Trafo Merkezi Dengesiz Çıkış Gerilimi Sebepleri

cafercann

Üye
Katılım
20 Mar 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bu konu altında, herhangi bir trafo merkezindeki r-s-t çıkış gerilimlerinin farkı olma sebeplerini paylaşabilir misiniz. örnek olarak şu an bir trafo merkezinden çıkış gerilimi olarak 203-240-235 V seviyelerinde gerilim elde ediyoruz. şantiyede R fazı 195V'a kadar düştüğü oluyor. bu sırada da şantiyede kullanıdğımız regülatörleri kendini devre dışı bırakıyor. şantiyede dengesiz bir yüklenme yoktur. r-s-t yükleri hemen hemen birbirine eşittir. bu konuda fikirleri olan arkadaşların yardımcı olması rica olunur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Trafo çıkışındaki A.G. Kesicisini açıp, yüksüzken aynı ölçümü yapabilirsiniz. Eğer değerler aynı paralelikte ise ya O.G. voltajında problem vardır yada trafoda, öncelikli olarak yüksüz çıkış gerilimleri ölçün.
 
yüklerinizin dengeli olduğunu yazmışsınız fakat söylediğiniz kadar voltaj düşmesi normal değildir. Bence trafonuzun faz yükleri anlık olarak aşılıyor yada trafonuz yetersiz geliyor.

Olayı şöyle açıklayayım ör: 400 kva trafo faz başına dengeli olarak 133 KVA güç verebilir,fakat siz bu trafoya 150KVA yük yüklerseniz bu defa aşırı akım çekeceği gerilim düşecektir 133 kVA ya kadar faz-nötr arası 220 iken 150 KVA da faz-nötr 212 volt olacaktır bunun gibi bir durum olabilir.

Trafonuzun gücü nedir ? ana termikden fazları kaç amper okudunuz ve gerilimleri nekadar?
 
her fazın çektiği akım değerlerini ölçüdüğünüzde dengesiz yüklenmeyi görebilirsin
 
trafonun güçünü keske yazsaydınız daha iyi olabilirdi , aslında ama devamlı dengesiz yüklenme varsa zikzak trafo öneririm size , gerci genelde düşük güçlü trafolarda zikzak bağlantı kullanılır ama , dediğiniz gibi dengesiz yüklenme varsa en güzel cözüm budur .
 
trafonun gücü 400kVA. trafoyu değiştirme imkanımız yok malum bütçe meselesi. bu sorunu harmonik reaktörlü kompanzasyonun çözeceğini söylediler ama biraz mantıksız geldi. harmonik yaratacak yük yok çünkü!
 
1 trafo kendi binanızdamı
2 sokak tan gelen rst den mi bahsediorsun
 
sokaktan gelen r s t
 
arkadaşlar merhaba..staj yapıyorum ben..işletmede analizör denen Şebeke ölçümleri yapan bir cihaz var..bir yere analizörü kurup verileri alıyoruz..hersey normal ama sadece geceleri akım harmonikleri artış gösteriyor.(vardiyalı çalışma da bulunmaktadır)sebebi ne olabilir sizce?internette 2 gundur bakıyorum bulamadım.fıkrınızı paylasırsanız cok sevınecegım..iyi gunler
 
harmoniklerin gece artış gosterdigini goruyorsanız o sebekeinin besledigi fabrika vb. yerler var ise gece ark ocaklı vb. harmanik yaratan ünitelerini devreye aldıklarını gostermektedir.
Fazlar arasında bir dengesizlik varsa bu çekilen yükle alakalıdır dengesiz bir dagıtım yapılmıştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,325
Mesajlar
916,725
Kullanıcılar
450,167
Son üye
oygg

Yeni konular

Geri
Üst