Tedaş tan kaynaklı harmonik - dalgalanma

OG sigortamı atıyor,ne yapıyor ?
evet og sigorta atıyor bu durumu tedaş a bildirmemiz gerekiyor anlaşılan peki ölçüm yapsak her zaman bu sekilde degil tedas a nasil ne sekilde müracat etmeliyim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Tesisatınızda arıza var.Onu bulmalısınız.Önce,kendi tesisatınızı düzeltin.Çok muhtemel,Tedaş'ta sizin arızanızdan şikayetçidir.Trafo ( eski ve yağlı ise,yağ sorunu)
,seksiyoner,kablolar,izolatörler,parafudrlar vs. komple gözden geçirilmeli.Tedaş'a,bu
kontrolları yaptıktan ve hepsinden emin olduktan sonra gidersiniz.Problem,kendinizde.
 
Son düzenleme:
Tesisatınızda arıza var.Onu bulmalısınız.
Önce,kendi tesisatınızı düzeltin.Çok muh-
temel,Tedaş'ta sizin arızanızdan şikayet-
çidir.Trafo ( eski ve yağlı ise,yağ sorunu)
,seksiyoner,kablolar,izolatörler,parafudrlar
vs. komple gözden geçirilmeli.Tedaş'a,bu
kontrolları yaptıktan ve hepsinden emin
olduktan sonra gidersiniz.Problem,kendi-
nizde.
problem tedaştan ani gerilim dalgalanmalarından olamazmı
 
Eğer sorununuz Şebeke kaynaklı ise Aktif Filtre kullanmanız gerekiyor. UPS kullansanız dahi Filtresi olmazsa UPS de bozulabilir.

Önce işi iyi bilen firmalara ölçüm yaptırıp rapor hazırlatmalısınız. 800 kW fazla bir yük değil sadece sizi etkileyen harmonikler için filtre yapılır bu da 10 kW ta olabilir 50kW ta. Ben 100 kW ı geçmeyecek bir filtre ile işin çözüleceğine inanıyorum.

Ama bu kadar rahatsız edici harmonik, parazit .... her ne ise sizin bulunduğunuz hattaki bütün abonelerin problem yaşamasına neden olmalı. Şebeke kaynaklı olduğuna emin misiniz. OG Hattınız kirli şebekeye mi bağlı bilerek mi böyle bir hattan enerji alıyorsunuz o zaman sizde harmonik üretmelisiniz.

Eğer normal bir şebekede iseniz Elektrik kurumuna başvurun. Temiz hat sağlamak onların vazifesi. Hattı kirletenlere filtre taktırsınlar.

Edremit Bey merhaba, yanlış anlaşılmasın diye bir konuyu düzeltmek istedim izin verirseniz. Sorun şebekeden kaynaklı ise Aktif Filtre kullanmanız gerekiyor şeklinde yazmışsınız. Ancak burda aktif harmonik filtreyi kastediyorsanız yazdığınız yanlış anlaşılabilir. Akım harmonikleri yüklerden kaynaklıdır ve yüklerden şebekeye doğru bir yüksek frekansta akım meydana gelir. Aktif harmonik filtrenin görevi bu akımı algılayarak ters yönde harmonik üreterek bu harmonikleri sönümlemekten ibarettir ki bu sayede esas problem olan gerilim distorsiyonunu azaltmak şeklindedir. AG ve OG'deki gerilim bozulması değerleride farklıdır zira akım harmonikleri trafonun yıldız noktasında kendisini sönümlendirir ve 3.harmoniklerde birleşerek toprağa doğru akarlar.

Teknisyen Bey merhaba tekrar: Dağıtım şirketleri EPDK'nin enerji kalitesi yönetmeliğine göre sizlere enerji tedariği yapmak zorundalar. Bu yönetmeliği http://www.epdk.org.tr/TR/DokumanDe...ektrikDagitimiPerakendeSatisinaHizmetKalitesi linkinden görebilirsiniz. Ancak Türkiye'de uygulanan bu yönetmelik maalesef kullanıların değil dağıtım ve iletim şirketlerinin lehine şuan, ancak yinede birçok hakkınız var. Daha önce yazdığım gibi sorununuz %60 sizden kaynaklı olma ihtimali yüksek, %60'lık ihtimali kontrol, test ve ölçümler ile sizden kaynaklanmadığına emin iseniz Dağıtım şirketinden ölçüm isteyebilirsiniz. Örneğin OG'de gerilim distorsiyonunuz çok yüksek ise kirli bir hat üzerinden besleniyor olabilirsiniz, bu dalgalanmalar örneğin OG sigortanızın gerilim dayanımlarını zorluyor olabilir.
 
Sayın OkanSGE uyarınız için teşekkürler. "Eğer sorununuz Şebeke kaynaklı değil ise Aktif Harmonik Filtre kullanmanız gerekiyor." yazmalıydım. Acele ile eksik yazmışım. Önerdiğiniz ölçü aletinden mesajda bahsettiğim işi bilen firma olduğunuz anlaşılıyor. :) Ancak Çok teknik detaya girmeyelim şebeke kaynaklı harmoniklerin de aktif filtre ile bastırılması mümkün olabilir.

Birçok arkadaş gibi hatanın sizden çok şebekeden kaynaklandığına inanıyorum. Eğer dökümhane gibi yüksek frekans ile çalışan bir tesis varsa (bağlı olduğunuz hatta) ancak bu şekilde şebeke kaynaklı olma ihtimaliniz var. Bu gibi tesisler için elektrik kurumu tarafından kirli hat trafosu yapılır hepsi bu şebekeye bağlanır. Kim kimi kirletti davası olmaz.

Ben işi bilen bir firmaya ölçüm yaptırdım sorun güç kaynaklarında çıktı. Tesiste 7 adet 150kVA güç kaynağı vardı 2 tanesi eski imiş (6 palsli harmoniği) bunlar üretiyormuş. Onları da yeni tip ile değiştirdiler sorun ortadan kalktı.

Sizde hız kontrol cihazları var bu cihazlarda EMC filtre varmı araştırın sorun bunlardan olabilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,535
Kullanıcılar
450,131
Son üye
mrtblkl

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst