Bir kumanda problemi

guven68

Üye
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
39
Bir hastaneye ait UPS i beslemek istiyoruz. Ancak yoğun bir şekilde şebekede faz gitmeleri oluyor. Bu UPS i sabit bir fazdan değil de sürekli sağlam kalan fazdan besleyebilmek için yani 3 faz dan sürekli olarak herhangi birinden besleyebilmek için nasıl bir kumanda devresi tasarlardınız.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Neden 1 faz düşünüyorsunuz. Hastahane olduğuna göre, bu UPS in gücü epeyce büyük olmalı.
Trifaze girişli ups arasanız daha doğru olmazmı.
 
Çünkü küçük ölçekli bir hastane, büyük güçte bir UPS istememişler. Yani şu an hazırdaki sistem bu ve günde 4-5 kez şebekede bir faz gidiyor. Sorun bu, çözüm için öneriniz var mı?
 
Çizim biraz kötü ama idare et arkadaşım böyle bir devre işini görebilir.

1.PNG

2.PNG
 
Sn : igitmez


1.ci Şema pratikte uygulanamayacağı gibi oldukça sakıncalıdır. Kumanda devresine enerji verildiği zaman R ve S Kontaktörleri enerjilenip kontak konumları değişene kadar kısa devre sorunu kaçınılmazdır. R - S kontaktörlerinin sürekli devrede kalması ayrı bir dez avantajdır.



Aşağıdaki çizimde Stop butonları deneme amaçlıdır uygulamada kullanmaya gerek yoktur. Kumanda Devresinde öncelik T faz'ınındır , T faz'ında gitme olduğunda, tekrar geldiği zaman R ve S kontaktörleri devreden çıkar.
Net görünüm için farklı kaydediniz çalıştırma dosyası ektedir
 

Ekli dosyalar

  • hastahane-ups.esc
    23.7 KB · Görüntüleme: 3
  • 01.jpg
    01.jpg
    14.2 KB · Görüntüleme: 9
Sayın Mesut bey

Ben demiştim, bende aynı düşünmüştüm demek hoşuma gitmez ama;
Dün ilk tavsiyeyi okuduktan sonra, gündüz mahzurlu olduğunu düşünmüştüm kiiii, şimdi sizin cevabınızı okudum. Kendime güvende verdiniz. Yardımlarınıza , paylaşım şevkinize teşekkür ederim...
 
%99 faz çakışması %1 de şans olur...
 
igitmez rumuzlu üyemizin 2. yolladığı şema ile mesut kardeşimin verdiği şema doğrudur ve çalışır. İgitmez rumuzlu üyemizin devresindeki dez avantaj fazlara ait kontaktörlerin sürekli devrede kalmasıdır bu açıdan bakarsak mesutun devresi daha avantajlı.

rizeli53 rumuzlu üyemizin %99 çakışır %1 şans lafı doğru değildir. Yukarıda şemada kontaktör kontağının çalışma şeklinden anlatayım. Bir kontaktörde kapalı kontak açmadan açık kontak kapanmaz. Bobin enerjilenip çektiğinde önce kapalı kontak açılır mikrosaniyeler mertebesindede açık kontak kapanır, dolayısıyla kısadevre durumu söz konusu değildir(kontak yapışması hariç).
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,702
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst