Teknik Eğitim Fakülteleri İle İlgili Gelişmeler!

Teknik Öğretmen, Ak Parti Tokat Milletvekili Hüseyin GÜLSÜN : “Hak Mağduriyetini Kaldıracağız”

Teknik Öğretmen, Ak Parti Tokat Milletvekili Hüseyin GÜLSÜN ile Teknik Eğitim Vakfı ve Teknik Öğretmenler Derneği yöneticilerinin katılımında; görüş alış verişinde bulunmak, son gelişmeleri değerlendirmek, Teknik Öğretmen mezun ve öğrencilerinin durumları hakkında bilgilendirme amaçlı Ankara’da yemekli bir toplantı yapıldı.

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, 22. Aralık 2008 tarihinde “Mesleki ve Teknik Yüksek Öğretimin Yeniden Düzenlenmesine Dair Kararlar” başlığı altında çıkan taslak metin de kamuoyunun beklentilerine karşılık gelmeyen hususlar; TEKEV ve TÖD yöneticileri tarafından gerekçeleri ile birlikte Milletvekili GÜLSÜN’e aktarıldı.

Tokat Milletvekili GÜLSÜN, kendisinin de Teknik Eğitimci olması nedeni ile bir çok problemi ve kaynaklandığı sebepleri bildiğini belirtti. Ak Parti iktidarları döneminde Mesleki ve Teknik Eğitime ilişkin bir çok düzenlemelerin yapıldığını, bu kapsamda Teknik Eğitim Fakültesinin Teknoloji Fakültesine dönüşümü ve mezunlarının unvan problemleri üzerine de çalıştıklarını kaydetti.

GÜLSÜN, “Teknoloji Fakültesine, mevcut Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarının istihdamını sağlayarak, istihdamlarının önündeki en büyük engel olan unvan problemini ‘Uygulama Mühendisi’ kavramını getirerek çözmek için ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebeple Uygulama Mühendisliği kavramını getireceğiz” dedi. Konuşmasına devam eden Milletvekili, kurulacak Teknoloji Fakültesinin kamuoyunun ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekliliğini vurguladı.
Teknoloji Fakültesine dönüşüm sürecinde değerlendirme yapan Ak Parti Tokat Milletvekili GÜLSÜN, Piyasa da mağdur olan binlerce Teknik Eğitim Fakültesi mezunu genç Teknik Öğretmenin olduğunu, yapılacak bütün düzenlemelerin mutlaka ama mutlaka mezun Teknik Öğretmenleri kapsaması gerekliliğini vurguladı. GÜLSÜN, “Mezunlarımızın meclisteki temsilcisi olarak söylüyorum, hak mağduriyetlerini kaldıracağız” dedi.

Teknik Öğretmen, Ak Parti Tokat Milletvekili Hüseyin GÜLSÜN : ?Hak Mağduriyetini Kaldıracağız?
 
Umarım kısa sürede bu maduriyet sona erer.SLYMAN arkadaşın dediği gibi bizden sonrakiler rahat etsin.şaçma sistemden kurtulsunlar.
 
Umarım kısa sürede bu maduriyet sona erer.SLYMAN arkadaşın dediği gibi bizden sonrakiler rahat etsin.şaçma sistemden kurtulsunlar.

bu düzenleme olursa eninde sonunda biz de işin içinedahil olacağız. YÖK'ten ziyade meclise güveniyorum. YÖK eski mezunları sahiplenmeyip ortada bırakmaya çalışıyyor.

Bence direkt olarak aynı haklar verilsin. Kiseyi uğraştırmanın alemiyok.
TEF mezunları ile mühedislik mezunları bir olur mu falan demeyiin. ÖDTÜ sünden Boğaziçi İTÜ Yıldız, bütün mezunlar elimden geçti. onları da biliyoruz. Bu ülkede üniversiteden yeni mezun her mühendis hiç bir şeyden anlamaz. İşiyle alakalı herşeyi işyerlerinde öğrenirler. Bu sadece mühendislik ile ilgilide değil. bütün sektörler sanayden veya iş hayataından çok kopuk. Bireysel çabaayıp fark yaratanlar istisnadır.

Zaten özel sektörde en önemli nokta yetki ve imza noktasadır, başka bir şey değil. İlk başta bu yetkiye sahip olanlar işe alınır. Mühendi misin? geç denir.

Daha sonra işi yapamıyorsa okulu falan önemli değildir, kapının önüne konur. Bu serbest piyasadır. kimse işe yaramayan kişiyi istihdam etmez.
 
aslında kendimi pekde umutlandırmak istemiyorum.sadece kendimi özel sektöre göre geliştirmeye calışıyorum . şuanda işi ögrenmek için iyi bir şirkete girmeye calııyorm ucret falan talep etmicem. okul bitenekadar özel sektörü ögrenmeye işi kavramaya calışacam.
 
Arkadaşlar,
bu şekilde bizide destekleyen milletvekillerini görmek bazı şeylerin değişeceği konosundaki inancımı kuvvetlendiriyor. Bu miiletvekilimize bizde destek olmalıyız, bizde muhakak sesimizi daha fazla duyurmalıyız. Bence bu konuyu tv de tartışılmasını sağlamalıyız, bu iş için Abbas GÜÇLÜ'nün programını öneriyorum ve Abbas GÜÇLÜ'yü mail bombardımanına tutmayı öneriyorum.
 
Arkadaşlar,
bu şekilde bizide destekleyen milletvekillerini görmek bazı şeylerin değişeceği konosundaki inancımı kuvvetlendiriyor. Bu miiletvekilimize bizde destek olmalıyız, bizde muhakak sesimizi daha fazla duyurmalıyız. Bence bu konuyu tv de tartışılmasını sağlamalıyız, bu iş için Abbas GÜÇLÜ'nün programını öneriyorum ve Abbas GÜÇLÜ'yü mail bombardımanına tutmayı öneriyorum.

hocam biz bi işlei yaptık herkese mail de attık abbas güçlü hiç bişey yapmıyo konuya siyasi açıdan bakarak köşesinde yazmış al işte yazısıda bu...

YÖK ne yapmaya çalışıyor?

YÖK’ün teknik ve mesleki eğitim fakültelerine yönelik kapatma kararını daha önce sizlerle paylaşmış ve tartışmaları da beraberinde getireceğini söylemiştik. Aynen öyle oldu. Son bir haftada aşağıdakine benzer binlerce mail geldi. Hemen hepsinde de YÖK’ün aldığı karar eleştiriliyor. Önce mektubu okuyalım. Sonra da kim haklı, kim haksız ona bakalım. İşte mektup:

“Teknik öğretmenler olarak 15 yıldır mücadelesini verdiğimiz unvan hakkımızı istiyoruz.

YÖK teknoloji fakültelerini kurmak amacıyla teknik eğitim fakültelerini kapatma kararı almıştır. Bu fakültelerin teknik eğitim fakültelerine eş olmadığını açıklamış ve okuyan öğrencilerin girdikleri şartlarda ve unvanlarda kalacaklarını ilan etmiştir.

Mühendisliğe geçme ihtimallerinin ise ek yönetmeliklerle belirleneceğini açıklayıp topu Meclis’e atmıştır. Türkiye’de mezun durumdaki on binlerce teknik öğretmenin tekrardan en az 1 yıl gibi bir sürede eğitime alınamayacağı, böyle bir yöntemi ne üniversitelerin kaldırabileceği ne de teknik öğretmenlerin oturmuş sosyal yaşamlarının kaldıramayacağı bariz ortadadır.

Bizler unvan sıkıntımızı gidereceği umuduyla medet umarken, tasarı mühendislerin tamamına öğretmenlik yolunu açmış, bizleri de kapatılmış fakültelerin mezunları haline getirmiştir.

Teknoloji fakültelerinin gerekliliğini anlayışla karşılıyoruz. Ancak tasarıyı şekillendirecek olanlardan, aldığı dersler ve süresiyle mühendislerden hiçbir eksiği olmayan eski mezun ve okuyan öğrencilerin mağduriyetlerini giderecek şekilde düzenlemeler yapmalarını bekliyoruz. Bu konuda da sizden bizim bu haklı çabalarımızı kamuoyuna duyurmamıza yardım etmenizi ve gerekli yerlerin dikkatini çekmek istiyoruz.”

Teknik eğitim ölüyor

YÖK’ün meslek liselerinden üniversiteye sınavsız geçişi kaldırıp üstüne üstlük bir de teknik eğitim, mesleki eğitim ve benzeri fakülteleri kapatıp yerine farklı fakülteler kurması, mesleki eğitime vurulmuş en büyük darbelerden biri olacaktır.

