Amatör CNC Router Zorlanma ve Ses Prob.

ilter_

Üye
Katılım
26 Ocak 2017
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar merhaba,
Küçük bir CNC router'ım var krom mil 2.1NM torklu step motorlar var üzerinde. Step motorlar hareket ettiğinde normalde yatak mil üzerinde rahatça kayması gerekirken çoğu zaman kasılarak hareket ediyor ve bariz bir zorlanma sesi çıkıyor. İki video ekledim birincisinde gayet rahat bir hareket varken diğerinde sesli ve zorlanarak hareket eden bir tezgah var. Size sorum;
-Bu kasılmanın sebebi mil midir yoksa farklı bir elektronik problem mi var?
- Mekanik kısım amatör olduğu için makineyi revize etmek istiyorum ama nereye yoğunlaşmalıyım? Mili mi değiştirmeliyim yoksa köprü kısmını komple kaynaklı parçayla mı revize etmeliyim, öneriniz nedir?

Ayrıca izmit çevresinde oturup revize işleminde bana yardımcı olabilecek veya fikir sunacak arkadaşlar var mıdır?
Edit: Video ekleyemedim yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler.
IMG_6647.JPG
IMG_6647.JPG
IMG_8394.JPG
 
Videoları ekledim. Birinci videoda makine eksenlerde gayet rahat hareket ederken ikinci videoda zorlanma var.
 
ilk videoda normal hareket eden makine ikinci videoda nasıl anormal oldu ilginç

mekaniğinde sorun olsa ilk videodaki gibi sesler normal gelmez.
ilk videonun sesleri bana normal gibi geldi.
 
eğer mekanik sağlamsa , velocity , hızlanma ivmelenme step per dir bakmak lazım. yanlış ayar makineyi yağsız kalmış gibi sürtünüyor gibi ses yaptırır. programdan gelen hız değeri machle uyuşmamış olabilir.
 
Bu sorunla ilgisi var mı bilmiyorum ama genel olarak köprüde bir zayıflık var.

* Vidalı mil, iki ray arasında olsa bağlama hatalarından gelebilecek kasılma daha az olurdu.
* X ekseni motorunu bağladığınız parçanın malzemesi nedir? Metal bile olsa, bağlantı esnemeye açık duruyor.
* Köprü ayakları da rijit olmayabilir, elle esnetmeye çalıştığınızda esneme oluyor mu? Varsa 8-10 mm civarı kalınlıkta düz alü levha, mevcut sigma profile civatalar ile bağlanarak güçlendirilebilir.

Bir değişikliğe giderseniz, X ekseninin vidalı milini ray arasına almakta fayda var.
 
Son düzenleme:
Hocam makine boştayken genelde ilk videodaki gibi gayet güzel hareket ediyor. Ama programa gcode yüklendiğinde ikinci videodaki gibi kasıntılı bir hareket var ve millerden anormal bir ses çıkıyor. İvmelenmeyi değiştirdim daha önce ama problem çözülmedi, fakat kart üzerinde 1/8, 1/16 gibi hassasiyet ayarları var onları fazla kurcalamadım, acaba onunla ilgili olabilir mi?
Aslında ben sorunun mekanikle ilgili olacağını düşünmüştüm, acaba mile fazla mı yük biniyor diye şüphelendim, mili sökmeye de cesaret edemedim çünkü komple makinayı dağıtmam gerekecek bana epey iş çıkaracak sonradan da açısal ölçüleri tutturmak zor olur diye yeltenmedim.

Bu sorunla ilgisi var mı bilmiyorum ama genel olarak köprüde bir zayıflık var.

* Vidalı mil, iki ray arasında olsa bağlama hatalarından gelebilecek kasılma daha az olurdu.
* X ekseni motorunu bağladığınız parçanın malzemesi nedir? Metal bile olsa, bağlantı esnemeye açık duruyor.
* Köprü ayakları da rijit olmayabilir, elle esnetmeye çalıştığınızda esneme oluyor mu? Varsa 10 mm civarı kalınlıkta düz alü levha mevcut sigma profile, civatalar ile bağlanarak güçlendirilebilir.

Bir değişikliğe giderseniz, X ekseninin vidalı milini ray arasına almakta fayda var.


Güzel tavsiye hocam, köprüde zaten zayıflık olduğu aşikar orayı komple revize etmeyi düşünüyorum. Fakat şuanda geçici çözümle kasılma işini çözebilir miyim diye düşünüyorum. Bu arada bu ses hem x hemde y ekseninde mevcut.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mikro step ayarınız nedir bilmiyorum ama 1/16 seçerseniz (1/2, 1/4 seçili ise) motorun daha düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. Mach3'den de seçilen adıma bağlı step değerini düzeltmeniz gerekir.

Sorun 2-3 ekseni aynı anda çalıştırınca ortaya çıkıyorsa, güç kaynağınızın akımı (amper) zayıf kalıyor olabilir. Sadece X eksenini hareket ettiren bir G kod yüklediğinizde, aynı sorun oluyor mu?

Bir olasılık da Y ekseni hareket edince, rijitlik sorunu da varsa X ekseninde ilave kasılmalara neden oluyor olabilir. Y ve X eksenini Mach3'ün içinden aynı anda ancak G kod yüklemeden hareket ettirmeyi dener misiniz?

Genel olarak köprünün rijit, tek parça gibi davranması (esnememesi) gerekiyor. Z ve X eksenlerinden gelen kuvvetler de köprü üzerinden Y arabasına aktarılıyor. Gözle görülmeyen esnemeler bile en azından sürekli uç kırmanıza neden olabilir. Y ekseninin hareketini iki yerine tek vidalı mil ile sağladığınız için rijitlik sizin makinede daha da önem kazanıyor.

Makinanızın motor, sürücü, güç kaynağı, ölçüleri vb. bilgilerini ayrıntılı verirseniz yardım almanızda ve çözüm bulunması da daha kolay olabilir.
 
Son düzenleme:
Eve gidince ilk işim step ayarlarını kontrol etmek olucak, umarım sorun ondan kaynaklanıyordur da masraftan kurtulurum :)

Arkadaşlar peki bu makinenin mekanik kısmını minimum maliyetle revize etmem için önerileriniz var mı?
X eksenindeki vidayı ortaya almak güzel fikirdi onu kesin yapacağım. Köprü direklerinde de elle kuvvet uyguladığımda bir miktar esneme var acaba mevcut sigma profille bunu nasıl çözebilirim?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_8389.JPG
    IMG_8389.JPG
    461.2 KB · Görüntüleme: 43
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst