Sıfırlama ve toprak hattı beraber yapılırsa?

yengec88

Üye
Katılım
3 Eyl 2018
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
36
Merhabalar, Taylandda bir eve taşındım ve elektrik tesisatını yeniden çektirdim. Burada topraklama hiç yaygın değil. Banyoda ani su ısıtıcısı, klima, elektrikli ocak vs kullanacağım için elektrikçiye toprak hattı da çekmesini söyledim. O zamanlar pek bilgim yoktu ve sonradan adamın sigorta kutusundan nötre toprak kablosu bağlayıp onu dağıttığını anladım. Ben ise elektrikçinin çektiği toprak kablosunun gelip dağıtıldığı yere bir kablo daha çekip onu bina kolonunun demirine bağladım garanti olsun diye. Özet olarak şu an bağlı cihazların toprak kablosu nötre ve kolon demirine bağlı. Bu durum herhangi bir sorun teşkil edermi? Sıfırlamanın çok sağlıklı bir yöntem olmadığını da okudukça öğrendim. Ancak benim gibi cihazı hem nötre hem de toprağa aynı anda dağıtan bir kişiye rastlamadım. Özellikle banyodaki su ısıtıcısı için endişeleniyorum. Bu şekil bir elektrik bağlantısının riski varmıdır?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ayırdığınız isabet olmuş.Tablonuz içerisine kaçak akım şalteri bağlatınız.220 volt 10 watlık bir ampulü toprak hattı ile faz hattına değdirdiğinizde kaçak akım atıyor ise,sorununuz nisbeten ! çözülmüş demektir.En sağ-
lıklısı,uygun ayrı bir topraklama hattı çektirmektir.Kaçak akım şalterini mutlaka tesis ettirmeniz şarttır.
 
Son düzenleme:
kaçak akım rölesi bağlamak için sıfırlamayı komple iptal etmem lazım. Ama şu an benim kolon demirine bağlı toprak kesin çalışıyormu bilemiyorum. O yüzden klima ocak vs çalışırken sorun olsun istemiyorum. Su ısıtıcıyı sadece kolon demirine bağlayıp kaçak akım rolesini sadece ısıtıcıya bağlayabilirmiyim(Banyo içidenki gelen kabloya)? Gördüğüm kadarıyla KAR sigorta kutusuna bağlanıyor genelde. O kısmı tam anlayamadım..
 
Sıfırlama komple iptal edilmeli.Bahsettiğim pratik test metodu,demire bağlantının işe yarayıp yaramayacağı testidir.Sadece ısıtıcı çarpar gibi bir düşünce yanlış.Tüm tesisatın koruma altına alınması lazım.Ana tabloya ka-
çak akım bağlamak dışındaki çözümlerin tamamı yanlış çözümdür.Topraklamayıda,nizami şekle en kısa zamanda getirmeniz gerekir.
 
Son düzenleme:
..sıfırlama ve topraklamayı birlikte yapabilirsin..sağlıklı yapmak koşulu ile..
 
binada gerçek toprak hattı olsa sıfırlamaya vs hiç bulaşılmazda garanti olsun diye ikisini de kullanayım diyorum. Binada 6. kattayım en üst kat, bir komşu paratonerden hat cek balkondan alırsın fln dedi bilmiyorum ne kdr sağlıklı olur. Paratonere bağlasam yıldırım geldiği an elektrikli aletlere zarar verebilir belki. Bu arada binada herkes ani su ısıtıcı kullanıyor ve kimsede de kaçak akım önleyici toprak hattı vs yok. Sadece bir komşumun toprak kablosunu kolon demirine bağladığını gördüm ve mantıklı geldi.. Bu binada 15 yıldır kimsenin duş alırken çarpılmaması mucize değilmi sizce de? :)
 
..55 senelik binadayım..topraklama yok..nötr çıplak..borular peşel boru..(saç boru)..dışarıda gaz borusuna biri kablo takmış yere gömmüş..ölen olmadı..kader..ne derler..eski toprak:)
 
topraklama yaygın değil değilse , kaçak akım röleleri de yaygın değildir .
sadece topraklama takılmayın , siğortalar amper ve tipi vs gibi ve kablo kesitleri ne durumda ?
elektrik malz ve sisteminin tamanını elden geçirin .
sayaç panosundan , daire içi siğortaları ve tüm tesisat !!!
iyi bir elektrikci bulun !!! , yada evi değiştin !!!! ( kiraladınız ise )
 
topraklama yaygın değil değilse , kaçak akım röleleri de yaygın değildir .
sadece topraklama takılmayın , siğortalar amper ve tipi vs gibi ve kablo kesitleri ne durumda ?
elektrik malz ve sisteminin tamanını elden geçirin .
sayaç panosundan , daire içi siğortaları ve tüm tesisat !!!
iyi bir elektrikci bulun !!! , yada evi değiştin !!!! ( kiraladınız ise )
binanın ana elektrik tesisatı ve sigorta kutuları şalterler vs kısa bir süre önce yenilenmiş. Sadece daire içi tesisat eski ve yetersizdi. Tüm kabloları 2.5luk kalın kablolar ile yenileyip sigorta kutusundan klima ocak su ısıtıcı gibi yüksek güç çeken aletlere ayrı hat çektirdim. Evi satın aldığım için değiştirmek şu an pek mümkün değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,690
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst