sıfırlama hakkında

delimurti

Üye
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
AG Şebekelerde Sıfırlama ve Zararları
Elektrikli aygıtların metal bölümleriyle nötr iletkeninin birbirinebağlanmasına sıfırlama denir. Topraklamaya göre daha kolay ve ucuz olansıfırlama yönteminde, elektrikli aygıtta herhangi bir kaçak olduğundakısa devre oluşur ve sigorta atarak cihazın enerjisini keser.



Sıfırlamanın sakıncaları şunlardır:

Binayı besleyen ana kolon hattının kopması sonucu yenidenbağlantı yapılırken nötr ve faz uçları yer değiştirebilir. Bu durumdasıfırlamayla korunan aygıtın gövdesine faz gider, sigorta atmaz.

Sıfırlamayla korunan aygıtın besleme kablosunda nötr hattı koptuğunda faz alıcının gövdesine gider, sigorta atmaz.

UNUTMAMALI TN SİSTEM (ESKİ ADI İLE SIFIRLAMA) ANCAK MÜŞTEREK TRAFOSU OLAN İŞLETMELERDE KULLANILABİLİR.YANİ TT (TOPRAKNÖTR AYRI) VE TN (TOPRAK NÖTR BİR) SİSTEMİN SEÇİMİ BU TİP YERLERDEYAPILIR.TN SEÇİMİNİ İSE TRAFONUN GİRİŞİNDE YAPMAK GEREKLİDİR.NEDENİNEGELİNCE AG İŞLETMELERİN BESLENDİĞİ TEDAŞA AİT TRAFOLAR TT SİSTEMKULLANDIĞINDAN DOLAYI, BU SİSTEMİ TRAFODAN UZAK BİR YERDE YANİKOFRALARDA VEYA PRİZLERDE YAPMAK SONDERECE SAKINCALIDIR. EĞER TEDAŞTRAFOLARI TN SİSTEM İLE YAPILMIŞ OLSA İDİ (YANİ TOPRAK NÖTR TRAFODABİR)AG DEN BESLENEN İŞLETMELER DE TN SİSTEM OLACAKTI.BU DURUMDA BİLEOLSA DAHİ PRİZ KISMINDA KESİNLİKLE TOPRAK VE NÖTRBİRLEŞTİRİLEMEZ.SİSTEMİN SEÇİLECEĞİ TEK YER TRAFO KISMINDA OLMALIDIR
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,216
Mesajlar
915,874
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst