R S T fazlarının isimleri nereden gelir?

R S T fazlarının kaynağı İngilizce adlandırılmalarından gelir.
Bu konuda çok yorum yapan olmuş, hatta konunun çok yakınlarına gelenler de var.
Ancak R, S, T'nin tam açılımı algılanamamış anlaşılan.

Öncelikle 3 fazı birbirine göre değerlendirebilmek için Referans alınacak bir faza gereksinim vardır.
Yani (Reference Phase), buna göre ikinci sırada olan faza ikinci (Second Phase) ve son olarak üçüncü faza da üçüncü (Third Phase) faz denir.

(R)eference (Referans) (First değil!)
(S)econd (İkinci)
(T)hird (Üçüncü)


Saygılarımla

Dartanyan66
 
electronicbrain ' Alıntı:
mehmet95 ' Alıntı:
şöyle bir mantık geliştirilebilir belki :
first birinci anlamına gelen kelimenin üçüncü harfi R
second ikinci anlamına gelen kelimenin ilk harfi S
third üçüncü anlamına gelen kelimenin ilk harfi T
neden first için üçüncü harfi aldınki

r :first
s: second
t: third

yaklaşımı kesinlikle doğrudur. birçok uygulamada first için f harfi kullanılmaz. (bakınız jumper isimleri, bakınız haberleşmede gürültü hesaplamaları) f harfinin kullanılmama sebebi fonksiyon, faz (fi) ve benzeri daha önceden f harfi ile adlandırılan parametrelerle karıştırılmamasıdır. aynı zamanda saniye anlamına gelen ikinci (Second) kelimesi mesela saniye anlamında yazılırsa sec. diye kısaltılır. ayrıca first in başka bir anlamı da primer dır ki burada da basınç ile karışmaması için yine r harfi kullanılır. tabloda verilen standartları belirleyenler bunlara dikkat ederek isimlendirirler.
 
arkadaşlar ben bi sorum olacak;3 fazlı bir sebekede fazlaz arası ölçüm yaptım.mesala R S T fazlarından:R S arası 385 RT arası 390 ST arası 380 çıktı bide faz nötür çlçümü yaptım ve R nötr 216,S nötr 218,T nötr ölçümündede 325 volt çıktı bu neden kaynaklanır ve ne gibi sorun yaratır cevap verirseniz çok sevinirim teşekürler.
 
arkadaşlar yanlış yazmışım T nötr arası 235
 
tumu1976 Trafo çıkışı fazlar eşit gerilimde çıkar, ancak tesisatta fazların eşit dağıtılmadığından yükü fazla olan fazda gerilim düşümü meydana gelir. Trifaze tesisatta fazlar dengeli olsada,monofaze tesisatta fazları eşit olarak dağıtmaya özen göstermeliyiz.
 
Senin ölçüm yaptığın yer trafo merkezine yakın bir yer olmalı.Uzak mesafelerde gerilim düşümü olmaması için çıkış gerilimini biraz yüksek tutarlar.
 
Bunu bende çok merak ediyordum,simdi sonuç nedir?
kaynak da gösterebilseydiniz,tadından yenmezdi...
 
Sayın hsny79 ! Sonuç şu; Senin yaptığın ölçümler gayet normaldir. Türkiyede nerede ölçerseniz ölçün, aşağı yukarı bu sonuçları alırsınız. Verdiğim cevap için kaynak göstermek istemenize doğrusu şaşırdım. Böyle bir bilgi hiçbir kitapta yer almaz.Genede seni tatmin etmek için başımdan geçen olayı anlatayım. Ben bir sitenin teknik servisinde çalışıyorum.Sitenin içinde trafo merkezi var.En uzak binanın merkeze uzaklığı 400 metre.Ben de ana pano üzerinde voltmetrelerde senin ölçtüğün gibi farklı ve yüksek voltaj gördüm. Durumu tedaş yetkililerine bildirdim,ekip geldi ve trafo üzerinden biraz düşürdüler. Neden yüksek ayar yaptıklarını sorduğumda ise uzak mesafelerde gerilim düşümü olmasın diye dediler. NOT; trafodan sadece bizim site değil, birçok site besleniyor. HOŞÇAKALIN.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,947
Son üye
aleynasari

Yeni konular

Geri
Üst