Temel altı (grobeton) topraklaması hk.

Eyüp5634

Üye
Katılım
20 Haz 2022
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba,

Aşağıda bahsi geçen sorularım ve gelen cevaplara dair burada bazı sorularım olacaktı. Kırmızı renkte olanlar buradaki sorularım.
  1. Temel altı (grebeton) topraklama planı gösterilmelidir. Cevap 1: Topraklamanın temel altında gerçekleştirilmesi, temel izolasyonunu zarar vereceğinden ; topraklama iletkenleri radye temelde dolaştırılarak temel donatılarına bağlanmak vasıtası ile uygulanma yapılacak şekilde projelendirilmiştir. Yönetmelikle uyumlu olarak Topraklama İletkenleri zemin kat hizasında bina etrafına binaya 2 metre uzaklıkta dönülecek ring iletkenine bağlanacak ve bir çok noktadan topraklama kazığı ile sonlandırılacaktır.
  2. Temel altı topraklamada yukarı da cevapta belirtildiği gibi gerçekten temel izolasyonuna zarar verir mi ? Bu imalatın yapılması tam tersine ilgili sistemin daha güvenilir olmasını sağlamaz mı ?
  3. Paratoner tesisatı bulunmamaktadır. Yakalama ucuna ek aktif paratoner tesisatı yapılmalıdır. Cevap 2: Aktif paratoner IEC standardına uygun değildir. Faraday kafesi IEC standardına uygundur. TSE'de de aktif paratoner standardı bulunmamaktadır. Projelendirme Yıldırım koruması için Faraday kafesi ile yapılmıştır . Bilgi olarak ; EMO ‘da aktif paratoneri onaylamamaktadır. Yönetmelikler Paratoner , Temel Topraklama , Faraday her türlü topraklamanın birleştirilmesini tarif etmektedir. Projelendirme de bu şekilde yapılmıştır .
  4. Yukarıda belirtilen aktif paratoner tesisatı gerçekten IEC standartlarına uygun değil midir ? Bu ibareyi nerede bulabilirim, şayet uygun değilse bu ibareyi nereden bulabilir, herhangi bir kaynak var mı ? Ayrıca yine yukarıda belirtilen, EMO aktif paratoneri nasıl onaylamıyor? Buradaki kaynak nedir. ? Desteklerinizi rica ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
2) Bahsi geçen izolasyon suya karşı membran türü malzemeler ile yapılan izolasyondur. Uygun olan 1) de izah edildiği şekilde olandır.
4) deki , aktif paratoner pek etkili değildir. Faraday kafesi daha iyidir. Diye biliyorum. Ama EMO veya standart larda aktif paratoner ile ilgili son durum nedir bilmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst