Sistem Odasındaki klimaları ısıya göre açıp kapatmak

Katılım
24 Haz 2011
Mesajlar
18
Puanları
1
Merhaba,
çalıştığım yerde sistem odasına ikinci bir klima taktırdık. Çünkü bir klima arızalandığında sıkıntı yaşıyorduk. Klima arızalandığında ısı çok yükseldiğinde sistem mesaj atmasına rağmen gece yarısı ise gelip müdahele edilmesi çok zaman alıyordu. Bu nedenle ısının belli bir seviyeye geldiği an açık olan klimayı kapatıp diğerini devreye alma düşüncem var. Bununla ilgili alacağım malzeme yada hazır cihazlar var mıdır? Daha önceden bu şekilde bir yapı kuran yardımcı olabilir mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba.Sonuç olarak sıcaklık değerine bağlı her iki klimanın yönlendirilmesi,yani ısıl kontrol temelli bir otomasyon işlemi yaptırılacaktır bu projenin tam amacı için.Örneğin 25 derecenin altı veya 25 derecenin üstündeki sıcaklık değerlerinde,2 ayrı moda, 2 ayrı çalıştırma sinyali (açık/kapalı olan çalıştırma akımı) elde edilmesi kolayca da mümkündür.Bunu dijital 2 adet termostatik (Dijital) bir termometrenin röle kontak çıkışlarından,normalde açık (NC) ve normalde kapalı (NO) röle kontaklarından da kolayca alırsınız.Ama asıl zor olanı ise bunu direk anahtardan çalışan bir rezistanslı soba yerine de,bir klima gibi uzaktan kumanda ünitesine tam basılarak çalışılıp kapatılan 2 ayrı cihaza tam olarak da bunu adapte edebilmekte,işte asıl büyük zorluk da buradadır zaten.Röle kontak çıkışlarından 2 klimaya direk elektrik verildiğinde de klima hemen soğutmaya başlasa işlem çok daha kolay olurdu kendi görüşüme göre.Ama yine de imkansız değildir bu işlem,mantıklı bir çözüm yolu da mutlaka uygulanmış veya bu yönüyle uyarlanmış haliyle mevcut bir sistem de mutlaka yer alıp da bulunmalıdır.

Sistem yapı olarak birbirinden bağımsız çalışacak 2 adet sıcaklık sensörüyle çalışan röle kontaklarına sahip bulunacak,normalde açık ve normalde kapalı kontaklar 2 klimanın birinin kapanıp diğerinin çalışabilmesi için ters olarak da kontak yapısı seçilmiş ve bu sıcaklık değeri baz alınıp bu değerde birisi açık,diğer kapalı konumda kalarak çıkış akımı veya sinyali üretmiş de bulunacak,bu sinyali tek bir ünite yapısında 2 ayrı yoldan alıp bunu her iki klimanın da enfraruj (Kızılötesi) ışınla her iki klima için de çalışma veya kapanma modunu belirleyen şekliyle gerçekleşmesini ve buna entegre olmuş yapısıyla tek bir cihaz yine de yapabilecektir.Yani böyle bir otomasyon elbette ki mantıken de mümkündür.

Not: Isı tıpkı elektrik gibi bir enerji çeşididir,sayısal bir değeri de bulunmaz,genel ve göreceli bir değeri vardır bizim için,ancak tam sayısallaştırılamaz,belirli bir değeri tam olarak da ifade edemez.(az ısı,orta ısı veya çok ısı,aşırı ısı gibi örneklerinin dışında) Oysa sıcaklık skaler (Ölçümlenen analog veya sayısal değeri tespit edilebilen) belirli bir değerdedir, volt, amper, watt, desibel, bekerel, vb. ölçümlenebilen bir değerdir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
binbaşı hocam,

Bildiğinizden eminim ama yazmadan geçmek istemedim affına sığınarak,

Notunuzda ısının tam sayısallaştırılamayacağından bahsetmişsiniz ancak ısı kalorimetre ile sayısallaştırılabilir ancak çok kullanılmayan bir sistem olmadığı için genelde özel uygulamalar profesyonel çalışmalarda kullanılıyor. Laboratuvar fabrika gibi ortamlarında kullanııyor.
 
Evet,sn.Serkan_48 haklısınız bu konuyu biliyorum,bir istisna olarak labaratuvar uygulamaları da vardır,günlük hayatta değil de sadece labaratuvar,fabrika ar-ge ortamı gibi çok özel araştırma ortamlarında da kullanılıyor sizin de dediğiniz gibi.Bu yüzden bu konuya çok yaygın olamadığından dolayı ben de girmedim.Ayrıca ısının mekanik eşdeğerini tam olarak hesaplarken meşhur "Joule deneyi" olarak bir de "amper" artışı ile sıcaklık artışı (kalori) hesabında kalorimetre kabından geçen akımın daha fazla ısı enerjisi ortaya çıkardığını deneysel olarak da görmekte,yani dolaylı yoldan da bu suya verilen ısı enerjisinin kalori değeri olarak ölçümlenmesinde,yani ısının "kalori" karşılığı (eşdeğeri) olarak suya geçen bu ısı enerjisi de hesaplanıyor.Kitaplarda yanlış da hatırlamıyorsam uygulamalı bir örnek olarak sık sık da geçiyor bu konu.Kolay gelsin.
 
Emerson'un tandem cihazları var. İşinizi görebilir.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Önce RaspeeryPi ve bir röle yardımı ile yapacaktım ancak sonradan PID ile yapmaya karar verdim. Bilgiler için teşekkür ederim.
 
sayın ustam bunun cok basıt bı yolu var dıjıtal termostat ve kontaktorle bu ıs cozule bılır bence kılıma yı dırek devreye almanın soyle basıt bır yolu var kılıma calısırken elektırık kesılırse elektırık geldıgınde kılıma kaldıgı yerden calısmaya devam eder yanı kontaktorle ac kapayı yapa bılırsınız dısıtal termostatlada kaç derecenın altına dustugunde calısmasını ıstedıgınızı ayarlarsanız bellı bı dereceye geldımı termostat kılımayı durdurup tekrar devreye alıcaktır bence cok zor bır olay dııl ne dersınız ?
 
Remote thermostad;

Bu uygulamayı yıllar önce yapmıştım. Basit ve bir o kadar da stabil.
Yapmanız gereken sadece haberleşebileceğiniz bir klima markası seçmek (Örn: TOSHIBA,DAIKIN,MEL,MHI v.b.) Daha sonra her iki klimanızı da bir master altında toplamak. Bundan sonra ister alarm durumuna göre yedek çalıştırın, isterseniz sıcaklık skalasına göre (PID Büyük kaçar bu işe) yedekleyin. Hatta bu method ile eş yaşlaşlanma dahi yapar, arıza oranını düşürürsünüz.

Kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,254
Mesajlar
916,247
Kullanıcılar
450,075
Son üye
oodak

Yeni konular

Geri
Üst