Taahhüt İşlerinde Mühendisin Görevi?

aga_bey

Üye
Katılım
20 Ocak 2011
Mesajlar
8
Puanları
1
slm.arkadaşlar. taahhüt işleri yapan bi firmada elektrikmühendisinin yapacağı iş tam olarak nedir? yapılan bina projelerine imzalamak vb. şeklinde mi?riskleri nedir? (yenimezun müh:))
 
Aynı soruyu ben de soruyorum bilen arkadaşlara? En azından kaba taslak bilgi verseler seviniriz.
 
Proje taahhüt firmasında yapılan iş projenin çizilmesi ve/veya çizilmiş projenin kontrol edilerek onaylanması şeklindedir. Diğer onay merciileri de bulunduğundan (örneğin elektrikte E.M.O ve XEDAŞ gibi) hatalı bir projeyi zaten onaylamazlar genel olarak risk rezil olmaktır :) Bu böyle olmaz git düzelt getir durumu ile karşılaşmamak için çiziminizi ve kontrolünüzü dikkatli ve normlara uygun olarak yapmanızı öneririm.Geri kalanı ayak işleri ve formaliteden ibarettir.
 
benimde merak ettiğim bazı şeyler var mesela bu yapı denetimde görev alan yeni mühendis imza yetkisini kullanıyor mu? Bu durumda herhangi bir riske girer mi? Denetçi ve yardımcı denetci gibi bazı kavramlar bunları açabilirmisiniz?
 
benimde merak ettiğim bazı şeyler var mesela bu yapı denetimde görev alan yeni mühendis imza yetkisini kullanıyor mu? Bu durumda herhangi bir riske girer mi? Denetçi ve yardımcı denetci gibi bazı kavramlar bunları açabilirmisiniz?

-yapı denetimde imza yetkisi var. alınan projelerde ypı denetm firması 15 yıl sorumlu oluyor.
-denetçinin sorumlulugu daha fazla. Merkezdeki isim denetçiler, yardımcılar pek birşey yapmıyorlar.
 
Taahhüt işi kısaca, sözleşmeye bağlı kalınarak ihale veya diğer yollarla alınmış işin belli sürede belli bütçe içinde kalarak yapılmasıdır. Elektrik müh.nin görevi bu işte kesin çizgilerle çizilmiş değildir Her işi yapmaktadır :). Projenin kontrol edilmesinden başlar,tekliflerin alınması, alınacak tüm malzemelerin siparişi, gerekliyse enerji alımı(resmi işler), panoların revizyonları, sahada yapılan uygulamanın denetimi ve düzeltilmesi, projelerin ustalara aktarılması, hakedişlerin yapılması, işçilerin puantajının tutulması, as-built projelerin çizilmesi ... gibi :))
 
Constructor (Müteahhit,iş yapan) ile proje taahhüt işlerini birbiriyle karıştırmayınız. Piyasada genelde bu işleri yapan firmalar ayrıdır. Büyük firmalar hem onay hem müteahhitlik işleri yaparlar böyle firmalarda da uygulama ve proje sorumlu mühendisleri genelde ayrıdır. Soruyu soran arkadaşın proje taahhüt işlerinden bahsettiği anlaşılıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst