Cezaevlerinde Topraklama TT mi olmalı TN mi olmalı?

elk34

Üye
Katılım
31 Mar 2020
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba arkadaşlar, Cezaevlerinde mahkumların kaldığı koğuşta besleme hatlarında teknik arızalar mevcut ,kaçak akım rölesi koysak tutmayacak. Tesisat yenilemesine gideceğiz. Ana Pano ve tali panoları değiştireceğiz. Mevcut sistemde her yerde sıfırlamalar yapılmış. Yeni sistemde kakr koymamamıza rağmen yine de TT mi yapalım?

Alternatif olarak;
Cezaevinin tekil trafosu mevcut. Tekil trafo olduğu için biz burayı TN sisteme çevirebiliriz diye düşünüyorum.O zaman kakr olmadan da sistem güvenliği sağlanır mı? TN yaparsak montajda ne zorluklar yaşarız?

Bir de şöyle bir sorunumuz var, trafo girişindeki ana panoda 245 volt faz nötr arası ölçüyoruz. Ama binaya giriş yaparken ikinci panoda 220'lere düşüyor. Binadaki yüklü yerlerde 180-190 volt civarlarına indiği oluyormuş. Bu da cihazlara zarar veriyor.

Oradaki yetkili arkadaş ,nötr toprak sıkıntısından kaynaklıdır dedi.
"Ben sistemin demand değerinin değişmesinden kaynaklı bu durumun oluşabileceğini düşünüyorum"

Siz ne dersiniz arkadaşlar?

Saygılar.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
yönetmelikte kaçak akım çalışmalı der ana girişte 300mA yangın koruma kaçak akım priz ve makineler de 30mA kaçak akım şartı vardır gerekirse bütün prizler tek tek kontrol edilip sıfırlamalar sökülüp toprak çekilmeli Allah göstermesin bir kaza veya yangın olursa siz sistem TN di bu yüzden kaçak akım takmadık deseniz bile kendinizi kurtaramazsınız denetlemeye gelenler ve bir kaza anında kontrole gelenler kaçak akım çalışıyor mu diye onu kontrol eder
 
yönetmelikte kaçak akım çalışmalı der ana girişte 300mA yangın koruma kaçak akım priz ve makineler de 30mA kaçak akım şartı vardır gerekirse bütün prizler tek tek kontrol edilip sıfırlamalar sökülüp toprak çekilmeli Allah göstermesin bir kaza veya yangın olursa siz sistem TN di bu yüzden kaçak akım takmadık deseniz bile kendinizi kurtaramazsınız denetlemeye gelenler ve bir kaza anında kontrole gelenler kaçak akım çalışıyor mu diye onu kontrol eder
TN 'de kakr olmaz zaten. kakr olmaması için TN yapalım diyorum sistemi.
 
TN de kar olmaz ! kim ,nerede demiş ?
 
TN de kar olmaz ! kim ,nerede demiş ?
Abi 3 yıl önce çalıştığım fabrika yı Güç trafo dan Selçuk bey kontrol etmişti kaçak akım test cihazıyla ondan önce sanayii bakanlığı gelmiş toprak-nötr kısa devre olan fabrika da kaçak akım çalışmıyor diye 25 bin di galiba bir ceza kesmiş ve 1 yıl zaman vermiş kaçak akım sistemi çalışacak diye o sırada hundai nin yan sanayiilerinden birinde de elektrikten yangın çıkınca Hundai de üretim durdu ve Hundai de bütün yansanayiiler kaçak akım takacak diye şart getirdi ve biz bütün fabrikaynın elektrik tesisatını revizyon yaptık.
Ne sanayii bakanlığı nede Hundai fabrikanız TN kaçak akım takmanıza gerek yok demedi sistemde kaçak akım yok bağlanacak dediler
https://www.yilkomer.com/kacak-akim-rolesi-kullanimi-zorunlu-mudur/ burada da iç tesisat yönetmeliğinde zorunlu olduğu yazıyor
 
İç tesisat yönetmeliği TT-TN-IT-TNs veTNc gibi farklı topraklama sistemlerinide tanımlıyor ve uygulanmasına müsaade ediyor. Türkiye genelinde Dağıtım şirketleri trafoları TT sistem olduğu için AG aboneleri KAK takmakla zorunludur. TN sistemi olan bir tesisde KAK talep edilmesi aynı zamanda bu tesisin topraklama sistemini komple değiştirin buna müsaade etmiyoruz anlamına gelir. Ülke genelinde çoğunluğu kamuda olmak üzere çok sayıda TN sistem mevcut. Bu tesislere az bir masraf ve basitçe KAK takmak mümkün değildir. Tesisatın komple yenilenmesini ve ciddi bütçe gerektirmektedir. Hukukende bir garabet söz konusudur. KAK her şekilde zorunlu olacaksa yönetmelikte TT ve IT dışında topraklama sistemi yasak olması gerekir.
Birilerinin şart koşması yaptırım gücü bulmalarına mukabil kendi tercihleridir. Bir kaza durumunda veya İş güvenliği denetimlerinde TN topraklama sistemine sahip bir tesisde KAK talep eden kişiler yetkisi olup bilgisi olmayan cahil cüheyladır.
 
