Yeraltı AG Şebeke Topraklama

Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
Yeraltı ag şebekede ag dağıtım kutuları arası 3x70 nyy kablo çekilecek bunlara 1x35 mm2 çıplak bakır koruma iletkeni çekilmesi gerekli midir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yeraltı ag şebekede ag dağıtım kutuları arası 3x70 nyy kablo çekilecek bunlara 1x35 mm2 çıplak bakır koruma iletkeni çekilmesi gerekli midir?

bence gerek yok zaten yeraltı kablosu olduğu için ona göre imal ediliyorlar.ancak panolar topraklanmalı diye düşünüyorum
 
En son çizdiğim projede benden 3x...NYY değil tüm yer altı kablolarımın tamamını 4x.. NYYolarak değiştirerek onaylattım.
Yaklaşım 102 villa + 1 çok katlı binanın A.G. alt yapı projelerini..

Evet kesinlikle topraklanmalıdır.
Pano topraklamasını da 1x50 mm² NYY kablo ile toprakladım.
 
Sn.oradaburada,boxlar arası topraklama iletkeni çekilmez.Ama her box ,1x50 NYY kablo ve 70x70x7 mm, sıcak daldırma galvanizli,kazık ile topraklanır.Eğer dal budak Şebeke ise, hat sonu boxlarında, koruma topraklaması haricinde işletme topraklaması da yapılır.Boxlar arası yeraltı kablosu kesitide akım yoğunluğu katsayısına,mevcut yük ve ileride oluşabilecek yük durumuda göz önüne alınarak seçilmelidir.
 
Herkes Farklı Biliyor, Ben Bildiğimi yazmak istiyorum



Bütün SDK lar ( Aynı Trafodan Beslenenler ) ve Aydınlatma direkleri hatta Ana Dağıtım Panosuda dahil olmak üzere tümü, Koruma topraklaması bile birbirine paralel bağlı olmalıdır Koruma teli Örgülü Bakır iletken olarak Seçilir (35 seçilir genelde)

Her Nihayet SDK (Box) için Birbirine Yakın Branşman kalanlar Hariç İşletme Topraklamasıda Ayrıca Yapılır..
 
sadece boxlı şebeke ise pek gerek yok ancak aydınlatma şebekesi de varsa 35 'lik bakır iltenkenle bütün aydınlatma direkleri ile boxların koruma topraklarını birleştirirseniz çok daha iyi olur... bakır iletkenle yapıldığında koruma daha sağlıklı ve toprak dirençleri çok düşük oluyuyor buda canlılar daha az tehlike oluşturmakta..ancak illede 35 'lik bakır iletkenle topraklama yapılacak diye bir şart yoktur.her direğe ve box 'a topraklama kazığı atarak da yapabilirsiniz..

gerçi elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği insanların yoğun olduğu yerlere ( cami ,okul gibi .. ) koruma topralaması yapılır ( alçak gerilimde ) der ama yinede siz bilirsinizz...tabi bunu proje onayında TEDAŞ ' a kabul ettiremezsiniz diye düşünüyorum...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst