sağliklı lehim yapma tekniği

aslında yıl 12 ay devamlı iş verebilsem ıyı bır kadro kurmak lazımda geçtı artık çocukları allaha şukur iş güç sahıbı yaptım bu saatten sonra kendıme zaman ayırcam aslında arge yapmayı çok seven bırıyım tubitaktan onaylı birkaç cihazım var kalıte kontrol cihazı olarak universıtede piyasada araç takip yokken üniversiteye yaptım 40 adet yıllardır daha çalışıyor gençlerde iş yok araştırma laboratuvar teknikerıydım üniversitede 150 oğrencı vardı yılda ya bır veya iki kişi laboratuvarı merak edıp gelırdı hatta kurs vermeyı duşundum ucretsız malzemeyıde bölüm karşılıyacaktı yonetımle konuştum akşam saat 9 a kadar gelen oğrencıye ıstedıklerı devrelerı yaptıracaktım 3 kişi geldı 3 kişiye sebepte akşam 17 den 21 e kadar beklenmez ıptal ettım üniversitede %98 dıplomam olsun gerısını boşver meslekı bılgı olmuş olmamış duşunen yok oğlumu yetıştırdım boynuz kulağı geçer örneğı lisede ıken bır proje yaptı toplu taşıma otobüslerde kart basılıyor merkezı yerde bılgıler bılgısayara aktarılıp kullanan kişinin adresine fatura gonderılıyordu tubitak a yarişmaya gırdı dereceye dahı almadı eledıler tam o senede universite sinavlarına gırmıştı elektronik puanı tutuyordu ben bu bolumu okumiyacağım dedı ziraat muhendislığı yazdı okulu bitırdı kpss de türkiye genelınde 101 sıradan ataması oldu belkıde araştırılırsa ilk 22 yaşında kamuda işe başlıyan mühendis olabılır demek istedığım bizim mesleğe değer verılmıyor iş çıkaranda ezılıyor benım nyaptığım ürün örnek vereyim 150 tl ye benden alıyorlar 750-800 tl ye kullanıcıya satıyorlar buda bu mesleğın değerını duşuruyor bence
 
murticor marka lehim teli .46 mm lehim konusunu bununla vçozdum tavsiye ederım feray kumtel vs lehimlere açik ara fark atıyor ilgilenenlere duyrulur
 
Son düzenleme:
evet hocam feray kullanıyordum .50 onun fiyatı 200gr 22 tl murticor 250 gr 65 tl bır ata sözümüz var kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez ama arada gerçekten fark var daha denemedim modulun ayaklarına lehim emdırıp havalı havyayla yapacağım kalem havyayla yapıyorum havalıyla sağlıklı olursa elemanlar rahat yaparlar gözüm arkada kalmaz:)
 
bu işin tekniği yok aslıjnda.
birincisi havya ısısı. ne çok soğuk olacak, ne çok sıcak.
soğuk olursa havya lehimi düzgün ısıtmaz. üstüne özellikle sökme işleminde kalıntı bırakır ve yolları parçalatır. montajda da sızıntı olur.
çok sıcak olursa komponentler bozulabilir, eriyebilir, yol kalkabilir. özellikle samsung telefonların yolları 250 derecenin üstünde lehimlenmemeli. 320 derecnin de üstünde hava tutulmamalı. yoksa silikon işlemcidir ve anası ağlar. ki böyle yapmayan birinin sayesinde daha dün bir s3 ün şarj yollarını parçaladım. aslında biraz da gürültü nedeni ile dikkkatim dağıldı ya:) ama yine de kopmamalı idi. yolların anasını ağlatmışlar önceden.
ya da plastik kılıflı entegreler eriyebiliyor.
bunun haricinde ise kullanılacak malzeme önemli. bol pasta ya da başka bir yardımcı araç iyi olmuyor. kalıntı kötü. çünkü özellikle kararınca içinde kalan minik lehim parçalarını unutabilir ve kısa devreye sebep olabilirsiniz. ki çok çok feci sonuçları olabilr. özellikle transistörlü amfiler bu durumda anında bozulup dc kaçırır. artık nere gümlerse.
bunun yanında eee, makine de önemli.dc-ac kaçırmayan bir arkadaş çok iyi olur. seramik kaplı çin malı 936 lar 75 lira civarı zaten. alın bir tane gitsin.
hiç de kalitesiz değiller. ben neler tamir ediyorum. eğer sorunlu olaydı onlar mahvolmuştu.
bi de mümkünse sirkülasyon olsun odada. soğuk bir ortamda lehim çabuk kurusa da çok soğuk bir şase zor lehim tutar.
bir de özellikle kaplamalı metalleri zımparalamadan lehimlemeye debelenmeyin. hele çıkış katlarının eski modellerini mutlaka zımparalayın. lehim tutmayabiliyorlar. az bir zımpara çok rahatlatır insanı.
havya ile bükme eğme düzeltme yapmayın. cımbız ne güne duruyor? havyanın seramiği bir çıt ederse gittin.cımbızın kendi 5 lira havya kalemi 50 lira. kiısındığı için çabucak bükülen havya ucu da gider.
temiz iş yapın. havyayı pislik içinde bırakmayın.
 
