CNC için kesici uçlar hakkında

Bugüne kadar sorun olarak görmemiştim ama makinanın Z ekseninde bir sıkıntım var.

Genelde 6 mm lik mdf kesimi yapmaktayım.

Fakat 6 mm lik mdfyi ben 7.9 mm de ancak kesebiliyorum.

Z ekseninin kalibrasyonunda sorun yok. Mach3 te kalibrasyon ölçümlerinde sorun yok.
Örneğin 50 mm lik ilerleme yaptırdığımda 50 mm olarak sonuç alıyorum.

Ama iş parça kesimine geldiğinde 6 mm parçayı 7.9 mm de kesiyor. Acaba sıkıntı nereden kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda tecrübesi olan varmı dır.
 
z motorunu yavaşlat
 
Graphic1.jpg
 
tameturk'ün bahsettiği 500 değer; 1 mm çakı ile 6 mm kesme değeri için ilerleme hızı ile alakalı idi. Ben 300 mm ilerleme hızı ile başarı sağlamıştım. Muhtemelen 500 mm değere kadar da ortalama dayanıklığı olur.

Zaten şu anda makinanın X ve Y eksenlerinde ölçü sorunum yok. yani 15 cm lik bir parça kesimi yaptığımda 15 cm olarak net sonuç alabiliyorum.

Ancak Z ekseninde sıkıntı şu, kalibrasyon ayar değerleri normal gibi görünsede iş parça kesimine geldiğinde ortalama 2 mm gibi eksik kesim yapıyor. yani 6 mm lik bir parçayı ortalama 8 mm gibi bir değerde ancak kestirebiliyorum.

Ben bu makinayı 2. el aldım. Aldığım kişide ne makinayı kullanmayı biliyor nede ayarlarından anlıyor. Pek öyle adam akıllı danışabileceğim kimse olmadığından ötürü her safhada bir problem ile karşılaşıyorum.

Çok şükür bu sayfada bir çok sorunuma yanıt bulabildim. Mesleğim gereği yapmış olduğum işin en çok tasarım konusunda tecrübem var. Tasarlayabildiğim şeylerin imalatına girişme gibi bir hadisenin içine girdim ve bu yüzden ilk defa bir cnc ile haşır neşir oluyorum. Vel hasıl bu makinanın programından en küçük civatasına kadar çok acemisiyim. İş bu haldeyken bazı sorularım size çok basitmiş gibi gelebilir ama benim için önemli bilgiler.

Sanırım bu Z ekseni problemini de halledebilirsem geriye pek öyle sıkıntılı bir problemim kalmayacak gibi görünüyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,325
Mesajlar
916,720
Kullanıcılar
450,164
Son üye
4234

Yeni konular

Geri
Üst