TOPRAKLAMA RENGİ

İnsanları öldürmeye mi çalışıyorsunuz?Tüm yönetmeliklerde gri faz rengidir.Gerekiyorsa mavi kullanılmalıdır.İdeal olan mavi kabloya sarı-yeşil makoran takıp kullanmaktır
bence en güzel cevap bu slm
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Peki elimizde 4X bir kablomuz var. Renkleri de siyah, kahverengi, mavi, gri bunlardan hangisini topraklama olarak kullanabiliriz?
bahsetiğiniz kabloda toprak iletkeni yoktur 3p+mp olarak kullanabilirsiniz

piyasada yönetmeliği dinleyen kim..

ben şahsen sarı yeşili faz olarak kullanan da gördüm..kimsenin umrunda değil renkler..
sanırım siz hiç yapı denetim şirketleriyle çalışmamışsınız :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
[h=1]Kablo Renkleri[/h]Her teknolojinin dezavantajlı bir yönü var ama hiç biri elektriğinki gibi değil. Elektrik çarpması ölüme kadar varan şonuçlar doğurabiliyor.


Okuduğum bir haberi aktarıyorum.
"İzmir TEDAŞ Müessese Müdürlüğünce Yeraltı şebekesi yaptırılmakta olan Kemer altı Bölgesi’ndeki müşterilerden İstanköy Hamamı’na enerji verilirken, kazana hava temin eden fan motoru gövdesindeki kaçak sonucu gövdeye temas eden hamam çalışanı, elektrik akımına çarpılarak hayatını kaybetti.

Bilirkişilerce yapılan inceleme sonucu hamamın mevcut tesisatının yeterli olmaması ve korumanın bulunmayışına mukabil enerji verilirken dört damarlı kabloda mevcut olan renklerden mavi rengin nötr olarak kullanıldığı, geri kalan iki renk olan siyah ve kahverengi renkli damarların faz olarak kullanıldığı ve üçüncü faz olarak kabloda geri kalan yeşil ve sarı renkli damarın kullanıldığı ve bağlantıyı yapan piyasa elektrikçisinin, uygulana gelen sistemle sarı-yeşil damarı nötr olarak ve mavi damarı da faz olarak kullanıldığı tespit edildi."


İşte bu yüzden kablo renklerinde standarta uymak , bu kabloları kullanırken de kullandırtırken de nelere mal olacağını aklımızdan çıkarmamak şart. Peki nedir nu standart?


Şu anda yürürlükte olan TS 6426 standartına göre çok fazlı kablolarda


Faz ; GRİ -SİYAH -KAHVERENGİ
Nötr. AÇIK MAVİ
Toprak: SARI/YEŞİL


şeklindedir.

 
:D biraz lüzumsuz gibi duruyor konu :D
 
Şahsen biz böyle durumlarda tek fazın kesiti kadar ayrı bir topraklama kablosu çekiyoruz. Motor için ayrı, Motorun gövdesi için ayrı.

Ayrıca dünyaca ünlü bir avrupalı proje firmasını IEC normlarına göre hazırladığı projelerindeki renk sırası şöyle,

Black L1

Brown L2

Blue L3

Teşekkürler, iyi çalışmalar...

Yellow-Green- Ground

Bana göre; avrupalı firma bu renkleri önermiş olsa da işin kontrolörlüğü uyarıp bu renklerin TS 6426 standardına göre değiştirilmesini talep etmeliydi. Çünkü Türkiye'de yapılan bütün kontratlarda uygulamaların Türkiye standartlarına uygun olması şartı vardır.
 
Şahsen biz böyle durumlarda tek fazın kesiti kadar ayrı bir topraklama kablosu çekiyoruz. Motor için ayrı, Motorun gövdesi için ayrı.

Ayrıca dünyaca ünlü bir avrupalı proje firmasını IEC normlarına göre hazırladığı projelerindeki renk sırası şöyle,

Black L1

Brown L2

Blue L3

Teşekkürler, iyi çalışmalar...

Yellow-Green- Ground
doğru söylüyorsunuz ama bir detay atlanmış gibi sanki
tesisatta 2 tonlu mavi vardır bu türkiyede neyse tüm dünyadada aynıdır
AÇIK RENKLİ MAVİ: mp dir
normal mavi renk vaviyen ortak uçlarıdır
SAYGILAR
 

Forum istatistikleri

Konular
128,399
Mesajlar
917,270
Kullanıcılar
450,291
Son üye
elifaras

Yeni konular

Geri
Üst