YG trafodan gelen ses / uğultu

SN.barkanb'ın yazdığı bilgiler,konuya uygun düşmektedir.TR ler hakkında genel düşünürsek yağ vs. konularda gerçektir.Ama konumuz ses olunca yağ mefhumunun hiçbir ilgisi olmaz.Yağ eksik de olsa ses yapmaz.Ses nüveden gelir.
1-Sn.zeum'un belittiği kademe şalterinin bir problemi nedeni ile veya trafo üzerindeki ayırıcının yada beslendiğiniz fider üzerinde bulunan ayırıcı ,OG. sigorta tutucuları gibi temas noktalarındaki ark ve gevşeklik ses yaptırır.
2-Tr. kalitesi de önemli ,nüvede kullanılan saç çok önemli bir maliyet unsurudur.Silisli saç sadece Ruya tarafından üretilmekte ve zaman zaman fahiş artışlar olmaktadır.Burası Türkiye olduğundan piyasada neler neler dönmekte bir tahmin edin.
Arkadaşlar bucholz dan bahsedenleriniz var.Ama 250 KVA TR da yoktur.Aynı hattan beslenen komşu TR varsa Dinleyip soruşturmak garekir.Ayırıcı OG sigorta tutucu ve kademe şalterini kontrol edin.Bir problem bulamaz iseniz,büyük ihtimal TR niz adidir.Sese alışmanız gerekecek.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar bende benzer bir sorun yaşadım.Uzun bir araştırma sonucunda sonuca ulaşamadım. Sesin bazen değiştiğini gördüm.Alçak gerilim kablolarını taşıyan tavanın asılı olduğu konsola bağlı tijlerin gevşemesi sonucunda bu ses oluyordu.Somunları sıkınca ses gitti.Normal Trafo sesi gelmeye başladı.İlginç bir tecrübeydi.Belki işinize yarayabilir.
 
trafolardaki uğultu yüke göre değişiyor. az akım geçerse üstünden sorun olmuyor ama yük binince uğultu yapar.
 
trafolardan gücüne oranla çok düşük seviyede güç çekilincede bu türlü sesler olabiliyor. bizim zaman zaman çok küçük (üç beş haneli )köylerde rasladığımız bişey.birde dağıtım hatlarında gerilerdede olsa oluşan parazitlerde bu tür seslere sebep olabiliyor.
kolay gelsin.
 
trafonun dınılaması yük fazlalaştıkça artar.ancak bu anlatılan dınılama trafo kafesinin gevşemesinden başka birşey değildir diye düşünüyorum.sevgiler
 
Bır kere trafodan fazla reaktıf uk ekılıyorsa bu trafonun asırı ısınmasına ve ugultu gelmesıne sebep olur.Fakat kademe salterı oturmadıysa daha byuk problemler olacagından uzun sure calısma sonrası buyuk arızalara sebep olabılır.Trafonun busınglerınde gevseklık varmı bunu kontrol edersenız ıyı olur ayrıca

Iyı Calısmalar
 
Arkadaşlar ben yaşadığım bir tecrübeyi anlattım.İmalatçı firmadan bir Mühendis arkadaşla arızayı bulduk.1600 kVA trafo yoldan geçen insanları rahatsız eden bir ses çıkarıyordu.Çözülmüş bir sorun olduğu için yazdım.Olasılık söylemiyorum.

Arızanın nedeni uğultu idi.A.G. tarafındaki kablo tavasının tijlerinin tavan bağlantılarındaki gevşeklikten kaynaklanıyordu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
aktif kısım topraklamasında problem olabilir. Dışarıdan problem cözülemiyorsa çekirdek topraklamasının kontrol edilmesi faydanıza
 
trafodan hem yükte iken hem de boşta çalışırken ses gelir fakat trafonun saclarından kaynaklanan ses yük ne kadar artarsa artsın aynıdır. sadece yüklendiği için ses biraz daha artar. basit bir şey söyliyeyim mesela trafonun gürültü seviyesi ölçülürken trafo boşta çalıştırılır yani alçak gerilim veya yüksek gerilim tarafından nominal gerlim verilir diğer uçlar boşta bbırakılır ve decibel cinsinden gürültü seviyesi ölçülür. trafo sürekli ses çıkarıyorsa vınlama gibi bu sac ile ilgilidir. zaten bu ses insanı çok rahatsız eder. yani normal bir durum da olabilir bu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,371
Mesajlar
917,084
Kullanıcılar
450,245
Son üye
übeyt doksar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst