skadaya alternatif varmı acaba...

ankakusu16

Üye
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar herkese merhaba... bilmek istediğim bu skada programlarına alternatif ücretsiz bir program varmı? örneğin ben bir beton santralini otomasyona çevireceğim ve skala kullanmam gerekir, lisans ücreti olduğundan karşı tarafa biraz fazla geldi. bunun yerine nasıl bir program olabilir yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden teşekkür ederim...
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
visual basic, delphi, c# bunlarin hepsi isini gorur plc nin markasina gore baglanti protokolunu secersin istedigin gibi pc den plc yi kontrol edersin...
 
eğer işlemlerin iki saati geçmez ise ve az IO kullanırsan Scada yazılımlarının demo ları ile de aynı işleri yapabilirsin infilink adında bir scada var intouch var gibi gibi.

ya da DDE temelli bir IO server alıp / yazıp excel , open office gibi yazılımlar ile de bu işleri "ehh işte" şeklinde yapabilirsin...

ama adam beton santrali işletecek az biraz da kesenin ağzını açsın be kardeşim

sektör işlesin yani eğer bu işi sen yapacaksan bişi diyemem herşeye de hay hay demenin yanlış olduğunu düşünüyorum

kendi kendini baltalarsın yani kusura bakma biraz sert yazmış olabilirim ama hal böyle
 
ilginize teşekkür ederim...son bir sorum daha olacak; visual basic ile yapılmış bir programla aynı işi yapacak skala programı arasında bi avantaj-dezavantaj varmı acaba
 
VB'de herşey kendinin olacak öz itibari ile ne kadar güzel yaparsan o kadar iyi olur

dil o kadar önemli değil senin yapacağın grafik ve haberleşme vs.. önemli
 
skada seni belli noktalarda kisitlar ozgur olamassin sana ne verirse onu kullanirsin ama vb de oyle degil ortam senin istersen at kostur :D
 
Scadaya alternatif bulamazsınız çünkü bu amaçla kullanılan yazılımların genel adı scada'dır. Bunun yerin kullandığınız Scada yazılımına (WinCC, WinCC Flexible) alternatifler arayarak ücreti makul seviyelere çekebilirsiniz.

C# ya da VB ile baştan bir Scada yazılımı oluşturmanız sizi zaman açısından baltalar, daha ucuz yazılımları bulup onları kullanmayı öğrenip bir otomasyon sistemi oluşturmanız sizin için daha verimli olur.
burası size daha detaylı fikirler sunacaktır.
 
acaba hangi PLC yi kullanacaksınız.
 
bence scadayı kendimiz olusturmak kar marjını dehset derecede arttırıyor hele isi bilen icin
resmen belese geliyor ne tag lisansıyla ugrasıyosun nede gelistirme lisansı almak zorundasın
sayın titus zaman bakımından zor olur demis ama bu günün sarlarında delphi, visual net, borland c++ gibi ileri programlama dilleri grafik arayüzünde ve dehset bir kaynak hazinesine sahip ben oyumu kendimiz yapabiliyorsak yapalım diyorum.
 
WinCC' yi çözüp ilk skadamı yapmak iki günümü almıştı. VB'yi çözüp skada yapabilmek için geriye dönüp baktığımda neredeyse iki sene harcamışım. Sizleri yanıltmayayım. Bu iki seneyi tamamen VB ile skada oluşturmak üzere odaklanıp geçirmedim ama evet ben VB de tüm sorunlarımı çözerim diyebilmek için en iyi ihtimalle bir insana benim kanaatimce bir yıl gerek. Taşlar ancak yerine oturuyor. VB ile böyle bir işe girişmemin nedeni de skada ile çözümü çok zor grafik bir arabirim içermesiydi. Bu gibi durumlarda programlama dili öğrenmekten başka yapacak birşey kalmıyor.

Çok küçük skada projeleri ve özellikle sahadan veri toplayan uygulamalarda bir programlama dili ile işe girişmek bence tasarruflu ve kullanıcılara sunulabilecek imkanlar açısından faydalı olabilir. Ancak sayfalarca ekran ve tagden oluşan bir skadada intihar olacağını düşünüyorum. Skada ve kod satırları arasında böğuşmak konusunda tercih yapma şansım var ise oyumu her zaman skadadan yana kullanırım. Günümüzde skada programları da çeşitlendi ve 500 dolar civarı 500 tag bağlantı sunan yazılımlar bile var.

Özetle kod ile skada ancak piyasada bulunan skadalar ile işinizi çözemiyorsanız ( ki ömründe herkes karşılaşmaz bence ), bir kaç sayfadan oluşan küçük bir sistemse ve sahadan çok olmamak kaydıyla ( bu insandan insana değişir) veri toplayacaksanız tercih edilecek bir şeydir benim kanatimce.
Programlama dili öğrenme süreci fedakarlık gerektirir ve sadece kendinize skada yapmak amacıyla öğrenmeyi planlıyorsanız değip değmeyeceğini siz bilebilirsiniz. Ama bu benim için bir başlangıç diyenlerdenseniz kod dünyasına adım attınız demektir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,470
Mesajlar
917,831
Kullanıcılar
450,419
Son üye
kadak

Yeni konular

Geri
Üst