KAK her şekilde zorunlu olacaksa yönetmelikte TT ve IT dışında topraklama sistemi yasak olması gerekir.
Şuan yasaklanmış anladığım kadarıyla ama adı konulmamış yapılan denetimler de ve oluşan kazalar da kak olup olmadığına sigorta ve hukuk karar veriyor
Biz fabrikayı yest ettirdiğimiz de kontrole gelen elektrik mühendisi:Kaçak akım sistemi olmayan fabrika da yangın çıkarsa sigorta ödeme yapmıyor demişti.Bizim sorumlu mühendis:Bizim şirket full kaskolu değince:Aracınızın üstünde anahtarınızı unutursanız kasko size ödeme yapar mı yangın koruma kaçak akım olmazsa anahtarınızı unutmuş muamelesi yapar sigorta demişti.
Ayrıca iç tesisat yönetmeliğine göre yeni aboneler de elektrik bağlanması için kaçak akımlar kontrol ediliyor
Şahsi görüşüm kaçak akım bütün sistemler de mecbur olmalı elektrik yangınlarının önüne geçmek için.
 
TN-C Sistem kurabilme koşulları vardır.

-TT Sistem olan yerde TN-C Sistem kuramazsınız.
-TN sistemde TN-C (PEN),TN-S ye ayrıldıktan (Pe ve nötr ayrı ayrı) sonra bir daha TN-C yapamazsınız.
-TN-C sistem sadece sabit tesislerde kullanılabilir.Priz devrelerinde TN-C Sistem olmaz.
-TN-C sistemde RCD kullanılamaz.(PEN İletkeni üzerine sigorta kesici ayırıcı konamaz.)
-Minimum kablo kesiti bakır için 10mm2 den ,Alüminyum için 16mm2 den aşağı olamaz.

Dayanak IEC 60364-5-54 ve Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği Madde 9

Özetle TN-C Sistem yaptım RCD kullanmıyorum diyebilmeniz için yukarıdaki şartların yerine getirilmesi gerekir.
 
Son düzenleme:
Sn.elektrikçicüneyt, haklısınız ülkemizde halihazırda olanların fotoğrafını çekmişsiniz. Şu anda yapılan uygulamalar teknik yönü ilede, hukuk, yönü ilede, bilim yönü ilede tam bir garabet örneği. Liyakat ayaklar altında olduğu için ağzı olan konuşuyor at izi it izine karışıyor. Neden mi; tesis kontrolüne gelen sözüm ona iş güvenlik uzmanları veya çeşitli mevki ve rütbedeki fen adamları istisna adamlar hariç tutturmuşlar bir kaçak akım rölesi illaki olacak diye. Yönetmeliği ve topraklama çeşitlerini ve daha bir çok şeyi bilmiyorlar. Ama ahkam kesmekten de geri kalmıyorlar. Hem kel hem hodullar. Ben toroid akım trafosu ve kaçak akım algılama rölesi ile TMŞ ye açma verdiren sistemi olan bir müşterime iş güvenlik uzmanının kaçak akım rölesi yok diye yazı yazdığını biliyorum. Sözde uzman zanediyorki bütün kaçak akım röleleri monoblok olacak. Bilmiyor ki görmeye alışkın olduğu monoblok KAK lar 125A. kadar üretiliyor.
Kazalar veya herhangi bir nedenle iş adliyelere gidince komedinin 2. perdesi açılıyor. Bilirkişi müessesesi denen bir bataklık var ülkemizde. İşte bu işten anlamayan liyakatsiz bilirkişiler yüzünden yaşanıyor bunlar.
işin aslı dünya genelinde geçerli olan topraklama sistemleri bizdede geçerli olmaya devam edecektir.
Hiç kendimizi kandırmayalım zaten mevcut uygulanan şekliyle kaçak akım çoğu tesisde erde geçde bypas edilmektedir. Çünkü yönetmelik nötr kesmeli kesicileri zorunlu etmediğinden maliyeti azaltmak için yaygınlaşmamıştır. Hal böyle olunca kaçak akım atmaya başladımı ne yaşam konforu ne huzur bırakıyor. Sonuç bypas edilmek zorunda kalınıyor.
Haa yangın korumaya gelirsek bunun için AFD ler çıktı kim kullanıyor.
Topraklamaya değinmişken temel topraklama hk. bir kaç cümle yazmadan olmaz.
Topraklamalar yönetmeliğimiz temel topraklamayı tüm dünyada olduğu gibi zorunlu hale getirdi. Peki şu anda ülke genelinde ne durumdayız. Azınlıkta olan istisnalar haricinde sadece prosedür yerine gelsin diye sahte, adi ve kalitesiz berbat malzemeler ile göstermelik temel topraklaması yapılıyor. kontrol edenlerde çok çok beğeniyor.
Daha çok söylenecek şeyler var. Ama şimdilik yetsin.
 
Çünkü yönetmelik nötr kesmeli kesicileri zorunlu etmediğinden maliyeti azaltmak için yaygınlaşmamıştır. Hal böyle olunca kaçak akım atmaya başladımı ne yaşam konforu ne huzur bırakıyor. Sonuç bypas edilmek zorunda kalınıyor.
Haa yangın korumaya gelirsek bunun için AFD ler çıktı kim kullanıyor.
Bunlar bildiğim kadarıyla Almanya da mecburiymiş nötr kesme konusunda haklısınız sanayii de kaçak akımlar özellikle sürücüler de çok sorun çıkıyor sürücüler arıza yaptığında motoru çalıştırmaya devam ediyor ama gövdeye kaçak yapıyor
Benim şahsi görüşüm kaçak akım dan yana ama uygulama da çok sorun çıkarıyor ne yazık ki
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,319
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst