Toprak Hattındaki Gürültü

ilotopi

Üye
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhabalar,

Bilgisayarımın ses çıkışını müzik setimin girişine stereo kablo ile bağlantı yaptığımda (yüksek volümde) gürültü oluşuyor. Problemin cihazlardan değil, şebekenin toprak hattından kaynaklandığını düşünüyorum: Yaptığım araştırma sonucunda, stereo kablo sadece müzik setime takılı iken kablonun toprak telini, şebekenin toprak hattına değdirdiğimde gürültü oluşuyor. Dolayısıyla bilgisayar toprak hatlı bir prize bağlandığından, bilgisayar-müzik seti bağlantısı yapıldığında stereo kablonun toprak teli, bilgisayar şasesine temas ettiğinden (şase de toprağa bağlı olduğundan) gürültü oluşuyor. Toprak hattını iptal ettiğimde gürültü kayboluyor ancak bilgisayarı topraksız prize takmak istemiyorum.

Oturduğum bina eski, muhtemelen topraklamayı sıfırlama ile yapmışlardır (nötr ile toprak hattını birleştirmişlerdir), dolayısıyla da bir kaçak akım rölesi olmadığını düşünüyorum. Nötr-toprak hatları kısa devre yapılarak evde röle olup olmadığı kontrol edillebilir mi; bu birinci sorum. Toprak hattındaki gürültünün sebebi sıfırlama olabilir mi; bu ikinci sorum.
Elektrik hattında sıfırlama yapılmış ise nötr ve toprak hatları nasıl ayır edilir; bu üçüncü sorum.

Bilgisayarım piyasada satılan "ucuz" bir UPS'e bağlı, tahmin ediyorum galvanik izolasyon trafolu bir UPS değil. UPS çıkış trafolu olsaydı bu gürültü kaybolur muydu; bu dördüncü sorum.

Stereo kablosuna "ferit mıknakıt parazit filtresi" bağladım, gürültü azalmadı (kablonun içinden geçerek birkaç tur attığı silindirik mıknatıs). İnternette "audio isolation transformer" adı altında, stereo kablolar için giriş ve çıkış jack uçları bulunan avuç içi büyüklüğünde aletler satılıyor, piyatları da 50-80 dolar arası değişiyor. Bu aletin ucuz fiyatlı feritlerden farklı olduğunu düşünüyorum. Acaba bu alet gürültüyü elimine edilebilir mi, aranızda hiç kullanan oldu mu; bu beşinci sorum.

Bilgisayar ile müzik seti aynı hat üzerinde. Odada tek hat olduğundan hatları birbirinden ayırmam söz konusu değil. Hat girişine bir yalıtım/izolasyon trafosu bağladım ama o da bir işe yaramadı (ses kablosundaki gürültüyü azaltmadı). Bu trafonun sadece 220V giriş-çıkış faz ve nötr bağlantıları var, içinden bir yerden çıkan toprak kablosu da kendi şasesine bağlı. Bağlantı yaparken şebekenin toprak hattını, trafo üzerindeki şaseye bağlı toprak kablosu ile birleştirmiştim. İşe yaramamasının nedeni, toprak hattı ile ilgili bir filtreleme yapılmadığından olabilir mi; bu altıncı sorum.
Forumlarda trafonun nötr hattının toprak hattı ile birleştirilmesi ile ilgili birşeyler okudum. Biri bana basit anlatımla ifade edebilir mi? Evdeki trafonun şebekeye bağlanacak bir toprak hattı olmadığından, elektrik kablosunun toprak telini trafonun nötr ucuna bağlarsam ne olur, birşeyleri yakar mıyım; bu yedinci sorum.

Yurtdışında elektrik prizi ile çalışan bir trafo görmüştüm. Giriş ve çıkış kabloları topraklı idi, yani giriş ve çıkışlara faz ve nötre ek olarak toprak hattını da bağlıyorsun (sanıyorum). Bu tip trafolar benim denediğim trafodan farklı bir prensip ile mi çalışıyor, evet ise adı nedir; bu da son sorum.

Cevaplarınızı bekliyorum. Lütfen cevaplarken benim bir elektrikçi olmadığımı göz önüne bulunarak uygulaması zor ve tehlikeli seçenekler sunmayınız. Şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Birinci sorumu iptal ediyorum :)
Sıfırlama ana trafo girişinde yapılmış ise binadaki kaçak akım rölesi düzgün çalışır olması gerek. Ek bir sorum var: Forumlarda "sıfırlama (TN) ancak müşterek trafosu olan yerlerde kullanılabilir" yazıyor. Müşterek olmaz ise ne olur anlayamadım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst