Xlpe Kabloların Topraklanması

OG kablolarının toprak bağlantıların boşta olup olmaması konusu gelince her iki uçtan da topraklanmalı.
240 lık CU xlpe normal yükü 27 MVA iki noktadan topraklı, başlık hiç patlamadı. Kablo uzunluğu yaklaşık 5 km
95 XLPE CU yaklaşık mesafe 450 metre hücrede bir ucu topraklı diğer taraf topraksız. Topraksız olanda başlıkta cızırtı vardı. Cızırdayan başlık topraklandığında ses kesildi.
Potansiyel sürüklenme meydana gelebilir. İki ucundan topraklı ise. Tehlikeli olabilir.
XLPE kablonun bir ucunda arıza meydana gelmesi lazım ve o arıza anında bizim xlpe nin diğer tarafında potansiyel farka maruz kalmamız gerekiyor.

Bence yakın olan direk çıkışlarında direk tarafını topraklamamak gerekiyor. Yani Parafudr ve koruma toprağını neden ayrı kazıklara bağlamıyorsak burada da neden o. Potansiyel fark yaratmamak.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Orta Gerilim ve Yüksek Gerilim kablolarda ekran, tek taraflı veya çift taraflı topraklanır ifadesi doğru değildir.
Tek veya çift taraflı olması tamamen toprak iletken direncine bağlıdır.
Şayet toprak direnci yaklaşık 100 ohmdan küçük ise kesinlikle tek taraflı topraklanmalıdır. Fakat iletim hattı çok uzun ise, örneğin 1000 m den fazla ise, o zaman çift taraflı topraklama tavsiye(*) edilir.
(*)Tek taraflı topraklama bağlantısında bir direnç oluşmasına karşı tavsiye edilir.

Toprak direnci 100 ohmdan daha küçük olmasına rağmen çift taraflı topraklanırsa loop(döngü) oluşur. Akım kaybına neden olur.
2000 metreden sonra kesinlikle çift taraflı topraklanmalıdır.
Şayet toprak direnci 100 ohmdan çok büyük ise kablo uzunluğu ne olursa olsun mutlaka çift taraflı topraklanmalıdır.

***....ALINTIDIR....***
 
bunun ile alakalı cigre ve IEEE de bir sürü çalışma var. Ancak basit haliyle şunu söylemek istiyorum tek taraftan topraklama yaptık diyelim. yapmadığımız tarafta gerilim artacak mesela direğe çıkan kısımda başlık arızalarının en büyük sebebi bu. oldu ki tek taraflı yaptığınız topraklamanın yaptığınız uçta korozyon oluştu veya koptu. o zaman kablonun büyük hasar alacak. evet 2 taraflı topraklama yaptığımızda kapasite düşüyor ancak bunu da kablo transpozu veya link boxlar ile giderebiliyorsunuz. özellikle uzun yeraltı hatlarında link box ile dış ekranlarda xlpe lerde çaprazlanıyor. ve topraklar yine toprağa bağlanıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst