BLDC motorun sargılarını değiştirmek

@el_emek Evet doğrudur zira konu hakkında bilgim de yok tecrübemde. Yakınımda bir bobinajcı var yaşlı bir amca. Konuştum anlattım sorularımı sordum ama pek hoşlanmadı bu işten yüzeysel konuşup gönderdi beni :) O yüzden işimi deneme yanılma yoluyla ve sağolsun bunalmış ustamın verdiği bilgiler doğrultusunda yapmaya çalışacağım. Bence olacak gibi.

Arızalı bir motor aldım ama henüz elime ulaşmadı. Gelince sargılarını söküp bakacağım ufak tefek tadilatlar ile sac paketide büyütebilirmiyim bakacağım. 1mm kalınlığında silisli sacım var orjinal saclara göre kestirip bir kaç yaprak ekleyebilirsem ne ala olmadı yeniden sararken sipir sayılarını bir iki tur düşürüp mıknatısları güçlendirmeye bakacağım. Zaten bir süredir iş te yok oturuyoruz uğraş olur.

@serkan_48 serkan ustam bahsettiğin kişi sanırım tubitak ile yürütüyordu o projeyi yani öyle birini hatırlıyorum ama kullanıcı adını bilemedim şimdi.
sonucu merakla bekliyoruz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba.

Elektronik bilgim herhangi bir eğitime bagli değil. Benimkisi sadece merak okuma araştırma temelli.

Su an üzerinde konuştuğumuz motor için gücü arttırmak için bence yapılabilecek mantıklı hareket gerilimi arttırmak. Gerilim arttıkça manyetik akida artıyor. Dolayısı ile güçte artıyor.

Anladığım kadarıyla si zaten gerilimi arttırarak bu guc artırımına gitmişsiniz.

Bu durumda bence sargiyi kısaltmak yerine aynı çapta iletkenle sarimi biraz daha arttirip sizi kısıtlayan gerilimi biraz daha yukseltebilirsiniz.

Bu gerilim yukseltme nereye kadar gidecek? Son nokta saç paketinin taşıyabileceği son manyetik akiya kadar. Guc arttıkça manyetik kaçakların artacak ve stator da isinacaktir. Bunun optimum noktasında ilerlemek gerekiyor.

Bence gerilim arttırarak ve sipir arttırarak guctebir miktar daha artış elde edebilirsiniz düşüncesindeyim. Bu fikrim mıknatıs değiştirmeden daha kolay bir çözüm olduğunu düşünüyorum.

Kolay gelsin.
 
Sanırım bir kaç varyasyon deneyeceğim söylediğinide mutlaka deneyeceğim (gerilim ve sipir sayısını arttırmak) ilginize çok teşekkür ederim.
 
Merhaba

Umarım iyisinizdir.

Bende bir BLDC motor tasarımı yapıp ürettim. Baya zaman geçmiş konunuzun üzerinden . Bu sebeple merak ettim , bir sonuca ulaştınız mı ?

Bir de motorunuzun güncel linki var mı ?

Teşekkürler.
 
Merhaba

Umarım iyisinizdir.

Bende bir BLDC motor tasarımı yapıp ürettim. Baya zaman geçmiş konunuzun üzerinden . Bu sebeple merak ettim , bir sonuca ulaştınız mı ?

Bir de motorunuzun güncel linki var mı ?

Teşekkürler.

Sizinde ürettiğiniz motoru görmek isteriz.
 
Bendeki motor görseldeki motorun aynısı elektrikli bisiklet hub motor (Aikema AKM 130).

11111.jpg


Son durum ise şöyle. Motoru komple söktüm sargıları ayırdım kuru kasnak şekilde bekliyor. Dış kovanın mıknatıslarını ayırdım, mıknatısların sabitlendiği yerden tornada 2mm kadar aldırdım (en boy aynı kalınlık olarak 2mm. daha kalın mıknatıs kullanabileceğimi düşünüyorum). Bir kaç tane bobinaj işi yapan ustalar ile görüştüm ama sanırım avare iş olarak baktılar fikir dahi vermediler :) canları sağolsun.

Benim projem şu an bu aşamada. Bir süredir işsizdim şimdi elimde bir iş var onunla uğraşıyorum bitirince tekrar bu konuyu ele alacağım. Mutlaka öyle yada böyle bir deneme yapacağım ama sanırım biraz zamana ihtiyacım olacak.

Ben ne zaman sonuçlandırırsam bu konuya ekleme yapacağım. Sizde bir gelişme kaydederseniz konuya ekleyin tecrübelerinizi paylaşın lütfen.
 
Merhaba

Mıkntısları tornalatmak pek mantıklı gelmemişti. Çünkü patlama,bozulma riskleri vardı. Ama senin bahis ettiğin nokta, mıknatısların yerleştiği yer mi ?

Bir süre bobinajcıda çalıştım, staj yaptım. Belki fikir verebilirim .
 
Merhabalar Hoverboard tekeri elimde mevcut bunu hall sensörleri iptal edip dc motora dönüştürmek istiyorum bağlantıları nasıl ayırıp nasıl bırlestırmelıyım ınternette yabancıların vıdeoları var ama anlayamadım yardımcı olabilecek var mı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst