Apartmandaki topraklama sorunu

Faz nötür arası 220V ve Faz toprak arası 220V ölçüyorum diyorsunuz. Bu demek değildirki nötür ile toprak birleştirilmiş.Nötür ile toprağı birleştirmeden Faz toprak arasını ölçtüğünüzde yine 220 V okursunuz. Toprak megeri ile binanızın topraklama direncini ölçünüz ve sizin oturduğunuz daire ile topraklama ölçümü yaptığınız nokta arasında çekilmiş olan topraklama kablosunu kontrol ediniz.Kolay gelsin...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşım sen toprak hattı yok diye üzülme bence sevinmelisin.Şimdi kimi arkadaşlar belki şaşıracaklar.Sen bir kwere bu cihazlardan uzak duracan böyle cihazlar yüzünden ne saatler ne evler yanıyor binan da baya bir eski gözüküyor.Bir termosifon alacaksın.Sisteminede bir kaçak akım rolesi ilave edeceksin.Bir tam emniyet için termosifonun yanına zaten faz geçişine sigorta koyuluyor onuda indirirsen %100 garanti olur.Şanslısın derkende maşallah bizim millette elektrikten anlamayan yok.renkleri o kadar karıştırılıyor ki bir boattan bir prize nötür bir renkte inerken diğer boatta başka renk iniyor.Böyle olunca zaten nötür ile topraklamayı ayır etmek de mümkün olmayınca çok evlerde prize faz ile nötür yerine toprak bağlanıyor.Öyle bir komşun var ve bşansızlık ya birde komşunun böyle 7kw gibi bir su ısıtıcısı var.EE topraklamlarda memleketimizde malum zaten iyi olsada bu hat bu akımı ne kadar kaldırabilecek.Bu durumda sen istediğin kadar hassas davran ve akım koruma rölesi dahi olsa seni kesinlikle korumuyacak ve toprak hattı müşterek olduğu için evine bir bomba almış olursun.Toprak üstünde insanı öldürecek kadar gerilim oluşablir hele banyoda borularında galvaniz ise.Benim elimde olsa ben hele apartmanlarda toprak hattını kesinlikle yasaklarım.Biz toprak hattı kullnabilecek kadar bilinçli toplum değiliz.Bunlar sadece profesionelce yapılırsa işlev görür.

Koyu gösterdiğim kısımları açıklar mısınız?
 
Yöneticiniz ile görüşüp binanıza toprak hattı çektirin daire içi sigorta panonuza kadar. Daha sonra nötr ile toprak hattını ayırtın bunu ehliyetli bir elektrikçiye yaptırın. Daire sigorta panosu girişine 30mA eşikli artık akım koruma rölesi taktırın.
Bu işlerin yapımı için bir zaman geçecek bu zaman zarfında banyo ihtiyacınızı karşılamak zaruri ihtiyaç olduğundan elektrikli şofben linyesine artık akım rölesi takın (nötr ile toprak iletkeni birleşik olmamalı)
Kafamdaki şema şu:
buvattan gelen faz ve nötr kaçak akım rölesinden geçiyor. Buvattan gelen toprak ise( yani nötr) direkt termosifonun topraklamasına bağlı. Yani bir kaçak durumunda kaçak akım rölesi atacaktır diye düşünüyorum.


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraflar, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
merkezi topraklamalarda çok sorun yasanıyor. bütün topraklar ortak oldugu için bir evde bir makinenin govdesine 220 v kaçak olunca bütün binadaki bütün cihazların govdesinde 220 v yaklasık oluyor. benm basıma geldi boyle bi olay binadakiler olum korkusuyla yatıp kalkar oldu hatta hiçbir ev aleti kullanamıyolar. sonra arızalı noktayı buldum ve sorun cozuldu. benm tavsiyem eger alt katta oturuyorsanız kendi evinize harici bi toprak hattı cekin. en garanti yol bence bu. ama yinede kakr kullanmanızı tavsiye ederim eger cok eski bi bina diilse tabi.
 
topraklama hattını gorseniz dahi meger ile olcum yapmadan saglıklı topraklamam var dıyemezsınız
bu degısmez bır tecrubedır......
işin sonunda can guvenlıgı olunca cıddıyetını hafıfe almak ıntıhar olur ....
cogu topraklamalar sırf goruntu ıcabı yapıldıgı için (bırebır yasanmıs olaylardır abartma degıl) ölçum yapılması şart derım

avrupada yıllık bakımlarda topraklama muayenesı var ..,yorum sızın
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst