pic besleme power supply ile olur mu?

germinal35

Üye
Katılım
28 Nis 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar, pic 16f84 ile ilk uygulamamı yapmaya karar vermiştim, ilk devrem karaşimşek devresi olsun dedim. Pic' i programladım, k182 programlama kartı ve windows 7 kullanıyorum, ikide bir hata ala ala en sonunda pic' i programladım. Programı proteus' ta denedim gayet iyi çalışıyor. Programlanmış pic' i breadboard üzerine kurdum. Devreyi kontrol ettim bir hata yok. Bir power supply güç kaynağı ile 5 V verdim. Ancak 8 led' den en sonuncusu yani rb7 ayağına bağlı led sönük sarı yandı aslında ledler kırmızıydı. Acaba + ve - ters mi diye düşündüm yerlerini değiştirdim bu sefer tüm ledler kırmızı yandı ve pic ısınma yaptı. Power supply' de kırmızıyı +5V, siyahı ise gnd olarak kullanıyorum. Ben amatörüm ve pic konusunda kendi kendime geliştirmek istiyorum, yardım alacak kimsem yok izmir' in küçük bir ilçesinde yaşıyorum ha deyince malzeme de bulamıyorum. Sizden ricam bana bu konuda yardım etmeniz. Bu arada 3 tane pic 16f84a' ya aynı şeyleri yaptım acaba picleri yakmış mıyımdır?
 
ledlerin önüne direnç koyuyormusun?
kullandığın ledlere kırmızı olduğundan dolayı 2V 20mA düşünerekten 150 ohm gibi bir değerde her ledin önüne direnç bağla.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum...c-16f877-breadboard-led-yakma-uygulamasi.html burada örnek bağlantı göstermiştim foto ile, yukarıdada söylenmiş ledlerin önüne 330 470 ohm gibi direnç atmalısınız, muhtemelen picin ledleri bağladığınız portunu yakmış olabilirsiniz, ayrıca linkdeki konudada söylediğim gibi uygulamalarınızda 9 V pil ve 7805 kullanarak sabit bir 5 V gerilim elde edip pici bu şekilde beslemeniz daha iyi olur, power supply 5V un üzerinde değer verirse pici yakabilirsiniz. Detaylı şekilde devrenizi incelememiz için linkdeki arkadaş gibi devrenizin fotosunu ekleyip kod isis şeması vs. vermeniz lazım, yinede kırmızı ledin sarımsı turuncumsu bir renkte yanması ledin hddinden fazla akım çektiği anlamına gelir, bunuda açalım kırmızı led 1.9 V 15-20 mA ile çalışır, picin çıkışları 5V 20 mA verebilir, siz kırmızı ledi direnç bağlamadan pic çıkışına takarsanız led üzerinde 1.9 v harcanır geri kalan 3.1 V picin çıkışına zarar verebilir, ayrıca picin çıkışına zarar verirken ledinde daha fazla akım çekmesine sebep verebilir led 20 mAden fazla akım çekerse bozulur aynı zamanda picin çıkışından 20 mA den fazla akım çekmeye çalışırsanız picin o çıkışı veya pic bozulabilir. Birde pic programlamayı nereden öğreniyorsunuz, bir kitaptan takip ederseniz iyi olur şeması olan örnekler vardır ve başlangıçte şuan sorduğunuz gibi soruların cevapları verilmiş ve dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilmiştir, bir kaynağınız yok ise megep sitesindeki pic programlama ile ilgili kaynakları tavsiye ederim (içerisinde mikrodenetleyiciler kelimesi geçen tüm modülleri indirebilirsiniz).
 
Led' lerin önüne 150 ohm direnç koydum. Zaten devreyi ve programı kitaptan aldım. Uzun süredir elektronikle uğraşıyorum ama hiç pic uygulaması yapmamıştım. Bir kere üniversitede yapmıştım o da tek ledi yakma şeklindeydi. Ben parlak led kullanıyorum acaba ondan olabilir mi? Ya da pic' ler programlanmamış olabilirmi çünki programlama yaparken en az 5 hata almadan programlayamıyorum. En güzeli linkte verdiğiniz gibi pille besleme yapmak. Ayrıca işe tek led ile başlamak. Cevabınız için teşekkürler.
 
programlamada hata alıyorum demişsin ıc prog kullanıyorsan önce ıc prog windowsa uyumlu hale getirmen gerek hangi programı kullanıyorsun
 
Micro pro kullanıyorum. Program tamamlandı mesajını alana kadar 4-5 sefer çeşitli uyarı mesajlarıyla başarısız oluyorum.
 
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürederim, sorunu buldum micro pro' dan kaynaklanan bir sorunmuş sanırım bir çakışma olmuş. Şu an devre gayet iyi çalışıyor. Ayrıca konuyu açtık cevabı da verelim, power supply ile pic besleme gayet iyi oluyor o konuda bir sıkıntı yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst