Klima Kapalıyken Dış Ünite Fanı Çalışıyor

Katılım
24 Haz 2019
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
36
Herkese merhaba. Aranızda yeniyim.
Uzunca bir süre kullanmadığım19000 btu LG Beko düz klimam yeterince soğutmuyordu. Klimayı çalıştırdığımda fan motoru bazen çalışıp bazen çalışmıyordu. Bazen de çalışıp bir süre sonra yavaşlayıp duruyor akabinde de termik atıp kompresör duruyordu. Yetkili servisi çağırdım ve servisin teşhisinden den sonra kendim Kondansatör değişimi yaptım. Eski kondansatörü alıp servise götürdüm ve aynı değerlerde yenisini alıp taktım. Eskisini sökmeden önce bağlantıların resmini çektim ve yenisini takarken aynı şekilde taktım. Fakat kurulumu yaparken dış ünitenin elektrik kablolarından birini iç üniteye göre sıralamasını karıştırıp ters takmışım ve sonuçta iç ünitedeki cam sigortayı patlattım. Ters taktığım kablo topraklama ile en sondaki gri kablo. Sıralamayı düzelttim. Sigortayı değiştirdim ve cihaza elektrik verdiğimde klimayı çalıştırmadan daha dış ünitenin fan motorunun çalıştığını gördüm. Sigortayı kapayınca fan duruyor, açınca klimayı çalıştırmaksızın fan çalışıyor. Klimayı çalıştırdım fonksiyon olarak herhangi bir sorun yok. Fakat kumandadan kapatınca dış fan motoru durmuyor. Ve cihazda akım olduğu müddetçe çalışmaya devam ediyor. Sorun kısaca böyle. Sizce neyden kaynaklanıyor olabilir? Tehlike arz eder mi? Bu şekilde kullanmak sorun yaratır mı? Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu şekilde kullanmak teknik olarak sorun yaratmasa da fan motoru ömrünü ciddi oranda azaltıp elektrik sarfiyatınızı yükseltir.

Muhtemelen sizin iç üniteden dış üniteye giden fan motoruna ait faz kablosu nötr yada toprakla birleşip kısa devre olmuş. Bu durum iç ünite kartındaki dış fan rölesinin kontaklarının yapışmasına neden olmuş.

Elektrinikten anlıyor iseniz bu kartı söküp rölesini tesbit edip değiştirerek deneyebilirsiniz.

Tecrübeniz yoksa bir bilene danışınız.

Kolay gelsin.
 
İlginiz için teşekkür ederim. Muhtemelen tespitiniz doğru olabilir. Şu an için şimdilik klimayı kullanmadığım zaman kendi sigortasından kapatmayı tercih edeceğim. Zira kendisi benim için yeterli bir klima olsa da 12 yıllık. Fan ömrü mevzu bahis olur mu bilemeyeceğim. Bu saatten sonra nerede trak orada bırak mantığı ağır basabilir :) Yaz sezonunu sağ salim atlatabilirse eğer kış öncesi o işlemi düşünebilirim. Ama malum İzmir sıcakları şu ara klimasız bir gün geçirmeye elverişli değil ne yazık ki. Bu arada gözlemlediğim kadarıyla fan yüksek devirde dönüyor. Acaba uzun süreli kullanımda (örneğin bütün gece sabaha kadar) buzlanma ve buna bağlı olarak bir sorun çıkarır mı?
 
Dis unitenin fani tek devirlidir ve sogutma modunda surekli calisir. Dur kalk yada devir ayari yapmaz.

Sorun kisin isitma modunda başlar. Kimi zaman cihaz dis fani durdurarak isi almak icin basinci dusurur. O zaman sorun yaşayabilirsiniz.

Iyi calismalar.
 
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İyi forumlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst