parafudrlar çoğu kez neden ve nerelerde iptal edlir?

Elimsan dokümanında bahsedilen " Parafudr koruyucusu " konusu çok önemli bir konudur.
Bu koruyucuların,MUTLAKA konması gerekir.Bunların konması halinde,parafudrlardan kay-
naklanan tüm olumsuzluklar ortadan kalkmaktadır.Analizör arkadaşımıza,bu önemli konuyu
hatırlattığı için,teşekkür ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
çok teşekkür ediyorum değerli bilgileriniz için ama gördüğüm kadarıyla parafudr iptalinin hiçbir teknik açıklaması yok sadece arızadan ötürü öylece unutulmuştur.(parafudr kaçırıyosa diye veya arızalı ise)yenisi de takılmamıştır.umarım doğru anlamışımdır..teş.
 
Parafudrun iptal edilmesi,hiçbir zaman düşünülmemesi gereken bir husustur.İptalin,gerek-
çesi OLAMAZ.
 
Sn. Analizör, sizin de verdiğiniz şekilde, Trafo direğinden önce hatbaşı ayırıcısı varsa sorun yok. Oradaki sigortalar (doğru seçilmiş ise) parafudr patladığında atar. Ama hatbaşı ayırıcısı yoksa eğer (tek direkli bir trafo postası ise), parafudrlar hatta direkt olarak bağlı vaziyette olur ve arıza durunmunda hattı direkt olarak topraklar.

Bahsedilen ayırıcı sonrası parafudr montajı aşağıdaki şekildeki mavi çizgi gibidir ve kullanılmakta olan olan bir uygulamadır. Sn. Hayrettin Demir in kasdettiği uygulama bu sanırım.


Bizim bağlı bulunduğumuz MEDAŞ, trafo postası tek direkli ise parafudru ayırıcıdan sonra istemekte basedilen arızalardan dolayı. Ama hatbaşı ayırıcısı da var ise eğer (yani hat en az üç direkli ise) parafudrların sizin gösterdiğiniz şekilde bağlanmasını istemekteler. Parafudr ayırıcısını da her uygulamada istemekteler (güzel ve kullanışlı gerçekten).
 
Arkadaşlar YG Dağıtım Şebekesi aşağıdaki şekildeki gibidir.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


Gelin de siz şimdi bu parafudurları iptal etmeyin..
 
Arkadaşlar,Sn.genç arkadaş ve Sn.Hayrettin Demir,arkadaşlarımın görüşlerine katılıyorum.Eski uygulamalarda parafudr ,trafo direğinde ayırıcıdan önce tesis edilirdi.Parafudr arızalanıp sürekli iletimde kaldığında sıkıntı yaratırdı.Şimdi günümüzde çoğunluk ile parafudrlar trafo balkonunun ön korkuluğuna monte edilip,girişleri ayırıcı alt çıkışından buşinglere giden iletkenlerden yapılır.Parafudrun koruma görevini yerine getirmesi bakımından ,eskiden tercih edilen yeri ile şimdi tercih edilen yeri arasında hiç bir fark yoktur.Ne fazla ne eksik performans söz konusu değildir.Üstelik şimdi tercih edilen nokta işletmecilik açısından daha iyidir.Arızalı parafudr trafo ayırıcısında bulunan sigorta buşonunu attırarak devre dışı kalmış olur.Parafudr değişimi hemen üzerindeki ayırıcıyı açarak daha kısa zamanda ve pratik bir şekilde gerçekleştirilir.Kısa nakil hattı ile enerjilenen bir özel trafonun sadece trafo direği üzerinde sigortalı ayırıcısı bulunduğundan eski uygulamada parafuduru bir şekilde iptal edildi ise veya patladı ise Tedaş'a ücret yatırarak ana hattın enerjisini kestirip parafudurunu değiştirmesi gerekirdi.Bu zahmetli işlerede pek kimse kalkışmadığından patlayan patladığı yerde kalırdı.Ayrıca eski uygulamada bir müşterinin parafuduru yüzünden bir çok müşteri enerjisiz kalmakta idi.Yeni uygulamada bu sorunlar ortadan kalkmış oluyor.Daha önce forumumuzda değerlendirimiş olan kısa devre kesme kapasitesinide yabana atmamak gerekir.Şartname en az 5 KA parafuduru yeterli görmektedir.Bazı bölgelerde 5 KA parafudrlar kısa sürede patlamakta ve formalite olarak ilk tesiste ucuz olduğundan tercih edilmektedir.Sn.Hayrettin Demir + pop alacağınız olsun denedim şimdi sistem verdirmiyor.
 
Başta sayın hayrettin bey olmak üzere katkı sağlayan diğer arkadaşlarada teşekkürler. Konuyla ilgili kaynakları inceledim.

Konuyla ilgili daha öncede sunumda belirttiğim ekstra bilgiyi de eklemek istiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • parafudur ve sigortalar.zip
    1.1 MB · Görüntüleme: 100
Arkadaşlar YG Dağıtım Şebekesi aşağıdaki şekildeki gibidir.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


Gelin de siz şimdi bu parafudurları iptal etmeyin..


hayrettin bey olmaz diye üstünü çizdiğiniz sigorta mı kesicili cıkıstan sonra??
 
analizör arkadaşıma katılıyorum ayırıcı çıkışına bağlanmamalı bencede ayırıcıdan önce olmalı
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,872
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst