Kaçak Akım Rölesi Hergün Aynı Saatte Atıyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

https://forum.donanimhaber.com/kacak-akim-rolesi-hergun-ayni-saatte-atiyor--136350566

diğer
ayrı konu ama bilği diyelim .

https://www.voltimum.com.tr/uzmanlar/sokak-aydinlatmasinda-can-guvenligi

Soru :19.12.2012

Sokak aydınlatmasında can güvenliği

Sokak aydınlatma projelerinde yönetmeliklerimiz gereği ana girişe 300mA(Yangın koruma) her bir linyeye 30mA(Hayat koruma) Kaçak Akım Koruma rölesi konulmakta.

Uygulamada ise bu büyük problem yaratmakta, sıfır bir armatürün bile 1mA kaçak akıma sebebiyet verdiğini biliyoruz buna kablolardaki izolasyon kayıplarıda eklenince bir linyeye 20adet ve fazlası aydınlatma direği konulduğunda linyeye ait 30mA KAKR sürekli açmaya sebebiyet veriyor.

Bu problemi ortadan kaldırmak için genelde 2 metod uygulanıyor. Birincisi; Linye başına düşen direk sayısı azaltılıyor (Bu hiç ekonomik değil 20direk iki linyeye bölünse direkler arası 40m'den ikinci linye için panodan 40x10=400m fazla kablo çekmek gerekiyor.

İkincisi Hayat koruma röleleri iptal edilip,Ana girişde kompakt şalter+röle+toroid kombinasyonunda röle üzerinde eşik değeri arttırılıyor (Buda can güvenliğini tehlikeye sokacağından ve yönetmeliklere uygun olmadığından yanlış bir metod.

Problemle ilgili gerek teknik gerek yönetmelik bazında uygun olan çözüm ile ilgili görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

CEVAP: 19.12.2012
Süleyman Özdal

Merhabalar

öncelikle belirtmek isterimki kaçak akım koruma işlemi gerek kullanıcı güvenliği gerekse işletme güvenliği için büyük önem arz etmekte.

Bundan dolayıda maddi detaylar göz ardı edilerek gerek teknik açıdan gerekse yönetmeliklere uyguluk açısından kurallara uyulmalıdır.

TSE EN 61008-1 standartında 15mA den sonraki kaçak akım değeri insan hayatı için risk oluşturabildiğini belirtilmiştir.

Bundan dolayıda tesisatta mutlaka 30mA kaçak akım koruma anahtarı kullanılmalıdır.30mA lik ürünler 15mA den sonraki herhangi bir değerde açma yaparak kullanıcı güvenliğini sağlar.

Bundan dolayıda yapmak istediğiniz uygulamada sizinde belirttiğiniz detayların dışıdında farklı bir uygulama yapılamaz.

Bizim önerimiz kaçak akım yaratmadan çalışacak armatür türleri kullanarak bu durum belli ölçüde engelenebilir.

Eğer lamba kaynaklı kaçak akımın önüne geçilemiyorsa çok damarlı tek bir kablo çekilerek direkler gruplandırılıp birden fazla kaçak akım kullanılmalıdır.

Çok damarlı kablo sayesinde ikinci kablo çekilmesi için harcanan zaman ve işçilikten tasarruf edilmiş olacaktır.

Daha fazla bilgi için ücretsiz 0800 211 60 00
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Soruları / sotunları burada dile getirirsek,
başka arkadaşların görüşlerindende yarar-
lanırız.
tesıste 300 ma toroıd kacak akımı tutturamıyoruz yerınde mudahale gerekıyor sızın iş konunuz nedır bılmıyorum ama yazdıklarınız ılgımı cektı eğer servıs hızmetı verebılecek bır konumdaysanız gorusmek ısterım yerımız ıstanbul seyrantepe de
 
Tesisinizi tarif edermisiniz.Ana şalteriniz kaç amper ? Tesis nedir ? Röle tipiniz ne-
dir ?
 
herkese tekrar selamlar;
son mesajın üzerine 1 sene geçmiş, konuyu bir hortlatayım.

Son 1 senedir ilk mesajdaki şikayetimle ilgili olumlu hiç bir gelişme olmadı. Hala ilk mesajdaki sorunum devam ettiği gibi arada KAR elden çıktı ve yenilemek durumunda kaldım.

konu hakkında onlarca usta veya mühendisle görüştüm, herkes "mümkün değil" diye başlıyor, ama sokak lambalarının yandığı anda evdeki elektriğin kesildiği kısa videoyu izleyince önce bir Allah Allah çekiyor, ama hiçbir çözüm bulamıyor.

Konu hakkında internette dolanırken aşağıdaki linkteki videoya denk geldim. Kısaca trifaze KAR yerine (panoda yer varsa) 3 adet monofaze KAR takılmasını anlatıyor.
(Youtube video no: FmA4bx4E9YY)

Bunun ne faydası olacak?
1- İlk önce 3 fazı birbirinden ayırarak hangi hat grubunun KAR attırdığını bulacağım (Her faza 2 priz, 1 aydınlatma sigortası bağlı)
2- Sonra, atan KAR'daki hatları teker teker diğer KARlara taşıyarak hangi hattın kaçak verdiğini bulacağım.
3- Hattı tespit ettikten sonra bulabilirsem kaçağa sebep olan cihazı tespit edeceğim.
4- Bulamazsam veya cihazdaki sorunu çözemezsem dahi, sorunlu hattı bir KARda yalnız bırakarak KAR attığında tüm evin ve cihazların değil, sadece bu hattın elektriğinin kesilmesini sağlayacağım. Böylece örneğin buzdolabı gibi cihazların akımının kesilmemesini sağlayacağım.

Gelelim sorularıma:
1- Öncelikle, yukarıdaki mantık doğru mu, atladığım bir husus var mı?
2- Bu iş için Siemens 5Sv4314-0 40A 30Ma 230V (Faz+Nötr) Kaçak Akım Koruma Rölesi almayı düşünüyorum, doğru tercih mi?
3- Aynı iş için Vikonun "Viko Kaçak Akım Koruma Rölesi 2P 40A 30Ma" modeli var, olumlu yorumlar gördüm, fiyatı da oldukça makul (3 adet alacağım için maliyet önemli). Tavsiye eder misiniz?

Şimdiden teşekkürler.
@arkaplan @çaylakelektrikçi @otohat @zeybek @Akran @Global34
 
Son düzenleme:
Yaptığınız mantıklı. Bana göre sizin sorununuzun iki ihtimali var.
1-Linyelerdeki toplam kaçak akım miktarı rölenin eşik değerine çok yakın sokak lambaları devreye girince anlık gerilim dalgalanması kaçak akım miktarını arttırarak röleyi attırıyor.
2-Sokak lambalarının yandığı anda hatta parazit oluşup röleyi yanıltıyor.

1. Durum için önerim : Tek bir trifaze röle yerine (sizinde yapmak istediğiniz gibi) monofaze röleler kullanmak
2. Durum için önerim : AC tipi yerine A tipi röleler kullanmak. (Siemens 5SV3314-6)
 
Konu 2 senedir tam 20 sayfada tartışılmış. İnsan taş olsa, "Allah seni kahretsin" der ve K.A.R'ı söker atar ! Hala ugrasiyor olmanız ve napsam acaba? diye tekrar sormanız korkunç birşey !

İsvereninize Allah sabır versin . Biz sorunu 15 dk da cozemiyorsak ağlamaklı oluyoruz . 2 sene ! Şaka gibi...
 
Son düzenleme:
Fazlarını ayırdığınız hatta ait nötrleride ! aynı kaçak akımdan geçirmezseniz,yaptı-
ğınız masraf boşa gider.Bağışık tip dene-
mişmiydiniz ?
@sami inci hocam, yanıt için teşekkürler.
Bağışık tip denemedim, çünkü önceki sayfalarda bunun da tam bir çözüm olamayacağı, bu durumda gereksiz masraf olacağı fikri çıkmıştı.
Faz/nötr eşleştirmesini de yapacağım tabii ki. Öncelikle tüm fazları nötrleri ile eşleştirip sonrasında KAR ayrımını yapmayı planlıyorum.
3 sorumun ilkine yanıt vermişsiniz, diğer ikisi için yorumunuz var mı?
Teşekkürler.
Yaptığınız mantıklı. Bana göre sizin sorununuzun iki ihtimali var.
1-Linyelerdeki toplam kaçak akım miktarı rölenin eşik değerine çok yakın sokak lambaları devreye girince anlık gerilim dalgalanması kaçak akım miktarını arttırarak röleyi attırıyor.
2-Sokak lambalarının yandığı anda hatta parazit oluşup röleyi yanıltıyor.

1. Durum için önerim : Tek bir trifaze röle yerine (sizinde yapmak istediğiniz gibi) monofaze röleler kullanmak
2. Durum için önerim : AC tipi yerine A tipi röleler kullanmak. (Siemens 5SV3314-6)
Sayın @otohat , yanıt için teekkürler.

2.durum için önerinizle ilgili olarak, AC yerine A tipi trifaze KAR'ın sorunu çözeceğinin garantisi yok. Bu durumda gereksiz masraf ve emek olacaktır. Bu sebeple doğrudan yazdığınız 1.durum üzerinden gitmeyi planlıyorum. KAR atmasına sebep olan hattı kritik cihazlardan (buzdolabı ve elektronik cihazlar, vb.) ayrı bir monofaze KAR'a bağlayınca attığında evde olmasam bile sorun olmayacaktır.

Ama yanıtınız üzerine aklıma şu geldi. Her iki çözümü birlikte uygulayabilirim. Yani 2 adet AC, 1 adet A tipi monofaze alıp, sorunlu hattın tespitini de yapınca sorunlu hattı A tipine bağlayabilirim. Sizce bu mantıklı olur mu? (Gerçi belirttiğiniz modelin stoğunu ve fiyatını bulamadım)

Mesaj altına yazdığım 3 sorunun ilkini yanıtlamışsınız. Diğer ikisi için de katkınız varsa sevinirim.
Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
2. Durum için önerim : AC tipi yerine A tipi röleler kullanmak. (Siemens 5SV3314-6)
A tipi önermişsiniz ama B ve F tipi olanlar daha uygun değil mi?B ve F tipi sanayii makinelerinde kullanıma uygun röleler bildiğim kadarıyla AC ve A tipi ev gibi yerler için uygun
Viko bu işe yeni bir kaç yıl önce girdi kontaktör,sigorta ve kaçak akım üretmeye başladı bundan 2-3 yıl önce Viko sigorta ve kontaktör satanlara geçen yazın işim düştü hepsi satışı bırakmıştı ben kontaktörünü kullandım 1 yıl önce ama benim kullandıklarım da arıza olduğu bilgisi bana gelmedi fiyat olarak uygun ama Çin mallarına göre yine de kalitelidir bir arıza olsa firma ürünlerinin arkasında duruyor sigortasıyla ilgili sorun yaşamıştım bir ara firmaya e-mail attım aradılar sorunun neden kaynaklandığını açıkladılar arıza sigorta çıkmadı yapılan tesisatta çıktı
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst