseninde Velocity değerini değiştirdiğimde 6.1 mm'lik kesim yakalamıştım.



Bir kesimde 0.2 fark var bir kesimde 1.5 ,sonrakinde 2mm fark varsa boşluk/ayarsızlık.
Hepsinde 2mm fark varsa materyal ya da offset ayarı olması lazım yoksa boşluk veren sistemde hep 2mm farkla çıkması pek mümkün değil.
Yardımcı olalım diyoruz arada lafı çarpılıyor.


Aspirede "material setup" - "model position in material" altında.Artcamda "material setup" alanında.

v_as.png


Artcam yüklü olmadığından emin değilim ama resmini buldum,burayı kontrol edelim.
düşük ihtimal ama bakmakta fayda var.

Artcam03.png




Diğeri de mach3teki offset ya da scale ayarları.Hatta farkı bir mach sürümü temizden kurulup denenebilir.
Gerçi arkadaşlar başka sorun vardır diyor ya.
 
Normalde boştaki ayarlarlarınız düzgün ise kesim yaptığınızdada aynı sonucun çıkması gerekir. Sıkıntı kesim yaptığınız zaman oluyorsa motorlarınız zorlanıyor ve adım kaçırıyordur yada sistemde bir boşluk vardır.
Normal kesim programını yükleyip malzemesiz kestiğin zaman sorun yoksa. Keserkende olmaması gerekir.
Bu gibi durumlarda havaya yazı yazmamak için küçük bir test programı ile denersen ve o kodu buraya koyarsan herkes daha kolay yardımcı olabilir. Bu arada makinanın sıfrlam ayarlarının vs düzgün olduğunu varsayıyoruz. Eğer sıfırlama ile ilgili bir sıkıntı varsa hep birden boşa konuşuyoruz.

Ayrıca @KAZIMUGUR abinin söylediği çok doğru bu makinanın her ekseni farklı bir sistem mi kullanıyorda her eksen için farklı bir step/per değerin var?
 
Artık makinenizin fotolarını koymak şart oldu.Şöyle tüm eksenler görünsün bakalım canavara.
 
Bazı sağlık sebeplerinden dolayı bir kaç gün hastahanelerde olan işlerimden dolayı konudan uzak kalmak durumunda kaldım.

162.5 rakamını makinanın eksenlerine kalibrasyon ayarı yaparken mach3 programı otomatik olarak atıyor, yani bu benim verdiğim bir değer değil.

Nasip olursa bu akşam bir video çekip göndereceğim. İnşallah olayı daha net sorgulama imkanı olur.

Bir başka arkadaşımın yapmış olduğu araştırma neticesinde, bilgisayara yüklü virüs programının adım atlamaya sebep verebileceği ya da elektrik topraklamasından kaynaklı bir sorun olabileceği yönünde.

Bu akşam inşallah bir aksilik olmaz ise bilgisayardaki virüs programını silip, topraklama ile bir sorun varmı yokmu onada bakacağım.

Hastanede olan tedavi sürecim nedeni ile şu bir kaç gün yeteri kadar zaman ayıramama gibi bir sorunum var, biraz gecikmeli olsa da neticeyi bildirmek istiyorum.

İlginiz için hepinize teşekkür ederim.
 
Geçmiş olsun.
 
Gelmiş geçmişler olsun.önce sağlık.

hocanın dediği gibi mach3e bağlı makinede hiç birşey olamayacak,internete bile çıkmasın,antivirüsede ihtiyaç olmaz ki,bu ve uzaktan bağlantı programlarında sıkıntı olabiliyor.
(ama yapamıyoruz,aynı makinada çizelim,yok şu dosyayı çekelim deyince sorunlar artıyor.
 
Sorunun Çözümü ve tecrübe edinimi;

Bilindiği üzere cnc router'ımın Z ekseninde ortalama 2 mm'lik adım atlama sorunum vardı. Bu adım atlamanın makinanın değişik bölgelerinde değişik ölçülerde olduğunu da fark ettim. Çalıştığım dosyada kesme işlemi ilerledikçe adım atlamanın giderek arttığı görüldü. Örneğin 0.7 mm ile başlayan adım atlama hatasının ilerleyen dakikalarda aşamalı olarak 2 mm'e kadar çıktığını ve hatta daha da artabileceği yönünde idi.

Virüs programından kaynaklı olabilir düşüncesi ile bilgisayarımda ki virüs ve benzeri ne varsa sistemden kaldırıldı ve tekrar deneme yapıldı. Sonuç yine aynı.

Bilgisayara yeni format atma düşüncesi de geldi lakin zaten 1 haftalık yeni formatlı bir bilgisayardı. Bu yüzden format atma işlemi es geçildi.

Elektriksel bir sorun olabilir düşüncesi ile makinanın topraklama hattı alet edevatlar ile ölçüldü ve gayet stabil bir topraklama çıktı. Yinede şüphe ile davranıp yeni bir topraklama çekildi ancak yapılan yeni bir kesim denemesi sonrasında sorunun topraklamadan kaynaklı olmayacağı yönünde bir tespit daha yapıldı.

Mach3 programını silip tekrar kurdum. Bilinen ayarları yeniden yapılıp tekrar kesim yapıldı. Sonuç ve devam eden hata yine aynı idi.

Makinanın tüm civata, somun, kablo vb. gibi mekanik aksamları tekrar gözden geçirildi. ve Gözle görünür bir hata olmadığı yine tespit edildi.

Son çare olarak bi hacıya hocaya üfletmek gibi değişik fikirler bile göz önüne gelmeye başladığı anda, KAZIMUGUR'un 'step per' değeri neden 162.5 dur sorusuna kendimce verdiğim "abi bu değerleri mach3 kendisi atıyor" deyişim gelmesine rağmen bu ayarlarla da oynasak ne olur ki dedim.

İlk olarak X-Y-Z eksenlerinin 'step per' değerlerini 162.5 dan 200'e çıkardım ve kesime verdim. Ve müthiş bir ilerleme kaydettim. Makina 6 mm olarak verdiğim kesimi 6 mm olarak kesmeye başlamıştı ancak X ve Y eksenlerinde sorun başlamıştı. Örneğin 15 cm lik bir parçayı 25 cm gibi bir oranda çıkarmaya başlamıştı. (bu cm değerleri kafadan atma, ölçüm yapmadım, ortalama değerdir.)

Anladım ki, ne varsa bu 'step per' değerlerim de bir sorun var. Ve hemen X-Y eksenlerini eski değeri olan 162.5 olarak değiştirdim. Sadece Z ekseni 200 olarak kaldı. Tekrar kesim yaptım. Sonuç harikaydı. İstediğim ölçü ve derinlikte kusursuz bir kesim gerçekleşti. Üstelik Çalışma alanının her noktasında aynı değerde.

Vel hasıl anlaşılmayan nokta makinaya Mach3 programında yaptırmış olduğumuz eksen kalibrasyonu aşamasında otomatik olarak atanan 'step per' değerlerinde neden böyle bir yanlışlık oldu.

Gerçi Z ekseninin kalibrasyon ayarında hiç alakasız bir rakam çıkması sebebi ile ve çıkan ayarın da Z eksenini hareket dahi ettirmediği için bende diğer eksenlerin değeri olan 162.5 ölçüsüne göre düzeltmişliğim var.

Tüm bu sorunları çözmek uğruna kırdığım, körelttiğim bıçaklara, harcadığım plakalara ve zamana rağmen edinmiş olduğumu bu tecrübe sizlerinde yardımları ile daha anlamlı bir hal aldı. Hayatında cnc ile hiç işi olamamış biri için bana çok büyük ve önemli bilgiler ve tecrübeler kazandırdı.

Şimdi makinam eğer başka bir sorun daha çıkarmayacaksa gayet stabil bir şekilde çalışıyor.

Umarım bundan sonra bu gibi sorunlarla karşılaşacaklara bir fikir ve yardımı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,324
Mesajlar
916,713
Kullanıcılar
450,162
Son üye
SoftwareMan

Yeni konular

Geri
Üst