YÖK, mesleki eğitim fakültelerinin tabelalarını kaldırıp yerine teknoloji fakülteleri kurmakla sanki çağı yakalayacak! Bu yaptıkları, her ile bir üniversite açacağız diyen iktidarın peşine takılıp, bir rektör ve bir tabelayla üniversite kurmaktan başka bir şey değil.

Teknik eğitim fakülteleri, ülkemizin en donanımlı fakülteleriydi. Meslek liselerine öğretmen yetiştiriyordu. Ama diğer pek çok öğretim kurumu gibi şimdi yok olup gidiyorlar. Nedenini anlayana aşk olsun!

Meslek liselerine baktığınızda da durum aynı. Eskisinden öyle farklı ki, pratik eğitimin yerini ağırlıklı olarak teorik eğitim almış. Öğrencilerin meslek adamı olmaya yönelik motivasyonları yok olup gitmiş. Hemen hemen hepsinin aklında üniversiteye yönelmek var. Oysa bu okullar üniversiteye öğrenci yetiştirmek için değil ara insan gücü yetiştirmek için kurulmuştu!..

Şimdi yeni uygulamayla, teknik öğretmen olmak için yola çıkan gençlerin de kafası allak bullak edildi. Aynı fakülteden eskiden mezun olanlar ve mevcut öğrenciler mühendis olamayacak ama yeni girenler olacakmış. Böyle garip bir uygulama olur mu?

Yeni mezun mühendisler öğretmenlik yapabilecek de eski mezun öğretmenler neden mühendis olamıyor sorusu da zaten bu yüzden söyleniyor.

Türkiye’nin ciddi anlamda genel eğitim politikası olmadığı gibi, elle tutulur bir mesleki eğitim politikası da yok. Son düzenleme bunun en açık örneği. İnsanların kafasını daha bir karıştırıp meslek lisesi öğrencilerini dershaneye daha fazla yönlendirmenin ötesinde bir işe yaramaz. Teknoloji eğitim fakültesi mezunlarını da öğretmenlik ile mühendislik arasında bir tercihe zorlar.

Eğitimde köklü kararlar alınırken, enine boyuna düşünmek gerekir. Kredili sistemden taşımalı eğitime 8 yıllık kesintisiz eğitimden anadolu liselerindeki yabancı dil eğitimine kadar, ne yeterince tartışıldı ki? Ne dün atılan adımlar, reform palavraları yeterince sorgulandı ki!..

Özetin özeti: Yeterliliği ve donanımı olmayanlar her şey olabilir, her şey yapabilirler. Ama eğitime yön veremezler. Veriyoruz ya da verdik derlerse de yanlış yaparlar. Tarih bunun örnekleriyle dolu...

kaynak: Milliyet İnternet haber, finans, spor, astroloji, sağlık, hava durumu, sinema, televizyon, video, tatil, galeri, emlak, araba, seri ilan sitesi
 
Sayın ilizyonist34
bu yazıyı bende biliyorum, benim demek istediğim bu konuyu bir televizyon kanalında tartışılması ve bu tartışmanın ses getirmesi. bu tartışma ortamının Abbas GÜÇLÜ olması şart değil ama bir kanalda tartışılması güzel bir hamle olur.
 
anladım sayın hocam
ama biz teknik eğitim fakültesi derneğindeki hocalarımızla atılabilecek her yere fax ve mail attık kimseden ses çıkmadı demiyorum ki kimseye mail atmayalım atalım tabiki ama kimse elini taşın altına koymuyo atmaya devam yani:)
 
Arkadaşlar,
16 Şubat'ta öss başvuruları başlayacak bu zamana kadar bir şey olurmu merak ediyorum bizim işler yine seneye kaldı. bu arada milliyette bir haber var daha çok myo'luları ilgilendiriyor. bizi ilgilendiren ise 2 ifade var.
1. 16 Şubat 2009 da başvuruların başlayacak olması
2. Prof. Dr. Durmuş Günay, meslek yüksekokulları (MYO), mesleki ve teknik eğitim fakülteleri ile ilgili yapılacak düzenlemeleri ve sınavsız geçişin kaldırılmasıyla öngörülen uygulamaları AA muhabirine anlattı.

MYO ile ilgili öngördükleri düzenlemede Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde "Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinasyon Merkezi" adıyla bir merkez kuracaklarını belirten Günay, bu merkezin bütün MYO’nun, önlisansın problemleriyle ilgileneceğini söyledi . ifadesidir.

yazının tamamı buradadır.

Meslek Liseliye kötü haber! / Lise / Milliyet İnternet
 
Dernekler ve Milletvekilleri YÖK'e gitmişler. Açıklamalardan bayağı bir sıkıştırdıkları anlaşılıyor. :D :p Damardan girmişler. :rolleyes: Geçmişte emsal teşkil eden bir durum olduğuna göre bu işin olumlu birsonuca bağlanacağına dair umutlarım daha da arttı.:)

TEKNİK ÖĞRETMENLER, YÖK BAŞKANINI ZİYARET ETTİ

Teknik Eğitim Vakfı Genel Merkez Yönetim Kurulu, Teknik Öğretmenler Derneği Yönetim Kurulu ve Tokat Milletvekili Hüseyin GÜLSÜN hazır bulunduğu heyet, 16 ocak 2009 cuma günü YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN’a nezaket ziyaretin de bulundu. Görüşmede kamuoyunun yakından takip ettiği “Teknoloji Fakültesi” kurulması süreci de gündeme geldi, konu hakkında paylaşımlarda bulunuldu.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN, sürecin devam ettiğini, ülkemizin ihtiyacına cevap verecek bir uygulamanın ortaya çıkarılacağını kaydetti. ÖZCAN, “Makul bir yolla gitmeliyiz. İmzalarınızın hakkını vermek için çabalıyoruz.” dedi. Görüşmede hazır bulunan Komisyon Başkanı Prof. Dr. Durmuş GÜNAY, Yüksek Öğretim Kurulunun karar taslağını hazırladıklarını ve gerekçelerinin tamamlanıp, MEB ve TBMM’ye gönderileceğini kaydetti. GÜNAY, “Teknik Öğretmenin önündeki bütün yasa ve yönetmeliklerle konulan engelleri kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

Teknik Öğretmen Tokat Milletvekili Hüseyin GÜLSÜN, Teknik Öğretmenin yıllardan beridir bu sorunlarla uğraştığını, 1976 yılında kendisinin öğrenci olduğu dönemde de Teknik Öğretmenlerin benzer sorunlarla uğraştığını kaydetti. Ak Parti Tokat Milletvekili Hüseyin GÜLSÜN, “Tarihi bir açılım gösteren bu çalışma, öteden beri süregelen Teknik Öğretmen mezunlarının sorunlarını ortadan kaldırmalıdır” dedi.

Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN, “Teknoloji Fakültesi mezunlarının çıktılarının Uygulama Mühendisi olduğu, Teknik Eğitim mezunlarının Teknoloji Fakültesi Mezunu olmalarını sağlayacak düzenleme, kanunla garanti altına alınmalıdır” dedi. ÇALIŞKAN, Tütün ve Su ürünleri Yüksek Okulu mezunlarının geçmiş süreçte Mühendislik Fakültesi’ne dönüştürüldüğünü, geçmiş uygulamaların TBMM’de yasa hazırlıkları yapılırken incelenmesi gerektiğini belirtti.

Teknik Eğitim Vakfı Genel Başkanı Mustafa AKSOY, “Şuanda üretimin içinde, mağdur edilen bir çok arkadaşımız, YÖK’ ün TBMM’ye ve MEB’e göndereceği gerekçeli kararı beklemektedir. Verilecek kararlar, yapılacak düzenlemeler hak mağduriyetini ortadan kaldırmalıdır. Bu düzenleme masaya yatırılmışken artık geriye dönmeyi gerektirecek bir süreç yaşanmadan uygulamaya geçilmelidir. Mağdurlarımızın artık sabrı kalmamıştır.” dedi AKSOY, Teknoloji Fakültelerinden mezun olmuş, akademik çalışma yapacak, lisansüstü çalışmalarda bulunacak olanların önün açık olması gerekliliğini vurguladı.

TEKNİK ÖĞRETMENLER, YÖK BAŞKANINI ZİYARET ETTİ
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,433
Mesajlar
917,575
Kullanıcılar
450,357
Son üye
HiçBilmiyorum

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst