Ölçü Aleti Sorusu

fatih11e

Üye
Katılım
15 Kas 2011
Mesajlar
84
Puanları
1
Yaş
37
Elimde bozuk bir anakart var ve ard arda bipliyor anakart hatasi veriyor ustundeki kondansatorleri nasil olcebilirim saglam oldugunu anlamak icin digital.olcu aleti var bu arada elimde
 
kondansatörlerde akma veya şişme varsa zaten bozuktur. Gözle anlaşılır düzeyde değil ise ankarttan söküp LCR metre ile ölçmen gerekir, normal bazı ölçü eletlerininde kondansatör ölçme kademesi mevcut.
saygılar.
 
Cep telefonunda ve bilgisayar parçalarında tamir edilme özelliği yoktur......................................
Bazı arkadaşlar ukala ukala hade canım olmazmı derse alttaki yazıyı okusunlar....

Biz bu parçaları üreten ve bünyesinde sektörün önde gelen mühendislerden daha akıılıyız ki tamir ediyoruz. Onlar ise garanti kapsamında ise yenisini yolluyorlar. Biz bu işi onlardan daha iyi biliyoruz (!) (hahahahahahahaha)

Arkadaşlar yapabileceklerinize akıl yorun ve zaman ayırın. Kainatta en değerli şey zamandır (Malum kısıtlı olanaklar :)o )
Saygılar....
 
Elindeki ölçü aletinin kondansör ölçüm kademesi olmalı ve bir şekilde kondansatörün bir bacağını boşa çıkartmalısın. dikkatli ol bu anakart pcb leri çok katlı olduğu için yenisini taksanda pcb katından herhangi birine temas etmezse çalışmayabilir. senin yerinde olsam. lehimleri sökmeden kondansatörü keser ve dışarıda olan uçlarına yeni kondansatörleri bağlardım. en azından onların sağlamlığından emin olurdum
 
Anakartlarda görülen ve en sık rastlanılan arızalar;psu çıkışındaki voltaj düzensizliklerinden kaynaklı olarak oluşabilen chipset arızaları,tornavida kaymalarından oluşabilen bakır yollarda,gözle görülmesi bazen zor olan ezilmeler,kopmalar,anakart giriş regülatörleri arızaları,kuzey ve güney köprüsü chipsetleri,çalışma sırasında fare,klavyenin jak girişlerindeki çıkarma-takma işlemi sırasında direnç değişiminden,bunların sürücü entegre devrelerinin arızası,slotlara yanlış,uygun olmayan parçaların takılması sırasında oluşan iç bağlantı arızaları,statik elekrik kaçağı ile chipsetlerde oluşan arızalar,vb.arızalardır.Kondansatörlerin şişmiş olması,her zaman bozuldukları anlamına da gelmez.Sızıntı yapmayarak iç elektrolit sıvısı akmamış olanlar,doğru ölçüm sonuçlarıyla tamamen,orijinali gibi sağlam da olabilirler.Dış görünüşlerinden doğru bir karar vermek zordur,ayrıca kondansatör bacak bağlantıları serbest iken ölçüm yapılmalıdır.

Anakart tamiri,ayrıca özel donanımlar da gerektiren(Her çıkış kademesinin doğruluğunu test edebilecek özel yapılmış test kitleri,devreleri),bu işin özel olarak eğitimini almış kalifiye elemanlar da isteyen profesyonel bir iştir.Amatör,hobi olarak ancak belli seviyelere,yüzeysel arızalara müdahele edebilmeniz bile,eğer gerekli tedbirler alınmamışsa ve dikkat edilmezse,diğer parçaların sağlam kalması açısından da güçlükler olabilir.Chipsetlerin lehiminin anakartta yapılması da özel teknikler ve ekipmanları gerektirir.Bir de anakart arızasına yalnızca kondansatör gibi dar bir çerçeveden de bakılmaması,çok yönlü olarak önce gözle,büyüteçle,fiziki hasarlar açısından kartı tepeden tırnağa kadar incelenmesi,daha sonra gerekli özel ekipmanlarla slotlara,geçme fişlere takarak,bu noktalarda gereken ve istenen çıkış değerlerini verip vermediği,kademe kademe elektriğin girip ilerlediği tüm devre yolları boyunca,çok dikkatli ve planlı olan testlerinin yapılması gereklidir.Saygılarımla.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst