Sıkça Sorulan Sorular ve cevapları.

rakani

Üye
Katılım
7 May 2007
Mesajlar
219
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba

Çeşitli firmalara sıkça sorulan sorular ve verilen cevaplar.Göz atmanızda fayda var.

001
Kaçak akım koruması Türkiye’de zorunlu mudur?
-Evet, TT nötr rejimine sahip konut tesisatlarının yangına karşı koruma için 300mA’lik, hayat koruma için ise 30mA’lik hassasiyete sahip kaçak akım koruma cihazları ile donatılmış olmaları gerekmektedir.

002
Elektronik devreli kaçak akım koruma sistemleri neden yasaklanmıştır?
-Bu yasaklamanın nedeni söz konusu elektronik kaçak akım anahtarlarının çalışmasının besleme kaynağına bağımlı olmasıdır. Nötr hattının kopması durumunda elektronik kaçak akım anahtarı devreyi korumayacaktır fakat fazın aktif olması nedeniyle her zaman bir tehlike durumu oluşması mümkündür.

003
Hareket dedektörleri hangi amaçla kullanılırlar? Özellikle güvenlik amacıyla mı kullanılmaktadırlar?
-Hayır, en yaygın kullanım amaçları aydınlatma kontrolünün yapılmasıdır. Sadece hareket tespit etmeleri durumunda sistemi devreye almaları sayesinde enerji tasarrufu yapılmasını sağlarlar.

004
Yakın zamanda bilgisayarım bir fırtına esnasında zarar gördü. Yıldırımın etkilerinden koruma sağlayacak bir çözüm mevcut mudur?
-Evet, bu korumayı sağlayan “Parafudr” olarak adlandırılan cihazlar mevcuttur. Bir otomatik sigorta boyutunda olan bu cihazların amacı gerilimin aşırı yükselmesi durumunda tesisatın kısa devre yapılmasıdır. Bu noktada en fazla dikkat edilmesi gereken unsur özellikle tesisattaki topraklamanın gerektiği şekilde yapılmış olmasıdır.

005
Pek çok ürün üzerinde görülebilen CE sembolü, bir kalite sembolü müdür?
-Hayır, kalite markası örneğin TSE sembolü ile gösterilebilir. CE sembolü söz konusu ürünlerin Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun olduğunu belirtir. Bu yönetmeliklerin hedefi kullanıcıların güvenliğinin sağlanmasıdır.



006
Yapısal kablolama ne demektir?
-Bir binanın yapısal kablolaması, telefon ve bilgisayar sistemleri için gerekli olan ortak kablolama altyapısının binanın tasarımına dahil edilmesidir.

007
Şebeke-Jeneratör enversör sistemi kurmak için hangi malzemeleri kullanmalıyım?
-Motor mekanizmalı 2 adet A.G.Devre kesici
Açtırma bobini veya düşük gerilim bobini (Devre Kesici içinde)
Yardımcı kontak (2NA+2NK, 1 NA+ 1 NK)
4 adet kontaktör FC09D10
2 adet zaman rölesi (gecikmeli tip)
2 adet zaman rölesi (normal

008
1000 A ve üzeri anma akımlı Devre Kesicilerin bara kesitleri yüksek olduğundan 3 faz ve 1 nötrü f 110 mm veya f 210 mm’ lik toroidlerin içinden geçmemektedir. Bu tip Devre Kesicilerle kaçak akım algılama sistemi kurmak için ne yapmamız gerekir ?
-Büyük akımlı Devre Kesicilerde her bir faz ve nötr için ayrı ayrı toroidler kullanmamız gerekmektedir. Toroidlerin 3 ve 4 uçları birbirine kısa devre edilerek röleye bağlanır.

009
Kaçak akım algılama sistemini nasıl kurabilirim?
-Kaçak akım algılama sistemi için aşağıdaki malzemeleri kullanmamız gerekir:

A.G.Devre Kesici,
Düşük gerilim bobini veya açtırma bobini (şalter içinde),
Toroidal akım trafosu (Bağlantı kesitine göre f 110 mm veya f 210 mm seçilmelidir),
Kaçak akım algılama rölesi (FGR 05)

Kaçak akım koruma şalterinin içinden çıkan kullanma kılavuzuna göre ya da internet sitemizdeki Ürünler/Alçak Gerilim Devre Kesiciler/Toprak Kaçak Akımlarına Karşı Koruma Sistemi’ne bakarak bağlantıyı yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise 3 faz ve 1 nötrün toroidal trafonun içinden mutlaka geçirilmesi gerekir.

010
Elektrik kurumu yeni bir tarife uygulamasına başlarsa yeni bir sayaç mı almamız gerekecek ?
-Hayır, Federal Elektronik Elektrik sayaçları’nın alt yapısı yeni tarifeye uygundur, gerektiği takdirde üzerinde bulunan optik port vasıtası ile gerekli değişiklikler yetkililer tarafından yapılabilir.

011
Elektrik tellerine konan kuşlar neden çarpılmazlar?
-Kuş, tek bir tel üzerine tünediğinde, devreyi tamamlayacak toprak hattı olmadığından çarpılmaz. Elektrik akımının geçebilmesi için devrenin tamamlanması gerekir. Kuşun üzerine konduğu tel izolasyon malzemesi ile kaplıysa yine çarpılmaz.

012
Elektronik Elektrik Sayacım hangi saatte ne kadar yazıyor ?
-Tarife ücretlerine www.tedas.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şubat 2004 satış tarifesine göre:

“ T1 (TARİFE 1)” 06.00 – 17.00 : 115.000 TL
“T2 (TARİFE 2)” 17.00 – 22.00 : 201.350 TL
“ T3 (TARİFE 3)” 22.00 – 06.00 : 61.300 TL
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Toroid akım trafoları hakkında bilgi verirseniz memnun olurum .Akımı mv mı çeviriyor.
 
Troid akım trafoları dikdörtgen yada çember şeklinde olup faz hattı nüve ve bu nüveye sarılmış iletkenlerin içinden geçecek şekilde monte edilir.İçerisinden geçen akımın yönü ve şiddetine göre akımın oluşturduğu manyetik alanın nüve üzerine sarılmış sargıları kesmesi ile bu sargılar üzerinde bir manyetk endüksiyon oluşturur.Manyetik nüve içerisinden geçen akımın şiddetine bağlı olarak belirli oranda düşürülen akım nüve üzerine sarılı iletkenlerden alınır.Akım trafoları büyük akımların ölçülmesinde ve kaçak akım tesbitinde kullanılacak ölçü cihazlarının daha düşük akımlarda (örneğin 5A) çalışabilecek şekilde seçilmesine olanak sağlar.
Akım trafoları ölçü ve koruma amaçlı olarak kullanılırlar.Ölçü akım transformatörleri :
Ölçü akım transformatörleri; ölçme aletleri, sayaçlar, röleler ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtları beslemek amacıyla yapılmıştır. Bu cihazları yüksek gerilim şebekelerinden yalıtan ve ölçü aletlerinin sınırı dışında olan akımlarını ölçülebilir değerlere indirmesini sağlayan transformatörlerdir.Koruma akım transformatörleri :
Koruma akım transformatörleri; koruma rölelerini besleyen bir akım transformatörüdür.
 
Merhaba tek fazı analog ve dijital sayaçların iç yapısı-çalışma prensibi ve devreye bağlanış şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,480
Mesajlar
927,303
Kullanıcılar
452,048
Son üye
oğuzhanyldrm

Yeni konular

Geri
Üst