bugun üniversitede bölüm başkanının laboratuvarına gittim adamlar aşmiş daha zimpara vs uğraşiyoruz bir havya denedım fiyatı 2500 tl laser kontrollü havya ucu sehpaya koyulunca soğuyor sehpadan kaldırınca ayarladığın isiya 10 sn de ulaşiyor lehim yapılacak ortamda isi yayılması yok denecek kadar az sadece lehim pedini isitıyor harika bir alet bize gore değıl orası başka universıtenın parası çok almışlar bizim gibi emeklılerın o parayı vermesı imkansız:) bir başka uygulama kullanılacak entegreler etüv firininda belli sicaklikta fırınlanıp öyle montaj yapılıyor ilgimi çektı hocaya sordum işlemcilerde belleklerınde rafta durdukça özelliği kayboluyormuş gerçı bunu bılıyordum ama hiç uygulamamıştım ben 18F46K20 kullanıyorum amerıkadan getırttım onlarda performans farkı var çinden gelenler var arada kı fark barız bellı oluyor örnek vereyim yazılım atarken çin mali olanlar pickit tanımıyor hata verıyor amerıkadan microchipten getırttıklerımde hiç rastlamadım hata verdığıne kafama takilan acaba 150-200 derece isitsam oyle denesem dıyorum çin malı olanlarda elimdede baya var yaklaşik 250 adet kadar
 
Ne zımparası yahu peynir tenekesi mi kapatıyorsun @tekin126 hocam.
Hızlı ısınıp soğuyanlar ultrasonic ( ve ya induction )havyalar.
1000 dolar civarında bulunabilir.
Bir ara kalem pille çalışanı bile vardı 200-400 dolar civarı ama güç yetersiz ve soğuk lehim gibi oluyordu mini işler - yüzeyler için olabilir.
Cihaz yeni olsada yöntem eski.
Şimdi iş , stencil + krem lehim + pic and place + fırın.
Fırın kolay iş , mini fırınlar az bir modifiye ile uygun hale geliyor.
Stencil biraz pahalı ama yakında amatöriş düzeyine ineceğini sanıyorum.
Bu yönde çalışmalar biliyorum , bir firmaya p&p cihaz yapıyorum.

------

Isıtma özel koşullarda saklanan ve soğuk ortamdan ani lehimleme ısılarına ulaşmada karşılaşılabilecek genleşme sorunlarını en aza indirmek içindir.
Zaten fırın lehimleme için verilen eğrilerde bunlar sağlanıyor.

Bazı pic lerde bazı pickit2 cloneleri sorun çıkarıyor.
Programlama gerilimleri az geliyor gibi yazılar okudum.
Clone'niz hangi firmanın ?
Ama tabii kullanılan mcu nun çakma olma ihtimalide yüksek , hemen cihaza bok atmış olmayayım.
46k20-22 bende çok kullanıyorum ama dediğinize denk gitmedim şükür.
Gönder istersen ben bir deneyeyim olmayanlardan.

-------
Edit : ne 1000 doları 200 dolara kadar düşmüşler... :rolleyes:
 
Son düzenleme:
zimpara, zamanla kirlenen yuzeyleri temizler. ozellikle bazi entegrelerde cok oluyor., yillarca rafta durdugu icin oksitlenip sizi yaniltir. basima cok geldi. bir pini eksik lehimlense yanan entegreler var piyasada. hizli isinan havyalar falan ise yaramaz. lehim attigini sanirsin. elektrigi verdiginde hoopp entegre neden yaniyor? adi mi acaba dersin:)
ya da bak bir kac tane entegrem. hepsini de yanik sandim attiydim bir koseye. arkadas. havya ile soyle bir pinlerini temiz,edim. oturttu,m. alayi calisti:)
firinlama isi ise basit, ozellikle genis saselerde ufak smd aparat bolsa sart zaten. ufacik havya orayi isitamiyor.
hafif saseyi isitirsaniz daha iyi souc almak cok kolaylasir, ayrica havya ile boylesine devasa pcb leri isitmaya zorlamak yollari da kaldiriyor. isin kolayi varken niye hem zorlanalim hem malzemeyi cop edelim?
 
lehim pedlerı varken yollarda ne işin olsunkı bir pcb de yollara zarar veren elektronikçilik yapmasın daha ıyı ikincisi dip kilifta belkı dıyorum oda zimpara olur da smd lerde zimparayı nereye tutacaksın onu anlamadım kazım hocamın dedığı gıbı peynır tenekesı lehimleme işi yapmıyoruz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,780
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst