Siemens WIQ1633EU Motor Dönme Sorunu

candogan62

Üye
Katılım
6 Şub 2009
Mesajlar
515
Puanları
6
Yaş
35
Siemens Serie IQ 1633 model çamaşır makinesi sol dönüşleri ve sıkmaları normal yapıyor (sıkmalar da sol yöne)

Bildiğiniz üzere bu makinelerde röle çıtlama sesi gelir ve motor döner, tekrar röle sesi gelince de çıt sesiyle durur.

Makine normal sola dönüyor, sağa dönme sırası gelince çift çıt sesi yapıyor ve tambur sola dönmüyor. Sola dönmesi gereken sürede hiçbir şey yapmadan bekliyor. Sola sıra gelince devam ediyor. Tüm program süresince aynı durum söz konusu.

Yani röle önce dön, saniyesinde de dur emri vererek makinenin sağa döndürmesini engelliyor gibi.

Bu bilgiler ışığında problemin nerede olduğunu tahmin etmek mümkün mü? Bana kartta gibi geldi.
 
Dün çalıştırdığımda da 2-3 dakika aynı şekilde çalıştı ve dairenin kaçak akım rölesini attırdı. Röleyi açıp tekrar çalıştırdım, karttan patlama sesi geldi. Artık tambur hiç dönmüyor. Sıkma programına aldığımda makine su boşaltma yapıyor, sıkma adımına geldiğinde motorun dönmediğini görünce programı ilerletip gevşetme kısmına geliyor. Motor yine dönmeden program bitiyor. Hata kodu da yok. Tüm bunlar karttan olduğunu gösteriyor. Makinenin motorunu kontrol eden kart alt kısmındaki sanırım.
 
Hız kontrol kartındaki motor ayaklarını köprüleyen role kontakları yapışmış ve siz kontaklar yapışık pozisyonda çalışması için israr edincede motor kömür leri ısıdan şişmiş ve sıkışmış .
önçelikle motor kömürlerinizi düzenleyin sonrasında kartın üzerindeki roleyi (motor kontrol) değiştirin.
 
Teşekkür ederim ustam, ben buradan halletmeye çalışacağım. Yapamazsam tekrar iletişime geçerim sizinle. Bilerek hareket etmek çok daha iyi oluyor, çok sağolun.
 
Ustam ben bu makineyi 2. el aldım. Aldığım yer üçkağıtçı. Piyasada bulunan bir mal olsa gidip kafalarına vururdum ama çok aradığım ve istediğim bir makinaydı, pek pahalıya da almadım. (sıfırı 2500TL ben neredeyse 10'da biri fiyatına aldım) Ondan iade etmektense kendim adam etmek istiyorum. Belli ki bunlar beceremeyecekler bu işi.

Makineyi temizlerken ön sacını vs sökmüştüm o zaman da incelemiştim biraz.

Makinede 3 tane kart var. Biri ekranın arkasına yapışık, diğeri yatay olarak kazanın üzerine paralel, bir tane de altta. Ben motoru kontrol eden kartın aşağıdaki (deterjan kutusunun alt hizasında) kart olduğunu düşünüyorum. Röle de burada herhalde.

Ben kartı söküp resmini çekip koysam kartı yaptırmam için yardımcı olabilir misiniz? Yoksa ben arıza olduğunu düşündüğünüz kartları sökerek motorla birlikte size mi göndereyim?

Motorun rulmanları ötüyordu biraz, onu bilerek almıştım. Kömürleri değiştirirken rulmanlar da değişsin diyorum. O zaman makinde eksiklik kalmayacak.
 
Bugün alttaki karta sökerek tekrar baktım. Karta takılı soket motora gidiyor, yani modül olduğu kesinleşti.

Kart daha evvel tamirat görmüş, üzerinde bir yol patlamış ve onarılmış. (sağ üst köşede) Sanırım şimdiki arıza da sağ alt köşede.(yanık alan) Bu da tam soketin alt kısmına denk geliyor.

Bir de kartın yan kısmında ortada bulunan eleman da değişmiş gibi geldi. Röle bu olabilir mi?

Bu kart onarılabilir mi sizce? Bana motorda sorun yokmuş gibi geliyor, çünkü kömürlerde is vs. görmedim. Bir de makineyi çalıştırınca motora dön komutu zaten gitmiyordu (röle çalışmıyordu) Ama motora da baktıracağım yine de. Kartın üzerinde de bu bilgiler var.
 
Karttı bana yolla halledip sana göndereyim .Detarjan kutusunu sök detarjan artıklarını temizle ön çerceve ile deterjan kutusu arasını silikonla izole et su sızıntısı ortadan kalksın. Kart taki deformasyon nem den kaynaklanıyor 220 volt role kontrole(24v)atlama yapmış.
 
Ustam hız kartında bahsettiğiniz soketteki 3. kablo bu değil mi?

Eğer bu kablo ise takip ettiğimde ana kartta yine soketin 3. sırasında işaretlediğim yere gidiyor:

Kartın tersini de çektim. Soketin olduğu bölgeyi işaretledim:

Bu da kartın üstten genel görünümü:


Kartı incelediğimde fiziksel bir hasar bulamadım ustam. İnşallah resimler size fikir verebilir. Gerekirse daha detaylı da çekmeye çalışırım. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Size bahsettiğim 3. soket girişi ,sizin 2 diye kodladıgınız kablo .
o da enerji girişi olarak görünüyor .Prizde fena temas yoksa muhtemelen gerilim salınımlarından veya sıcak soguk etkileşiminden rutubetin yoğunlaşıp iletken alan yaratması olabilir ben kartı onardım kargol lacagım siz prizide gözlemleyin.
 
Aynı prizde 9 yıldır Siemens Siwamat XL 54060 çalışıyor ustam, prizde sorun olmasa gerek.(hatta arızadan sonra da getirip bir süre kullandım bir problem olmadı) Demek ki makinedeki olası bir kaçaktan kaynaklandı. Zaten deterjan gözünü de söküp kontrol ettim, pano ile çekmece yuvası arasındaki contayı temizleyerek tam oturtup taktım ve iyice sıktım. Artık kaçak olmaz diye düşünüyorum. Makinenin de 10 günden fazladır ön kapağı sökük havalanıyor, yalıtımdaki olası bir nem de havalanmıştır. Zaten bundan sonra nem ve soğuktan uzak iyi bir ortamda çalışacak. Verdiğiniz bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim.

Bir de 2. kabloyu her ihtimale karşı kontrol ederim ama dediğiniz gibi o da kart beslemesi gibi geliyor bana.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst