Aydınlatma Linyesinden Prize Faz Alma Hk.

bavyera

Üye
Katılım
5 Haz 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba,

Öncelikle aydınlatmadan priz için kablo çekilmesinin doğru olmadığını biliyorum, yazının devamında nedenini anlatacağım.

Yeni bir binaya taşınıyorum, eve 3 faz geliyor ve ana sigorta -- K.A.R'den sonra faz barasıyla 8 adet B16 sigortaya dağıtılmış durumda. Yönetmelik gereği çamaşır mk, bulaşık mk ve fırın'a ayrı birer linye çekilmiş. (yönetmelikte buzdolabı geçmiyor), buraya kadar herşey normal.

Tesisatı döşeyen arkadaşımız, sigortalardan birine şimdi sıkı durun ; buzdolabı, kombi, klima, salonda bulunan 2 priz ve arka odada bulunan 1 adet prizi bağlamış. Tabi yönetmelik sanıyorum 6-8 arası prize izin veriyor. Ancak yapılan bağlantı hem güvenlik hem de etik anlamda düşündürücü. Zira salondaki 1 prize led tv, arka odadaki prize ise yüklü bir bilgisayar sistemi bağlanacak. Buzdolabı ve klima gibi demeraj akımları yüksek cihazlar ile aynı hatta olmasını kesinlikle istemiyorum.

Yeniden hat çekmek pek mümkün görunmüyor zira kablo kanalları fazlasıyla dolu yada sıva üstü hat ile bağlantıyı ayırma şansımız yok çünkü kiracıyım , bu yüzden en azından salonda ve arka odada bulunan 1'er adet prizi yukarıda yazdığım aşırı yüklü hattan ayırmak istiyorum.( bunlara led tv ve bilgisayar baglanacagi icin) Bunun içinde en kolay yol, prizlerin yakınında bulunan aydınlatma linyesinden faz almak olacak.

İşin güzel yanı, sigorta kutusundan benim ayırmak istediğim prize yakın olan aydınlatma buatına 2.5'luk kablo geliyor, buradan avizeye ise 1.5 yada 2.5 ile gidiyor henüz kontrol edemedim. Ben aydınlatma buatında 2.5'luk kablo ile sonlanan noktadan prize yalnızca faz alırsam ne gibi riskleri olur? (Bu Aydinlatma linyesi salon, koridor avizesi ile aynı yerlerin spotlar ve havuz ışıklandırmasını besliyor)

Prizlerdeki toprak ve nötr'ü ellememeyeğim. Zaten her prizden giden toprak; priz ile aydınlatmalardan giden nötr sigorta kutusunda tek bir toprak ve nötr'e bağlanarak evden çıkıyor.

Siz değerli ustaların yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca alternatif önerileriniz varsa paylaşmanızı rica ediyorum.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
..gerekli durumlarda bir adet priz bağlanabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst