Ölçü aletiyle kısa devre ölçümü yanıltıyor

etkga

Üye
Katılım
3 Eyl 2016
Mesajlar
291
Puanları
6
Yaş
45
Arkadaşlar merhaba geçenlerde bir arızaya gittim, evin girişinde sayaç panosu var bu panoda 3*25a sigorta 4*25/300ma yangın koruma rölesi ve sayaç mevcut pano topraklaması sağlam, sigorta açar açmaz atıyor ses çıkar şekilde, benim durumu görerek burdan çıkardığım panodan eve giden kabloda kısa devrenin olduğuydu, çünkü ev sigortaları tamamen kapalı olduğu halde sayaç panosunda sigorta atıyor ölçü aletiyle pano ev arasındaki 4*6 nyy kablo uçlarını boşaltıp kısa devre modunda fazlar arası ve faz nötr arası baktım hiçbirinde cihaz ötmedi ama kısa devre var kesinlikle çünkü üç fazı sigortadan çıkartıyorum fazın birine elektrik veriyorum diğer faz boş olmasına rağmen kontrol kaleminde elektrik görünüyor, hatta daha sonra bahceden kablonun gömülmediğini gördük ve elle çektik kablo çıktı ortaya, sigortayı tekrar açtık bu sefer kısa devre kendini hemen ele verdi sigortayı açar açmaz ışığın geldiği yerde kablolar ezilmiş ve fazlar birbirine değiyor bariz ortada ama anlayanamadığım şey ölçü aleti neden yanılıyor? Aynısı bugun baska bi arıazada da basımıza geldi ölçü aleti kısa devre modunda yanılttı bunun nedeni nedir?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ezilmiş kablolar belli bir voltaja kadar iletime geçmeyebilirler. Benimde başıma şöyle bir olay geldi. 42 vac ile çalışan trafik lambaları hasarlı kablo sebebiyle hepsi birden yanıyordu. Voltajı 30 volta düşürünce sadece çalışması gereken lambalar yanmaya başladı.
Yani kablo arızası sebebiyle oluşan direnç lineer değil voltaja bağlı ve voltaj yükseldikce direnç düşüyor. Bizim bildiğimiz direnç gibi düşünmemek lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst