Sıfırlama ve toprak hattı beraber yapılırsa?

Sizin tayland daki evinizdeki elektrik monofaze 110 volt olmalı uzak doğuda tayvan ve çinde monofaze voltaj 110 volt japonya da 100 volttur!
Gelelim topraklama konusuna Tayland belgesellerden izlediğim kadarıyla çok da gelişmiş bir ülke değil bu nedenle özellikle eski binalarında topraklama olmaması normal Türkiye de bile topraklama ve kaçak akım Avrupa dan yıllar sonra geldi!Sıfırlama yapılması doğru değil siz nötrü binanın demirine bağlayarak önlem almışsınız TN denilen sistemde toprak nötr bir bağlanır ayrıca trafoların nötr bağlantı yerleri de topraklanır eğer nötr koparsa topraktan çalışabilir ama binanızın demirleri ne kadar sağlam?Ben marmara bölgesinde yaşıyorum ve burada bir çok binanın demirinin beton içinde çürümüş olduğunu gördüm!Toprak lamayı dairenize paratoner kablosu gibi dışardan boru veya kanal içinde çekebilirsiniz ama paratoner kablosundan uzak olmalı topraklama kablosu ve topraklama çubuğu!Topraklamayı çektirdikten sonra sigorta kutunuza kaçak akım bağlatarak elektrik kaçaklarından daha güvenli kurtulursunuz!
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Valla ben şehirlerde bulundum hep ve 220v buranın standartı. Belki eskiden ya da köylerinde 110v olabilir. Mesela yeni yapılan(son 5 yıl) rezidans tipi dairelerde topraklama ve kaçak akım önleyici mevcut.binanın demirleri ne kdr sağlam bilemiyoruz tabiiki, sadece bir komşumun o şekilde topraklayıp hala yasadığını biliyorum :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst