Bir kumanda problemi

En başta çizim gönderen arkadaşlar olmak üzere tüm arkadaşlara, ilgilerinden dolayı teşekkürler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
kontaktörlerdeki mekanik arızalarda mevcut bu nedenle güvenli sistemin kumanda devre şemasını çizdim sizlerle paylaşıyorum; Güç devresini çizmedim UPS k1 kontaktörü ile R fazından k2 kontaktörü ile S fazından k3 kontaktörü ile T fazından beslenmekte. Devreyi R fazı öncelikli olarak tasarladım daha sonra S fazı daha sonrada T fazı. Tamamen güvenli bir devre, ana kontak yapışmasındaki kısadevre durumunu zaten kaçınılmazdır.
 

Ekli dosyalar

  • upsdevre.rar
    4.8 KB · Görüntüleme: 10
Moderatör tarafında düzenlendi:
resim ekleyebildimmi bilmiyorum ama cizdiğim devre 5 kontaktörlü ve kesinlikle fazların kısadevre olmasına imkan vermiyor diğer arkadaşlaın çizimlerine baktım kısadevre olma olasılığı yüksek birde uzman arkadaşımın çiziminde Zaman rölesi gördüm bence zaman rölesizde olur oyüzden bunu çizdim bu devrede hem kontaktörler sürekli devrede kalmıolar hemde hangi faz kesilirse kesilsin mutlaka diğer faz faz karşılaşması (kısadevre) olmadan ups yi beslemeye dewam ediyor.
 
devreyi çizen arkadaşlar tam yüzde yüz emniyeti düşünmemiş sanırım tüm fazların aynı anda gidip geldiğini düşünürsek problem çıkabilir tüm kontaktörlere birer zamanlayıcı bağlanırsa mesut beyin çiziminde tam emniyet sağlanmış olur kolay gelsin.
 
dupisk herhalde benim çizimimi incelememişsiniz çizdiğim devrede dikkatli incelerseniz tüm fazlar aynı anda da kesilse sırayla kesilse de eğer fazlardan biri çalışıyorsa UPS çalışacaktır.Ha tabi tüm fazlar kesilirse ozaman bakkaldan mum almak lazım ;D

________________________

genç arkadaş teşekkür ederim resim ekleme açıklaması için eyvlh..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayin mss arkadaŞ ben Çİzİmİn yanliŞ demedİmkİ aralara zamanlayici birakilirsa daha emnİyetlİ olur dedİm fazlarin ayni anda kesİlİp tekrar geldİĞİnİ varsaydiĞimizda fazlari zaman rÖlesİnden geÇİrİp farkli zamanlarda verİlmesİ emnİyetİ dahada artirir.
 
dupisk kardeşim elbette çeşitli elemanlarla emniyeti daha da arttırırsınız.ancak bu devreyi daha pahalı hale getirir. o yüzden bu gereksiz emniyete ihtiyaç yok diye düşündüm
 
igitmez ' Alıntı:
ikinci şema doğrudur.

selam
kusura bakmayın da sizin 2. şemanız da yanlış gibi geldi bana.3 faz da gitmezse ne olacak?
 
normalde kapalı kontağın açılmasının , açık kontağın kapanmasına göre mikro saniye çapında daha önce olduğunu söylediniz...elektriksel kitlemelerde dikkate alacağımız şey bu mu sizce..başka birşey de varmıdır...benim aklıma fazların gerilimlerinin etkin değerinin iş yapacağı ve 120 derece ilerde olan fazın enerjilemesinin sizin söylediğininiz mikro saniyeden daha kısa sürede olacağı ya da bu durumunda etki edeceği geldi ...
 
arc, R ile S fazı arasında 20 ms fark vardır. Ama arkadaş mikrosaniye mertebesinden bahsediyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst