Topraklama..

bariser83

Üye
Katılım
9 Ocak 2008
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
40
Bina içi kolon topraklama hatlarının 50mm lik örgülü bakır çelikip u klemensle dairelere dağıtım yapılması mantıklı,(Şaftlı sistem)yoksa kolon kablosundan küçük kesitte olmayacak şekilde bağımısız çekilmesimi gerekir..Bununla ilgili iç tesisat yönettmelğinde açık bi ibare varmıdır..Bilgisi olan arkadaşlar ilgilenirse sevinirim şimdiden tşklr..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İç tesisat yönetmeliği topraklama iletkeninin faz iletkenine göre belirli kesitlerin altına düşürülmemesini önermekte,şaftlı sistem veya ayrı,ayrı olması konusunda bir yaptırım yoktur.Ayrıca iletkenin izoleli veya çıplak olması da serbestir.İzoleli iletken kullanırsak sarı-yeşil kodlu olmak zorundadır.Uygulamalarda küçük ve orta ölçekteki tesislerde kolon ve ara kolonlarda,linye ve sortilerde faz iletkeni kesitinde,yapılmakta.Nispeten daha büyük tesislerde ana kolon,ara kolonlarda 50 mm2 cu diğer kısımlar faz iletkeni kesitinde yapılmaktadır.
Sorunuza daha net cevap olması açısından şöyle söyleyebiliriz;gerek iç tesisat yönetmeliği ve gerekse topraklamalar yönetmeliği bu tercihleri belli kriterlere uymak koşulu ile proje müellifine ve uygulayıcılara bırakmıştır.
 
Sayn tknsyn arkdaşım verdiğin bilgiler için tşkr edrim..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,198
Kullanıcılar
450,064
Son üye
4r4wn

Yeni konular

Geri
Üst