Yeraltı kablolarında boru şartmı?

DinTOR

Üye
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
241
Puanları
1
Yaş
39
NYY

Nominal Kesit (mm²) : 4x10
Bakır İletken : 7x1.34
İzolasyon Et Kalınlığı (mm) : 1.0
Dış Kılıf Et Kalınlığı (mm) : 1.8
Ortalama Dış Çap (mm) : 19.3
Yaklaşık Net Ağırlık (kg / km) : 712
Maksimum Çalışma Sıcaklığı (°C) : +70
Anma Gerilimi (V) : 0.6 / 1 KV
Standart : TS 11178
Yapısı : 1) Bakır İletken 2) PVC İzole 3) Ortak Kılıf 4) PVC Dış Kılıf
Kullanım Yeri : Enerji - Şebeke ve aydınlatma kablosu olarak hariçte kablo kanallarında - toprak altında mekanik hasar riskinin olmadığı yerlerde kullanılır.



Bu özellikte bir kablo kullanacaksam koruyucu boru kullanmam gerekirmi ? Yer altı pvc izoleli kablolarda boru kullanmak gerekirmi?

Bu konuda bir açıklama ile beni aydınlatırsanız çok çok memnun kalırım. İyi çalışmalar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Eger kum ve tugla ile birlikte doseyecekseniz gerek yoktur. Asfalt yol gecisi gibi yerler varsa, bu noktalara ilavete PE boru kullanmaniz faydaniza olur. Saygilar.
 
Yol geçişleri ve özel geçişler dışında,boru kullanmak zorunluluğunuz yok.Yeterli derinlik ve kablo döşeme kurallarına
uyduktan sonra NYY kabloları toprak içerisine döşeyebilirsiniz.Bu kuralları,TEDAŞ şartnameler bölümünde bulabilirsiniz.
 
KULLANILDIĞI YERLER: Enerji kablosu olarak toprak altında, kablo kanallarında, hariçte ve dahilde, yer altında, tatlı suda, (özel olarak imal edilmesi halinde) tuzlu suda, enerji santrallerinde, endüstriyel tesislerde ve şalt tesislerinde kullanılır.
YAPISI: Tek damarlılarda 1.5-10 mm2ye kadar tek telli, 10 mm2 den 300 mm2 ye kadar çok tellidir. Yalıtkan kılıfla yalıtılmış ve üzerine dış kılıf geçirilmiştir. 2-4 damarlılarda 10 mm2ye kadar tek telli, 10 mm2den büyük kesitlerde çok tellidir. Birbirine burulmuş damarlar üzerinde ortak kılıf ve üzerinde siyah renkli dış kılıf vardır.
EN YÜKSEK İLETKEN SICAKLIĞI: 70°C
ANMA GERİLİMİ: 0.6/1kV
 

Ekli dosyalar

  • NYY KABLO ÖZELLİKLERİ.rar
    11 KB · Görüntüleme: 9
boru icersınde kullnılmasındaki amaç önlem almak normalde kum serilir zedelenmeler olmasın dıye boru icersinden gecirilir ve üzerine kızmızı renk tugla serilir ve derinlikte tedaş yönetmenliginde vardır burdaki amac mesela bir kazı yapıldıgı zaman insanları uyarmak ne kadar önlem alırsanız o kadar kazalar az olur ama malesef maddiyat bazen insan hayatının önüne geciyor kolay gelsin
 
Herhangibir sebepten dolayı o kablo çıkarılıp başka kablo yrerleştirilme ihtimali varsa eğer, boru içinden geçirmeniz ileriye dönük olur (Eski kabloyu kılavuz gibi kullanıp yenisi çekilir.)

Bir de ben şuna takıldım. Kablo 4x10mm2. Her bir damarda 7 adet bakır tel var. Telin her birisinin kesiti 1,34mm2 , 7x1,34=9,38mm2 yapar. Acaba yıllardır yanlış kesitlerde kablolar mı kullandık? Anlayamadım.

DinTOR ' Alıntı:
Nominal Kesit (mm²) : 4x10
Bakır İletken : 7x1.34
 
arkadaşınm eğer mesafe çok kısa ise boru içine döşe uzunsa bence sadece kilit noktalara boru kullan oda bi problem olduğunda daha kolay ulaşılsın diye....
diğer tarafları tamamını tğla ve kumla yapmanı öneririm çünkü kum içinde nyy kablo daha geç ısınır buda nyy kablosunu erken yanmaktan korur...
 
Sayin zerria arkadasima, kablolarda isinma olayini hatirlattigi icin tesekkur ederim. Plastik boru, isinin dagilip uzaklastirilmasi konusunda dezavantajlidir. Ki elektriksel sistemlerde isinma , istedigimiz en son seylerdendir bu yuzden alisilagelenin disinda ozel bir durum veya amac yoksa tugla+kum secenegi en uygunudur.
Fakat ben kablolarin yanmasini onleyecek seyin kum veya zeminin yapisindan ziyade, kablonun basina ve sonuna konulan devre kesicilerin hesaba kitaba uygun secilmesi oldugunu dusunuyorum. Bir yerde bir kablo yanarsa ne cihazi ne uretici firmayi, once o kabloyu secip dizayn edeni sorgulamak lazim. Kolay gelsin
 
Belediyenin durmadan kazı yaptığını da hesaba katarsak pvc boru bile yetersiz olur. :D
 
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Kabloları refuja çekeceğimden dolayı üzerine yük binmeyecektir. Kazı çalışmalarında kablonun zarar görmemesi için uyarı olsun diye emniyet şeridi çektireceğim. Söylediğiniz için yol atlamalarında boru kullanmaya karar verdim. Peki bu döşenen tuğladamı emniyet olsun diye döşeniyor? Yani hem bir kazıda tuğlaya denk gelince durulsun hemde yukardan yük binince sağlamlık sağlasın diye. Yoksa başka bir amacı varmı?

Bir yerde okudum önce kanala toprak serin sonra kabloyu açın ve kanala attıktan sonra üstüne toprak atın yazıyor. Peki bu toprak nasıl bişey sıva kumu olan ince kum mu ve alt ve üst tabaka kaç cm dökülüyor? Ayrıca refuj için kazılan kanalın eni ve yüksekliği ne olmalı? Kanal açılırken komple toprak kaldırılmalımı yoksa direk dikilecek yerlerde farklı bir uygulama varmı? Ek muf deniyor , direklerin içindeki kabloları ttr kullanacağım buna ek yapacağım yeraltı kablosundan direğe çıkıp direk içindemi ek yapacağım yoksa toprakta ek yapıpta direğemi çıkaracağım birde bu ek yapılırken kablo tamamıyla kesiliyormu ?

Sorular biraz fazla oldu ama kafama takılan herşeyi sordum kusuruma bakmayın.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst