4 eksen cnc konusunda bazı sorular

germinal35

Üye
Katılım
28 Nis 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba arkadaşlar, 4 eksenli bir metal cnc projesi yapmaktayım. Cnc sadece dik işlem değil aynı zamanda bir tornalama ünitesini de barındırıyor. Yani 4 eksenli bir metal işleme merkezi oprojesi yapıyorum. İşin mekatronik kısmına henüz girmemiştirm sadece metal işleme merkezinin ana konstrüksiyonunu oluşturuyordum. Kısaca metal işleme merkezi şu bileşenlerden oluşuyor; Gamak 18.5 kw 1500rpm elektrik motoru, yüksek devirli seramik rulmanlı freze mili, düşük devirli torna aynası ve mili, manuel değiştirmeli kayış kasnak sistemleri, x, y, z eksenleri,ac hız kontrol cihazı, step motorlar, step motor sürücüleri ve step motor kontrol kartı. Ancak sorun şu ki; vida açma işlemi konusunda sıkıntı çekiyorum; şu videoda adam vida kanalı açma işlemini sanırım servo motor kullanarak halletmiş, sadece servo motor kullanmamış 2 adet prob kullanmış problardan biri tornanın adımını sayıyor diğeri devrini ölçüyor ve bu veriler ile servo motoru kontrol ediyor:
Eğer ben torna aynasını veya frezeyi bu şekilde kontrol edebilirsem bir 4. eksen oluşturmuş olacağım. Sizlere sorularım şunlar;
1- Ac hız kontrol cihazını bilgisayara bağlayabilir miyim, bağlarsam eş güdümlü olarak elektrik motoru ile eksenler arasında bir bilgi alışverişi kurarak vida açma işlemini veya kılavuz çekme işlemini yapabilir miyim?
2- Torna miline ve freze miline devir ve adım sayarlar yerleştirdim diyelim bu veriler ile x-y-z kontrolünü sağlayan step motorlar arasında bir bağlantı kurabilir miyim?
3- Direkt olarak torna miline veya freze miline step motor bağlasam bu step motorun verileri ile x-y-z step motoru verileri arasında bilgisayar üzerinde bir bağ kurabilir miyim. Kısacası 4 eksenli kontrol kartına 3 tane x-y-z step motor takacağım fakat 4. eksene ne takmalıyım ki oradaki bilgileri sangi ac motor bir step motormuş gibi okuyabilsin. Not: ac motoru step motor gibi yönetmek gibi bir amacım yok ac motorun hız ayarlarını manuel yapacağım tek istediğim ac motorun devri ve konumuna göre step motorların hareket edebilmesi.
Teşekkürederim. Saygılar.
 
@Suat_Korkmaz bu başlığı görmeli zira 2 aydır bu proje içi kafa yoruyor. Beraber yola çıkarsanız daha hızlı, garantili sonuçlar alacağınıza eminim.

1-Mach3 diş çekmede yardımcı olacaktır. (Fener miline encoder bağlarsanız.)
2- Mach3 de kaç tane encoder girişi var bilmiyorum. Ama x-y-z eksenleri haberleşme işlem yapılan parçanın G-code'ları tarafından zaten bağlantlılıdır.(Ne zaman duracağı hangizda ilerleyeceği vs.)
3-Mach3 uyumlu 6 eksen destekli lpt port kartlar var. (usb olanlar kaç edet eksen, giriş-çıkış destekler bilmiyorum)
Ek olarak
*Bir kaç yorumdan sonra resim netleşir nereye bakacağını anlamaya başlarsın.
*Başlığını boş bırakma.
*Mach3'ü forumda bi aratıver.
 
En iyisi window_s'in tavsiye ettiği gibi fener miline encoder takıp paralel porttaki boş bir pin ile Mach3'e göndermek. Mach3 encoder'dan gelen hız değerine göre eksenleri kontrol edecek. Mantık bildiğim kadarıyla böyle. Pratikte hiç denemedim ama.

Ben farklı bir yöntem deneyeceğim. Arduino + devir sensörü kullanıp anlık devri yazacağım bir plugin ile
mach3'e göndereceğim. Bu işi yapan hazır ürünler de var bu arada. Uğraşmaya gerek yok yani. Bende bir tane var ama nereden aldığımı hatırlamıyorum. Akşam bakıp yazarım.
 
Teşekkür ederim arkadaşlar, dediğiniz gibi enkoder kullanmayı planlıyorum. Şu an hala konstrüksiyonla boğuşmaktayım. Proje bitsin, imalatı resimler halinde paylaşmayı planlıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst