Kaçak Akım Koruma Şalteri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Katılım
29 Tem 2019
Mesajlar
40
Puanları
31
Yaş
28
Konum
Sakarya
Merhabalar,
Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.

Yazı: Kaçak Akım Koruma Şalteri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
----------
1) Şalterin Çalışma Prensibi
Kaçak akım koruma şalteri seçiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta şalterin elektronik değil elektromekanik olmasıdır. Elektronik kaçak akım koruma şalterlerinin en önemli farkı koruma fonksiyonunun gerilime bağımlı olmasıdır. Gerilim değerinin belirli limitlerin dışına çıkması veya gerilimin kesilmesi durumunda elektronik kaçak akım koruma şalteri işlevsiz hale gelecek ve insan hayatı için tehlikeye sebebiyet verecektir. Bu bakımdan herhangi bir gerilime ihtiyaç duymayan elektromekanik kaçak akım koruma şalterlerinin kullanımı daha avantajlıdır. Elektromekanik kaçak akım koruma şalterlerinde elektronik kart olmadığından devrede oluşabilecek darbe gerilimlerine daha dayanıklıdırlar ve gerilim dalgalanmalarından etkilenmezler. Yardımcı gerilim olmadan ve nötr hattı kopukluğunda dahi koruma fonksiyonunu yerine getirebilirler. Otomatik sigortalar gibi herhangi bir termik – manyetik koruma yapmayıp sadece faz ve nötr hatlarından geçen akımlar arasındaki fark akımını (toprağa akan kaçak akımı) algılayarak devreyi açma görevini yerine getirmektedirler.

57285


2) Kutup Sayısı
Kullanılacak kaçak akım koruma şalteri seçiminde belirleyici olan ilk kriter kutup sayısıdır. Kaçak akım koruma şalterleri 2 veya 4 kutuplu olarak ikiye ayrılırlar. Monofaze şebekelerde 2 kutuplu ( 1 faz, 1 nötr) ve trifaze şebekelerde ise 4 kutuplu ( 3 faz, 1 nötr) kaçak akım koruma şalterleri tercih edilmektedir.

3) Kaçak Akım Koruma Şalterinin Kullanım Amacına Göre Hassasiyeti
Belirleyici olan 2. kriter ise kaçak akım koruma şalterinin hassasiyetinin saptanmasıdır. Kaçak akım koruma şalterlerinin hassasiyetleri yangın koruma ve hayat koruma olarak ikiye ayrılırlar. Yangın koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 300 mA iken hayat koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 30 mA’ dir. Yangın koruma için kullanılan kaçak akım koruma şalterleri olası izolasyon hataları ve buna benzer hataların neden olabileceği yangın çıkma riskine karşın endüstriyel tesislerde ve çok konutlu binaların girişinde kullanılırlar. Hayat koruma kaçak akım değerine sahip olan kaçak akım koruma şalterlerinin ise kullanım alanları genellikle tekli konutlar olmakla beraber makina ve tezgahlarda oluşabilecek izalasyon hatalarına karşı endüsttriyel tesislerde de kullanılırlar.

4) Nominal Akım Değeri
Kaçak akım koruma şalteri seçiminde belirleyici olan son kriter ise nominal akım değerinin belirlenmesidir. Kaçak akım koruma şalterlerinde standart nominal akım değeri; 25, 40, 63, 80, 100 ve 125 amperdir. Kaçak akım koruma şalterlerinin üzerinde belirtilen nominal akım değeri koruma düzeyi ile ilgili değildir. Bu nominal akım değeri ürünün sürekli olarak taşıyabileceği akım değerini göstermektedir .Nominal akım değeri seçimi kaçak akım koruma şalterinin kendisinden sonraki devreye göre değil, kendisinden önceki termik-manyetik koruma yapan devre kesiciye göre yapılmalıdır. En az kendinden önceki devre kesici ile aynı nominal akımda olmalı, yüksek nominal akımda seçilmesi ise daha uygun olacaktır.

Konu Etiketleri: kaçak akım koruma şalteri, bağlantı şeması, neden atar, çalışma prensibi, nasıl bağlanır, seçimi, seçerken, dikkat, nelere

Düzenleme: Ürün Görseli Düzenlendi.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Islak hacimler için 10mA hassasiyetteki Kaçak akım rölelerini unutmayalım ve artık AFDD rölelerine geçelim.
AFDD'yi tanıtıp uygulamaya geçmeye başlamalıyız. KAR ile tanışalı 20 yıl oldu hala tanımayan kullanmayan çok maalesef. AFDD'de durum ne olur düşünemiyorum!
 
Projede olmayan şeyi kimse bilmez ! Önce-
likle,projeci Mühendisler ! öğrenmeli.

kusura bakmayın sn @sami inci hocam öncelikle derken

Önce-likle,projeci Mühendisler ! öğrenmeli.
1 . sırayı mühendis mi ? / müteahhit mi ? ( ucuz olsun da ) karar veremedim .
Projede olmayan şeyi kimse bilmez
1. sırayı mühendis mi ? / müteahhit mi ? ( bu şekilde yapılıcak der ) çizer karar veremedim .
 
Onaylı uygulama projesinde ne varsa uygulanacak olan o'dur. Projeyi çizen, şartnameyi hazırlayan mühendis ürünü bilmeli ki çizip yazsın. Yükleniciye müteahhite söz düşmez zurnanın son deliği:)
 
Projeleri ressamlar ! çiziyor.Mühendis beyler,
o arada falla meşgul ! Sn.kral kobra doğru
söylüyor.Mühendislerin,yenilikleri ve yeni malzemeleri tanıma gibi bir sıkıntıları yokki
ressamına çizdirsin.Avrupada,her linye çıkışı-
nın kaçak akımla korunması uygulaması 2010 yılında mecburi hale geldi.Biz hala,ka-
çak akımdan önce sigorta konmalımıyı ( iç
tesisler yönetmeliğinde yazalı 15 yıl olma-
sına rağmen ) tartışıyoruz.AFDD yi kullan-
mak için yönetmelik beklersek,bir 15 yılda
onu bekkeriz.Projede yazılmayan şeyi mü-
teahhit tabiki kullanmaz.Ressamları,kopya-
la yapıştır,Mühendisleri de projeyi kontrol
zahmetine katlanmaya alıştıramazsak,bu-
rada bu konuların muhabbeti hiç eksik olmaz.
 
Değerli arkadaşlar, kaynak cihazlarının beslendiği hatlara da AFDD koymalı mıyız ya da koyabilir miyiz?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst