"Evdeki Priz Problemi ve Nötr-Faz 70 Volt Gerilim

bekonic

Üye
Arkadaşlar selamlar,

Bir odadaki prizin çalışmadığını fark etmemizle olaylar başladı. Odadaki tüm prizlere lamba taktığımda prizler çalışmıyor. (Odadaki prizler daisy chain (zincirleme) olarak birbirlerine bağlanmış. Yani ilk prize gelen kablo, bir sonraki prize, o da diğerine ve en son dördüncü prize kadar devam ediyor.) Aynı sigortaya bağlı koridor prizim ise sorunsuz çalışıyor.

Multimetre ile prizleri test ettim. Faz ile nötr arasındaki voltajı ölçtüğümde odadaki tüm prizlerde 140 Volt görüyorum. Faz ve toprak arasında 230 Volt ölçüyorum. Fakat nötr ve toprak arasında 70 Volt görünüyor. Nötrde bu kadar voltajın asla olmaması gerektiğini biliyorum. (Aynı sigortaya bağlı olan koridor prizimde ise 230 Volt gözüküyor.)

Daha sonra sigorta panelini açtım. Burada tüm nötrlerin bir araya bağlandığını gördüm. Ana nötr kablonun, sigortaya giden kısmının yanmış gibi göründüğünü fark ettim. Fakat anlamadığım bir şey var; tüm nötrler buna bağlı olduğu halde, evde sadece bir odanın bu problemi yaşaması kafama yatmadı.

Fikirlerinizi alabilir miyim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!

SONUÇ Ana nötr kablosu (sigortaya giden) değişince problem çözüldü. Daha önceden tam sıkılmadığı için ark yapıp yanmış. Vidasını gevşek bırakmışlar.

Ekli dosyalar

• notr.png
    notr.png
    1.3 MB · Görüntüleme: 53
Son düzenleme:
Arkadaşlar selamlar,

Bir odadaki prizin çalışmadığını fark etmemizle olaylar başladı.
Odadaki tüm prizlere lamba taktığımda prizler çalışmıyor.
(Odadaki prizler daisy chain (zincirleme) olarak birbirlerine bağlanmış.
Yani ilk prize gelen kablo, bir sonraki prize, o da diğerine ve en son dördüncü prize kadar devam ediyor.)
Aynı sigortaya bağlı koridor prizim ise sorunsuz çalışıyor.

Multimetre ile prizleri test ettim. Faz ile nötr arasındaki voltajı ölçtüğümde odadaki tüm prizlerde 140 Volt görüyorum.
Faz ve toprak arasında 230 Volt ölçüyorum.
Fakat nötr ve toprak arasında 70 Volt görünüyor.
Nötrde bu kadar voltajın asla olmaması gerektiğini biliyorum. (Aynı sigortaya bağlı olan koridor prizimde ise 230 Volt gözüküyor.)

Daha sonra sigorta panelini açtım.
Burada tüm nötrlerin bir araya bağlandığını gördüm.
Ana nötr kablonun, sigortaya giden kısmının yanmış gibi göründüğünü fark ettim.
Fakat anlamadığım bir şey var; tüm nötrler buna bağlı olduğu halde, evde sadece bir odanın bu problemi yaşaması kafama yatmadı.

Acilen işinde uzman elektrikci bulmanız .

Nötr koparsa cihazlarınız arızalanması durumu !!!

Siğorta fazlalaştırma yaptırmanız . B tipi ile değiştirmeniz .
1.5mm2 kablo için 10A siğorta ( aydınlatma )
2.5mm2 kablo için 16A siğorta ( priz )

Acilen işinde uzman elektrikci bulmanız .

Nötr koparsa cihazlarınız arızalanması durumu !!!

Siğorta fazlalaştırma yaptırmanız . B tipi ile değiştirmeniz .
1.5mm2 kablo için 10A siğorta ( aydınlatma )
2.5mm2 kablo için 16A siğorta ( priz )
1.5 mm2 linye olmaz.
Nötr bağlantılarının kontrol edilmesi lazım usta bir elektrikçi tarafından .
Edit : Klemenste korozyon ve kötü temas gözüküyor .

Son düzenleme:
1.5 mm2 linye olmaz.
Nötr bağlantılarının kontrol edilmesi lazım usta bir elektrikçi tarafından .
Edit : Klemenste korozyon ve kötü temas gözüküyor .

Siğorta kablosu olarak 1.5mm2 kesit kullanıyorlar .
Direk hat gibi düşünün . ( Linye )
Sortilerde de 1.5mm2 kesit kablo kullanıyorlar .

Demek istediğiniz bu olmalı .
Aydınlatma sortileri için en az 1.5 mm2 ve aydınlatma linyeleri için en az 2.5 mm2 kesitli bakır iletkenleri kullanılacaktır.

Sayfa 48 .
https://www.emo.org.tr/ekler/cc5a85842d8d326_ek.pdf

Arkadaşlar selamlar,

Bir odadaki prizin çalışmadığını fark etmemizle olaylar başladı. Odadaki tüm prizlere lamba taktığımda prizler çalışmıyor. (Odadaki prizler daisy chain (zincirleme) olarak birbirlerine bağlanmış. Yani ilk prize gelen kablo, bir sonraki prize, o da diğerine ve en son dördüncü prize kadar devam ediyor.) Aynı sigortaya bağlı koridor prizim ise sorunsuz çalışıyor.

Multimetre ile prizleri test ettim. Faz ile nötr arasındaki voltajı ölçtüğümde odadaki tüm prizlerde 140 Volt görüyorum. Faz ve toprak arasında 230 Volt ölçüyorum. Fakat nötr ve toprak arasında 70 Volt görünüyor. Nötrde bu kadar voltajın asla olmaması gerektiğini biliyorum. (Aynı sigortaya bağlı olan koridor prizimde ise 230 Volt gözüküyor.)

Daha sonra sigorta panelini açtım. Burada tüm nötrlerin bir araya bağlandığını gördüm. Ana nötr kablonun, sigortaya giden kısmının yanmış gibi göründüğünü fark ettim. Fakat anlamadığım bir şey var; tüm nötrler buna bağlı olduğu halde, evde sadece bir odanın bu problemi yaşaması kafama yatmadı.

Kakr'daki faz-nötr voltajı ile prizdeki faz-topra değerleri nasıl?. Toprak nötr yerdeğiştirmiş olabilir. Öyle de olunca fişi takıldığında rölenin atması lazım.

Kakr'daki faz-nötr voltajı ile prizdeki faz-topra değerleri nasıl?. Toprak nötr yerdeğiştirmiş olabilir. Öyle de olunca fişi takıldığında rölenin atması lazım.
Kakr'da baktığımda faz-nötr (230v) ve toprak-nötr (0 volt) normal gözüküyor. (Hangi nötr kablosu odaya ait olduğunu bulamadığım için direkt bus üzerinden tamamını ölçüyorum.)

Yukarıdaki değerleri sadece oda özelinde görüyorum.

Kakr'da baktığımda faz-nötr (230v) ve toprak-nötr (0 volt) normal gözüküyor. (Hangi nötr kablosu odaya ait olduğunu bulamadığım için direkt bus üzerinden tamamını ölçüyorum.)

Yukarıdaki değerleri sadece oda özelinde görüyorum.
Toprak-nötr gerilimi bir arıza göstergesi ve daha da önemlisi meslekten olmayan birinin yorumlayabileceği bir veri değildir . Yapılması gereken çözümü de size belirttik . Gerisi lafı güzaf .

Forum istatistikleri

Konular
130,864
Kullanıcılar
454,447
Son üye
iskeoewd

Yeni konular

Geri