Arçelik Split Klima dış ünite Fanı arızası

Merhaba Serkan Kardeşim, çok doyurucu bilgiler için teşekkür ediyorum. Sizi ve bu siteyi tavsiye eden elektrofizikçi adında bir sitesi olan Ümit Yavuzarslan adında bir kardeşimizdir.Kendisine de buradan teşekkür ediyorum.Önerilerinizi yaptırmaya çalışacağım, sonuç alır almaz burada yazacağım.Açıklamalarınızdan; gelen sesin fan yataklamasından olma ihtimali kuvvetle muhtemel görünüyor.3-5 dk. süren çok rahatsız edici, ince, tiz bir ses idi.Sanırım Pervanenin dönmediği, dönemediği zaman çıkan bir ses.Pervanenin Fan motor gövdesine bağlı olduğu mille alakalı bir durum olabilir mi acaba? Kompresörün gerek kalkış anındaki, gerek diğer zamanlardaki çalışması normal. Bir de yanlış anlamadıysam, dış ünitede 2 adet kondansatör(Kapasitör) oluyor.1-Fan kapasitörü, 2-Kompresör kapasitörü. Doğrumudur? Sağlıcakla kal Kardeşim. Ergun
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Fandan gelen ince tiz ses yataklamasının bozulmuş olmasından dolayıdır. Metal metale sürtününce çıkarttığı sestir. Aynı zamanda sıkışmayada neden olur.

Evet 2 kondansatör var. Doğrudur. Kompresör kapasitörü boyut olarak büyük kapasite değeri olarakta büyüktür. Fan kapasitörü ise daha küçük olur. Bazı model klimalarda ise bu iki kondansatör iç içe tek pakette toplanıp 3 uç çıkarılmıştır. ( bir uçları ortaktır )

Selamlar.
 
fan motorunun kapasitörü arızalı olabilir yada Bakım esnasında fan motorunu yıkadılarsa rulmanlar paslanmış olabılır.rulmanlar değişirse sorun çözülür.sonuçta bobin sağlam.yada yeni bir fan motoru takılabilir bakan ustanın bu klıma eskı parçası yok dediğine bakmayın başından savmak için demiştir.parçaları mevcuttur en kötü ihtimalle başka marka fan motoru uydurulur ama dediğim gibi önce kapasitöre bakın sağlamsa elinizle fan motorunu çevirince zor dönüyor ve ses çıkarıyorsa rulmanlar paslanmıştır.
 
Selamun aleykum benin evdeki klimada dis unite motordan patlama sesi geliyor. İlk actigim zaman calisiyor 15 dkka sonra disardaki motor duruyor 5 dk sonra motor tekrar devreye girince fan calismiyor komprasorden ses yukseliyor sonra pat pat diye ses geliyor acaba sikinti nerde olabilir
 
Merhabalar.
Öneren elektronikçi arkadaş kimmiş merak ettim :) benimde elektronik merakım var.

Klima çalışırken dış üniteden gelebilecek 2 ses var. Birincisi kompresör sesidir. İkincisi ise fan sesi. Kompresör sesi 1.5 khz frekans civarlarında zırıltı şeklinde duyulur. Fan motorundan normalde çok ses gelmez sadece fanın havayı itmesi ile oluşan sestir.

3-5 dakikada bir gelen ses fanın çalışıp durması da olabilir kompresörün çalışıp durması da olabilir. Ancak kompresör durup kalkıyorsa bu termik açması durumundan dolayı olabilir.

Bu 3-5 dakika sürecinde dış üniteyi incelerseniz fan durup çalışıyorsa fandan ama fan çalışıyorken ses başka yerden geliyorsa gelen ses kompresördendir. Bu şekilde tesbit edebilirsiniz.

Fan yataklamasından gelecek ses ince tiz ve sürekli gelirki çok rahatsız edici bir sestir. Kapasitör arızasından dolayı fandan bir ses gelmez sadece fan çalışmaz. Ancak kompresörün kondansatörü arızalı ise kompresör kalkış yapamaz ve arada kalkış sesi gelip kesilebilir. Sesi nasıl tarif edeceğimi de bilemedim.

Fan kapasitörü arızalanırsa fan motoru kalkış yapamaz. Sargıları ısınır. Yanmaya doğru gider. Ayrıca kondenser ısı transfer edemez ve kompresör zorlanır.

Bence size yine tavsiyem kondenser fan kapasitörünün yenisini takın yada taktırın ve cihazın çalışmasını tekrar test edin. Çalışma olasılığı var.

Fan motorundan emin olmak için

1- sargı iç dirençlerini ölçerek
2- mekanik kontrollerini yaparak. ( sıkışma varmı balans varmı elle döndürüp kontrol ederek )

Bu değerler sonucunda motorun durumu hakkında aklımızda bir fikir oluşur. Daha sonra bu bilgiler ışığında kondansatör alın yada almayın diyebiliriz.

kolay gelsin.
Merhabalar benim de Demir döküm klima var eski 24 BTU klima on of model klima klima açınca dış ünite fanı çalışıyor sonra klima beklemeye giriyor o sırada iç ünite den ses geliyor sonra dışarı baktığımda fan çalışmıyor ve dış ünite de ses yapıyor zorluyor dönmüyor bekledim sesler tuhaflaşti ben de bir şey olur diye kapattım klimayı sorunu ne olabilir?
 
Sargı yansa motor hiç çalışmaz kapasitörü 2.2uf olması lazım sanırım
fan motoruna,rulman yataklarına,hareketli aksama güzelce bir wd-40 sıkıp kapasitörü degiştirirseniz tahmin ediyorum ki çalışacaktır. Fakat bu işlerlen anlıyor da olsanız anlamıyor da olsanız çalışmaya başlamadan önce varsa klimanın v otomat sigortasını yoksa direk evin elektriğini kaçak akımdan kesiniz.Bağlantılarda izole edilmemiş nokta da bırakmayın pabuçlar vesaire..
 
Son düzenleme:
Dış ünite faninin durmamasi lazim. Fan duruyorsa sorun var. İç uniteden voltaj mi gelmiyor ölçülmesi gerek. Yada mekanik sikinti da olabilir. Rulmanlar asindi ise boşluk varsa sorun olur.

Bilginiz dahilinde ise kontrol edin. Yoksa bir bilenden destek alın.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,958
Son üye
maxicten

Yeni konular

Geri
Üst