Trifaze motor devrelerinde kacak akım rölesi

Bu tip sorunla bizde karşılaştık.
Bir tesiste içinde 2 adet 18,5 Kw motor çalıştırmak için yıldız üçgen kontaktör takımı 1 adet Hız kontrol cihazı ve bu motorların hız kontrol cihazı ve yıldız üçgen çalışması için kontaktör takımı bulunan 3 adet panonun besleme panosunda 30 mA lik 80 A kacak akım sigortası bu sigortaların çıkışına 80 Amper normal trifaze otomat kutusu ve buradan cıkış yapılarak kumanda panolarına gitmiş burada bulunan kacak akım sigortaları çok sık atıyor

1: Nötr kacak akım sigortasından çıkarılıp direk bağlanmış ama kacak akım sigortasının hiç tutmadığı görülmüştür.
2: Nötr ile toprak kesinlikle ayrı ayrıdır toprak ucu motordan söküldüğünde zaman zaman açmalar devam etmiştir.
3: Kacak akım sigortası atmış ise kaldırırken kumanda panosunda motor kumanda şalteri elde veya otomatikde ise bir kontaktör çektiğinden kacak akım rölesinin bir kaç denemeden sonra tuttuğu görülmüştür.
4: Kablolar yeni olduğu halde yeniden kablo çekilmiş aynı hataların devam ettiği görülmüştür.

İşi hazırlayan kişi dediğim dedik açısından ürün markalarından değişiklik istemiyor. Panoyu hazırlayan firma benim görevim panoyu hazırlamak orda bir hata var diyor burada hata varsa gel bak diyorsun kesin bir şey diyemiyorum diyor.
Çözüm: Kacak akım sigortalarının bulunduğu panoda sigorta bağlantı yerleri kapakla örtülmüş durumda Kacak akımdan uçları cıkarıp alttan klemensle köprüleyip kapakları kapattınmı kacak akımlar atmıyor
ARKADAŞLAR KAÇAK AKIM NEKİ SİZ SADECE 3 FAZI GEÇİRİYOR KORUMA YAPMASINI BEKLİYORSUNUZ.BEN ANLAMADIM.MOTOR DEVRELERİNDE FAZLAR VE TOPRAK VAR.
KAÇAK AKIMIN ÇALIŞMA PRENSİBİ BELLİ DEĞİLMİ GEÇEN AKIM DÖNEN AKIMLA ORANTISI BU 30MA -300MA YADA NEYE SET EDİLDİYSE AÇTIRMASI.
MOTOR İÇİN 3 FAZ DENGESİZLİĞİ KAÇAK OLMASI ISI PROBLEMLERİ İÇİN MOTOR KORUMA ŞALTERİ UYGULANIR.KUMANDASI VARSA ÇOK ELZEMSE ONUN İÇİN KAÇAK AKIM KORUMA KULLANILSIN ANLARIM.
 

Ekli dosyalar

  • multi9-RCCB-KK.pdf
    299.4 KB · Görüntüleme: 88
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Motor koruma şalteri, termik+manyetik koruyucudur kaçak akımdan koruma özelliği yoktur.
Büyük harf kullanmayın alçak sesle konuşun biz duyuyoruz :)
 
3 fazlı start-stop lu motor devresi
3 faz motordaki kaçak akım rölesi, starta basmamla atması bir oluyor arkadaslar 3faz arası ve 220 yi ölçtüm sorun yok, motoru direkt kontaktöre bağladım sorun yok çaliştiriyor ama röle devreyeb girince direkt atıyor, 3 tane röle değiştirdim fayda etmedi, sebebi ne olabilir önerilerinizi alabilir miyim? Teşekkürler....
 
direk bağladığınızda toprağı bi kontrol edin bakalım elektrik görecekmisiniz,eğer görürseniz muhtemelen faz sargılarında bir kacak vardır bi bobinajcıya tamir ettirebilirsiniz
 
Kumanda fazını kakr çıkışından alıp nötr'ü röle çıkışına bağlamadıysan kaçak akım rölesi tutmaz atar. Kumandayı(F+N) kakr çıkışından değil, ayrı verip dene. Durum hala aynıysa motorda izolasyon kaçağı var.
 
Çok iyi tespit etmişsiniz sayin yaşliuzmanım gozardi edilebilir bi hata
 
Özelde birkaç kez başıma gelmişti hatta birinde elemanım diklenmişti abi hani nötrsüz kakr motor devresinde tutuyordu diye :) (Aynı hatayı yapmış.)
 
Son düzenleme:
Kumanda fazını kakr çıkışından alıp nötr'ü röle çıkışına bağlamadıysan kaçak akım rölesi tutmaz atar. Kumandayı(F+N) kakr çıkışından değil, ayrı verip dene. Durum hala aynıysa motorda izolasyon kaçağı var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst