Soğutma Kabin Hesaplaması

d1esell

Üye
Katılım
5 Kas 2009
Mesajlar
60
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba .
Sayın abilerim ve ustalarım ben 2 senelıik elektrik öğrencisiyim .Soğutma tekniği adında bir dersim var ve hoca bize bir problem çözdü ama anlayamadım.Kabin kapasite hesabı dökümanları lazım yada nasıl hesaplanacağı hakkında bilgisi olan varsa benimle paylaşabilir mi acaba ?
Bunun kısa bir yolu varsa eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bu konunun kısa bir yolu yoktur. birimler ve formüller var. Sen o formule sadık kalmazsan yani öğretmenin söylediği birimleri kullanmazsan senin sonuçla onun verdiği formüllerin sonucu tutmaz nihayetinde yanlış cevap vermiş olursun..

Ama sen hoca problem çözdü ben anlamadım diyorsun hocanın çözdüklerini burda paylaşır ve aklının takılanı yazarsan belki yardımcı olabiliriz.

Birde kabin derken soğuk odadanmı bahsediyorsun.. ??

Kolay gelsin iyi çalışmalar..
 
bir yatık vitrin tipi soğutucuda günlük olarak 120 kg dana eti soğutulacaktır.Dolabın soğutma yükünü hesaplayınız.Dolabın içinde 1 adet 40 watt lamba, 2 adet 20 şer wattlık fan motoru bulunmaktadır.Dolap çift camlı yalıtım 5cm mantara eşdeğerdir.Dana eti 25 derecede girecek ve 12 saat içinde 2 dereceye getirilicektir.
SORU BUDUR SERKAN BEY YARDIMCI OLURSANIZ ÖZELLİKLE m2 HESABINDA BEN SÜREKLİ YANLIŞ ÇIKARTIYORUM KABİN YÜZEYLERİNİ HESAPLARKEN.
 
Dostum ;

Ben 1999 mezunuyum. Bilgi olarak formuller aklımda tam kalmadı ama sana yöntem olarak yardımcı olmaya çalışayım.

ısı kazancı hesabı yapman lazım.

1- maldan gelen ısı
2- iç ısı
3- dısardan gelen ısı

*Maldan gelen ısıyı Q=MxCxDt ile hesaplayacaksın. etin ısınma ısısını size gıda maddelerının tablo halınde vermiş olmalılar oradan alacaksın yada ayrıca belirtmeleri lazım. ayrıca sorunda etin dolaba giriş sıcaklıgını vermemişsin yada unuttunmu bilmiyorum. Orası kesimhane ise etin giriş sıcaklıgı 36 yada 37 gibi bir değer alınacaktır. Hayvanın vucut sıcaklığı olarak. cıkıs sıcaklıgı ıse verilmiş 2 derece..

*iç ısıda lamba ve fanlar var .. bunları kcal olarak hesaplayacaksın

*dışardan gelen ısı kazancı hesabınıda camın denk geldiği 5 cm mantara eş değermiş..bu bilgi ile elinizde bulunan tablolardan mantarın ısı geçirim film katsayısını bulacaksın. ve ısı kazancı hesap etmek için farklı bir formül vardı onu şu an hatırlamıyorum. ordaki hesabında kullanılacak. Ama senin sorunda bu dolabın hacmi yada bilinerek yüzey verilmemiş. Bu iki değerden biri olmalıki o yüzeyden gelen ısı yükünü hesap edebilesin..

ayrıca belirtilen sıcaklıga 12 saatte indirileceği söylenmiş bunuda dikkate alacaksın sen dolabın saatlik soğutma yükünü hesap edeceksin yani 12 ye böleceksin..

Kusura bakma çok yardımcı olamadım ama ....
Kolay gelsin. iyi çalışmalar..
 
sorunun resmini yapıştırcam ama bi türlü yapamadım eğer adresinizi verebilirseniz size mail atabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim serkan bey ...
 
burda mail vermek umarım yasak değildir..

*****
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yasak diye biliyorum ama sayın yöneticimiz biraz müsama gösterir umarım Şimdidem teşekkür ederim sayın yönetici....
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,225
Mesajlar
915,935
Kullanıcılar
450,016
Son üye
ahmedsayin

Yeni konular

Geri
Üst