Nötr kopması hakkında soru

xfds

Üye
Katılım
21 Mar 2016
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
36
9gJovN.jpg

arkadaşlar resimdeki gibi kırmızıyla gösterdiğim yerlerde mesela sadece 1 nolu nötr hattı kopsa ne olur kaçak akım rölesi atarmı? sadece 2nolu nötr hattı kopsa ve sadece 3 sadece 4 numaralı nötr hattı kopsa kakr davranışı ne olur ayrı ayrı değerlendirip açıklarmısınız. birde eğer yük 3faz olsaydı aynı şekilde değerlendirmelerde bi fark olurmu onuda yazarsanız sevinirim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1 NOLU nötr koparsa yukteki cihazlar çalışmaz. Kaçak akım atar, 2 ve 3 te koparsa yuktekiler çalışmaz kacak akım atar ve yükteki cihazlara tv vb cihazlara zarar verir. Topraklama yoksa çarpılma riski çok yüksek olur. 3 faz olsa işin tehlikeli boyutu daha yüksek ve cihazların yanıp yangına sebebiyet vermesi çok yüksektir.
 
Nötr kopunca devreyi topraklamadan tamamlamak isteyecektir. Faz toprak kaçak akım açmaz mı?
 
Nötr kopunca devreyi toprak ile tamamlaması için sistemde sıfırlama yapılmış olmalı, cihaza bağlı olan nötr hattı ile toprak iletkeni ilişkilendirilmiş olmalıdır. Eğer ki sistemde sıfırlama var ise zaten kaçak akım rölesi hiç tutmayacaktır.
Saygılar.
 
Son düzenleme:
Yük karakteristiği ne olursa olsun(monofaze/trifaze), sistemde bir kaçak yok ise kaçak akım rölesi ister nötr hattı kopsun(röleden önce veya sonra fark etmez), ister faz iletkenlerinden biri ya da birkaçı kopsun reaksiyon göstermez/devreyi açmaz.
hocam trifaze olduğunda nötr koptuğu-anda fazlar arası akım dengesi bpzulur ve açtırma gerçekleşmezmi?
 
Yükler dengesiz ise, ki genellikle tam denge sağlanamaz, muhtemelen bağlı olan cihazlar iç dirençlerine göre yanacak/arızalanacaktır. Belki atan sigortalar bile olabilir. Fakat esas olarak sistemde bir kaçak akım olmadığı için kaçak akım rölesi tepki vermeyecek devreyi açmayacaktır.
 
evet dediğinizde haklısınız ama diyelim sigortalar atmadı kaldırdı. sonuçta kaçak akım rölesinden giden 3 faz ve bir nötr hattı varve eğer bu nötr hattı koparsa diğer 3 faz kendi oluşturduğu nötrden akacak.ki bu sebeble 3 faz arasında dengesiz bir durum söz konusu olacak bu 3 faz vektörel olarak dengesiz dağılıncada akımlar arasında fark oluşup açtırma sağlanmayacak mıdır acaba?
 
Acmaz. Kacak akima giren ve donen akim ayni olacagi icin kacak akim acmayacaktir.

Ne zaman kacak akima giren akim topraga akar ise o zaman atar. Notr kopmasinda sistem trifaze ise sonuc monofaze yüklerin arizalanmasi ile sonuc bulur. Yukler kendi icinde bir yildiz noktasi olusturmak ister ama dengesiz dagilim nedeniyle yukler üzerinde yuksek voltaj gozlemlenir ve hasar meydana gelir.
 
Sayın @xfds
Bakın bu 3 gün önce gittiğim bir arıza,

20170202_162516.jpg

Nötr hattı oksit sebebiyle iletimi tamamen kesmişti, sistemde 1 adet trifaze 3 adet monofaze kaçak akım röle si ve bilimum sigorta vardı. Hiçbiri reaksiyon göstermedi. Daha da inanmıyorsanız denemekte özgürsünüz, ikna etmek zorunluluğumuz yok neticede.
İyi akşamlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,237
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst