PIC Çıkışından Led Grubu Yakma

bleak26

Üye
Katılım
19 Eki 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar.
Diyelim ki bir PIC yardımı ile karaşimşek devresi yaptık ve programladık. Malum PIC çıkışından 2-3 den fazla LED sürmek imkansız. Ben ise PIC' in her bir çıkışından 40-50 adet LED sürmek istiyorum. Bunu yapmak mümkün mü? Mümkün ise bilgili arkadaşlar resimli bir şekilde açıklayabilirler mi?
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
 
evet mümkün. ledleri fet yada transistörle sürebilirsin.
 
örneğin 16f 877 ile '' 2-3 '' ten fazla led sürebilirsin...ama sayı arttıkça PİC in portlarından daha fazla led sürmek için transistör kullanmalısın...kullanacagın led sayısına ve rengıne göre( farklı renktekı ledlerın mak. ışık verebilmesi için uzerıne düşmesi gereken gerilimler farklıdır.) güç hesabı yaptıktan sonra uygun röleyide transistörle sürebilirsin
 
Öncelikle teşekkür ederim. Ben bu Led' leri paralel bağladığımı söylemeyi unuttum. 40-50 adet Led' i paralel bağladım bunları sürmek için yaklaşık 1 A' lik akım sürebilen transistör gerekiyor. BD serisi bu işi görebilir belki ama bağlantı şekli nasıl olacak bunu merak ediyorum.
 
mikrodenetleyici kullanmayı bilip transistör sürmeyi bilmemek pek olası değil

transistör kullanımı ile ilgili kaynakları incelemeniz ilerde size bu tip konularda kolaylık sağlar, başlangıç olarak yaygın kullanılan bjt transistörü bjt transistör sürme, veya megep kaynaklarından analog elektronik modülünü indirip içinde bjt transistörü anlatan bölümü inceleyebilirsiniz, kolay gelsin.
 
Haklı olabilirsiniz belki ama ben cidden bu olayı basit bir şekilde anlatabilen kaynak bulamadım. Alfa, Beta, satürasyon falan bir türlü anlayamadım eğitimini de almadığımdan kaynaklanabilir.
 
her ledi ayrı kontrol etmen gerek yada sayıcı kullanman gerekir.
 
Zaten böyle bir bağlantıyla karaşimşek efekti elde edebilirseniz çok konuşulurdunuz, birbirine paralel devre elemanlar veya sizdeki ledler aynı bahçe sulama sistemindeki gibi birbirine paralel harıklar gibidir ana harıktan su geldimi bütün bölmelere su gider buradaki su akışı bir akımdır aynı bizim ledlerdeki gibi, yani ledlerin tek tek yanmasını sönmesini istiyorsak her harığın önüne bir kapak koymak gerekir, burada sorduğunuz sorunun yanlış olduğunuda görüyoruz sizin asıl sorunuz 16f84a ile 50 60 ledli karaşimşek devresi yapabilirmiyim? olmalı idi, evet yapılabilir tabiki bunun için ya tarama mantığı denen bir sistemi kullanacaksınız yada arkadşın dediği gibi sayıcı shift register gibi diğer lojik elemanlardan faydalanacaksınız, fakat bunun için dijital elektroniğe çalışmanız daha faydalı olur.
 
Ya ne gerek varki bu kadar şeye.ULN2003 işini görür.
 
serdar çiçek-ccsc kitabında port çoğullama hakkında detaylı bilgi vardı, entegre kullanmak gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,977
Son üye
keskiyan

Yeni konular

Geri
Üst