Koruma Röleleri hakkında genel bilgi

BilalG

Üye
Katılım
30 Eki 2008
Mesajlar
91
Puanları
1
ANA KORUMA RÖLELERİ



Aşırı Akım Röleleri:


4.1.a. Bağımlı Aşırı Akım Koruma Rölesi:


Bağımlı aşırı akım ile selektif korumada açma zamanları kısa devre akımı ile bağımlıdır. Bu rölelerde hem akım ayarı hem de açma zaman faktörü ayarı yapılabilir. Şekil 15’de rölenin ters zaman karakteristiği gösterilmiştir. Rölede bulunan ani açıcı kısa devre röleleriyle bu akım zaman eğrisi sınıf değeri istenilen noktada tutularak kısa devre açma zamanı istenilen milisaniyeye ayarlanabilir.


Bağımlı röleler Şebeke ve motor korumalarında kullanılabilir. Kısa süre darbeli çalışan motor korumasında ve motorun demaraj akımlarına karşı korumasında en uygun röledir.

Şekil 15 Bağımlı Aşırı Akım Rölesi Ters Zaman Karakteristiği




4.1.b Bağımsız Aşırı Akım Rölesi:


Bağımsız aşırı akım rölesinde zaman ayarı, akım ayarından bağımsız olarak gerçekleştirilebilir. Bağımsız aşırı akım röleleriyle selektif koruma Şekil 16’da gösterilen şekilde yapılır ve ayarlar için basamak zamanı 500 ms seçilir ve t1>t2>t3>t4 olacak biçimde düzenlenir. Şekil 16’da görüldüğü gibi her noktadaki arızada, en yakın röle devreyi açar ve selektivite sağlanır. Bağımsız aşırı akım röleleri şebeke, generatör ve motor koruması için kullanılır.


Bağımlı aşırı akım röleleriyle donatılmış ve şebekeden beslenen bir yüksek gerilim tesisinde bağımsız aşırı akım röleleriyle selektif koruma mümkündür bu durumda zaman ayarlarının selektiviteyi sağlayacak şekilde yapılması gerekir.

Şekil 16 Bağımsız Aşırı Akım Rölelerinde Selektif Koruma İçin Zaman Ayarı


4.1.c Termik Karakteristikli Aşırı Akım Rölesi:


Saniyeler mertebesinde ayarlanabilen bağımlı ve bağımsız aşırı akım röleleri genellikle kısa devre korumasında kullanılır. Ancak bu rölelerin düşük ayarlanması ile korunulması gerekmeyen küçük yüklerde de sık açmalarla karşılaşılır. Öte yanda dakikalar mertebesinden aşırı yükler birçok şebeke ve yüksek gerilim tesislerinde her zaman mevcuttur. Elektronik ve elektromekanik bağımlı bağımlı ve bağımsız rölelerde çekme oranı 0,9 olarak düşünüldüğünde her röle çektiği değerden %10-20 oranında daha düşük değerde bıraktığında istenmeyen açmaları önlemek mümkün değildir. Bu nedenle kısa devre röleleri oldukça yüksek akım ve küçük zaman değerlerine ayarlanmalıdır.


Bu gibi durumlarda röle karakteristiğinde görüldüğü gibi, aşırı akımdan, dakikalar mertebesinde korunurken kısa devreden milisaniyeler mertebesinde korumak mümkündür. (Şekil 17)

Şekil 17 Termik Karakteristikli Aşırı Akım Rölesi Karakteristiği


4.1.d. Yönlü Aşırı Akım Rölesi:


Tek taraflı beslenen paralel ve ring şebekelerde ve iki taraftan beslenen normal şebekelerde selektif korumayı sağlamak için aşırı akım rölelerinin akım yönüne göre fonksiyon göstermeleri gerekebilir. Paralel çalışan tesislerde ve şebekelerde bu röleleri kullanmakla kısa devre durumlarında arızalanan bölümün iki yönden beslenmesi önledir ve böylece aşırı tahribat meydana gelmez.


Şimdi aşırı akım rölelerinin şebekeye bağlantılarından söz edelim;

Aşırı akım röleleri korudukları devrenin faz akımlarını yada fazların akımlarının toplamından beslenirler. Bir aşırı akım rölesinin, akım transformatörü üzerinden beslenmesi Şekil 18’de gösterilmiştir.

Şekil 18


Aşırı akım röleleri korudukları sistemin özelliğine göre iki yada üç faza bağlanırlar. İki aşırı akım rölesinin şebekeye bağlantısı Şekil 19’da güç ünitesinin bağlantısı da Şekil 20’de gösterilmiştir.

Şekil 19 Şekil 20

Sekonder sargı topraklamalarının amacı, aşırı gerilimlere karşı sargıyı ve bağlı teçhizatı korumak içim yapılan emniyet topraklamasınıdır. Akımlarının akışını etkilemez.



Şekil 19’da iki akım transformatörü ve iki röle kullanıldığı taktirde, şekilde gösterilen gibi, primer devreden geçen Ia+ Ib+ Ic=0 olmasına rağmen orta fazda akım transformatörü olmadığı için Ia akımı sekonder Jb akımını dengelemez ve sonuçta; Ja+ Jc= -Jb= Jn nötr akımı akacaktır. Çünkü Ia ile Ic arasında 1200 faz farkı vardır.


4.2 Mesafe Koruma Röleleri:

Röle ile arıza noktası arasındaki uzaklık, arıza akımı ve geriliminin referans alınarak elde edilen empedansın ölçülmesi ile saptanır ve kademeli açma sağlanır. Rölede ayarlanan mesafe/zaman karakteristiğine göre; röle, uygun olan kesiciyi açtırır veya back-up koruma görevi yapar. Mesafe koruma röleleri, birkaç yerden beslenen ağ şebekelerinde, çok hızlı ve seçici çalışırlar. Yardımcı link hatlarına gerek yoktur.

Şekil 21

Şekil 21’de mesafe koruma rölesinin mesafe/zaman karakteristiği gösterilmiştir. A, B, C istasyonları, A’daki röleye göre Aa İ’nci kademe empedansını göstermektedir. A=(%85-90)AB’dir.

Bu bölgedeki arızalarda, A’daki röle t1 zamanında açma yapar ki bu zaman ani açma zamanına eşdeğerdir. Ülkemizde orta gerilim şebekelerinde mesafe koruma uygulaması genelde yoktur. Bazı özel yerlerde çok kısıtlı olarak kullanılmaktadır.

4.3 Diferansiyel Röleler:

İki veya daha fazla benzer elektriki büyüklük arsındaki fark belirgin değeri aştığı zaman çalışan rölelere diferansiyel röle denir. Şekil 22’de basit bir diferansiyel röleyi görmekteyiz.

Şekil 22 Basit Diferansiyel Röle Tertibatı

Noktalı çizgi ile gösterilen kısım diferansiyel röle tarafından korunan elemanı temsil etmektedir. Bu eleman bir hat parçası, generatör, transformatör, bara parçası vs. olabilir. Akım transformatörlerinin sekonderleri birbirine bağlanmış ve uçları arasında herhangi bir tip AC aşırı akım rölesi bağlanmıştır. Koruma alanı sadece iki ölçü akımı noktaları arasında sınırlıdır. Bu iki nokta dışında kalan arızaları korumaz ve böylece bir aşırı akım rölesi ile birlikte tam koruma görevi görür.


Akım transformatörlerinin dışındaki A noktasına doğru akımın aktığını kabul edelim. Bu nokta arıza veya yükün bağlı olduğu yer olsun. Bu durum Şekil 23’te gözükmektedir. Eğer her iki akım transformatörünün çevirme oranı ve diğer özellikleri aynı ise devrede oklarla gösterilen yönde akımlar akar ve diferansiyel rölenin çalıştırma bobininden akım akmaz.

Şekil 23 Harici Arıza veya Yük Şartı

İki akım transformatörü arasında dahili bir arıza olduğunu kabul edelim. Bu durum Şekil 24’te görülmektedir.

Şekil 24 Dahili Arıza Şartları


Dahili arızada akımların yönü değişmiştir ve akım trafolarının sekonder akımlarının toplamı çalıştırma bobininden akmaktadır. Her zaman çift yönlü kaynak bulunmayabilir bu durumda dahili arıza meydana gelirse arıza şekline göre yalnızca bir akım transformatörünün sekonderinin empedansı çalıştırma bobinininkine göre çok yüksek olduğu için primerinden arıza akımı akan akım transformatörünün sekonder akımının tamamının çalıştırma bobininden aktığı kabul edilebilir.

Diferansiyel koruma sistemini besleyen akım transformatörlerinin yapılışlarında küçük bir miktar fark bulunabilir. Bu durumda normal akımında dahi çalıştırma bobininden bir fark akım akabilir. Harici arızalarda her iki akım transformatöründen çekilen akım çok büyük olacağı için bu akımla orantılı olarak fark akım miktarı da artar ve değeri çalıştırma sınırını aştığı vakit normal tip bir aşırı akım rölesi olan çalıştırma bobini kontakları kapatarak yanlış açmalara sebep olur. Bu hatayı ortadan kaldırmak için tutucu bobin içeren diferansiyel röleler kullanılır. Bu tip bir rölenin yapısını şekil 25’te görmekteyiz. Çalıştırma bobini tutucu bobinin orta ucuna bağlanmıştır. Tutucu bobinin toplam sarım sayısı N ise toplam amper sarım; I1xN/2+I2xN/2=( I1+I2)xN/2 dir.

Şekil 25 Tutucu bobinli Diferansiyel Röle


Buradan tutucu bobinden akan eşdeğer akımın (I1+I2)/2 ile orantılı olduğu görülür. Çalıştırma bobininden akan akım ise I1-I2 ile orantılıdır. Böyle bir rölenin çalışma karakteristiği şekil 26’da görülmektedir.



Şekil 26 Tutucu Bobinli Diferansiyel Röle Çalışma Karakteristiği

Gerek yukarıda belirtilen çevirme hatalarından gerekse geçici rejimlerde çok kısa anlarda akım trafolarını normal çevirme yapmalarından dolayı fark akım primer devreden geçen akıma bağlı olarak normal bir aşırı akım rölesinden ibaret olan diferansiyel röleyi çalıştırabilirdi. Bu durum Şekil 27’de görünmektedir.

Şekil 27 Tutucu Bobinin Diferans Devreye Etkisi


Tutucu bobin eşdeğer akımı a büyüklüğüne çıktığı zaman akım trafolarının hatasından dolayı çalıştırma bobininden geçen akım Ic dir. Fark akımla beslenen tutucu devresi olmayan aşırı akım rölesinin çalıştırma değerine eriştiği için yanlış açmalara sebep olur. Aynı tutucu akım için yüzde karakteristiği haiz yani tutucu devreli diferansiyel rölenin çalışabilmesi için Ic2 akımı gereklidir. Ve bunun genliği akım trafo hata değerinden büyük olduğu için röle yanlış çalışmaz.


Yüzdeli diferansiyel röleler ikiden fazla terminalli yerlerde kullanılabilir. Her terminal bir tutucu bobin ihtiva eder ve her tutucu bobinin eşit sarım sayısı mevcuttur. Bobinler diğerlerinden ayrı olarak tutucu moment meydana getirirler ve onların momentleri aritmetik olarak toplanır. Şekil 28’te 4 tane terminalli diferansiyel röle prensibi görülmektedir.



Şekil 28 Dört Terminalli Diferansiyel Röle

Yüzdeli diferansiyel röleler genellikle ani veya yüksek süratlidirler. Devrelerde kullanılan özel filtreler ve yüzde karakteristiklerinden diferansiyel rölelerin yanlış açmaları ortadan kaldırılabildiği için zaman gecikmeli çalışmaları istenmez. Bu özelliği arızaların süratli giderilmesini temin ettiği için hasarları azaltır.


Terminal sayısı rölenin tutucu bobin sayısından fazla olduğu zaman bir tutucu bobine aynı faza ait farklı iki terminalin akım trafoları bağlanabilir. Burada tabiidir ki tutucu bobinden geçen akımların toplamı o bobinin akım taşıyabilme kapasitesini aşmamalı ve tutucu bobinlerden akan karalı hal akımlarının takriben birbirine eşit olmasını sağlamak uygun olur. Bazı çok terminalli hallerde tutucu bobin akımlarını belirli değerin altına düşürmek mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı en iyi çözüm tarzı olarak röle sayısını arttırmak ve açma kumandalarını paralel bağlamak yoluna gidilmelidir.



Son olarak diferansiyel rölelerin yapıları ve fonksiyonları itibariyle özelliklerini ;



Trifaze röle sistemi küçük bir yapıya sahiptir,


Kısa devre akımlarına karşı iyi bir dayanım içindedirler,


Dahili hatalara karşı büyük bir duyarlılık gösteririler,


Yardımcı besleme geriliminin büyüklüğüne bağlı kalmaksızın çok kısa süren açma zamanı,


Her faz için ayrı ayrı ve mükemmel bir koruma donanımı olduğundan, asimetrik arızalarda bile sabit ve değişmeyen bir açma karakteristiği,


Açma akımının yüksek olmasında dahi açma emniyetinin sağlanmış olması,


Kendi enerji sarfiyatının minimum oluşu,


Değiştirilebilir bir yardımcı gerilim sahası,


Akım klemenslerinin otomatikman kısa devre edilmeleri suretiyle, röle kutusundan çekilebilen aktif kısmının çekilişinde herhangi bir sakıncanın mevcut olmaması, şeklinde sıralayabiliriz.




Şekil 27 Tutucu Bobinin Diferans Devreye Etkisi


Tutucu bobin eşdeğer akımı a büyüklüğüne çıktığı zaman akım trafolarının hatasından dolayı çalıştırma bobininden geçen akım Ic dir. Fark akımla beslenen tutucu devresi olmayan aşırı akım rölesinin çalıştırma değerine eriştiği için yanlış açmalara sebep olur. Aynı tutucu akım için yüzde karakteristiği haiz yani tutucu devreli diferansiyel rölenin çalışabilmesi için Ic2 akımı gereklidir. Ve bunun genliği akım trafo hata değerinden büyük olduğu için röle yanlış çalışmaz.


Yüzdeli diferansiyel röleler ikiden fazla terminalli yerlerde kullanılabilir. Her terminal bir tutucu bobin ihtiva eder ve her tutucu bobinin eşit sarım sayısı mevcuttur. Bobinler diğerlerinden ayrı olarak tutucu moment meydana getirirler ve onların momentleri aritmetik olarak toplanır. Şekil 28’te 4 tane terminalli diferansiyel röle prensibi görülmektedir.



Şekil 28 Dört Terminalli Diferansiyel Röle

Yüzdeli diferansiyel röleler genellikle ani veya yüksek süratlidirler. Devrelerde kullanılan özel filtreler ve yüzde karakteristiklerinden diferansiyel rölelerin yanlış açmaları ortadan kaldırılabildiği için zaman gecikmeli çalışmaları istenmez. Bu özelliği arızaların süratli giderilmesini temin ettiği için hasarları azaltır.


Terminal sayısı rölenin tutucu bobin sayısından fazla olduğu zaman bir tutucu bobine aynı faza ait farklı iki terminalin akım trafoları bağlanabilir. Burada tabiidir ki tutucu bobinden geçen akımların toplamı o bobinin akım taşıyabilme kapasitesini aşmamalı ve tutucu bobinlerden akan karalı hal akımlarının takriben birbirine eşit olmasını sağlamak uygun olur. Bazı çok terminalli hallerde tutucu bobin akımlarını belirli değerin altına düşürmek mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı en iyi çözüm tarzı olarak röle sayısını arttırmak ve açma kumandalarını paralel bağlamak yoluna gidilmelidir.



Son olarak diferansiyel rölelerin yapıları ve fonksiyonları itibariyle özelliklerini ;



Trifaze röle sistemi küçük bir yapıya sahiptir,


Kısa devre akımlarına karşı iyi bir dayanım içindedirler,


Dahili hatalara karşı büyük bir duyarlılık gösteririler,


Yardımcı besleme geriliminin büyüklüğüne bağlı kalmaksızın çok kısa süren açma zamanı,


Her faz için ayrı ayrı ve mükemmel bir koruma donanımı olduğundan, asimetrik arızalarda bile sabit ve değişmeyen bir açma karakteristiği,


Açma akımının yüksek olmasında dahi açma emniyetinin sağlanmış olması,


Kendi enerji sarfiyatının minimum oluşu,


Değiştirilebilir bir yardımcı gerilim sahası,


Akım klemenslerinin otomatikman kısa devre edilmeleri suretiyle, röle kutusundan çekilebilen aktif kısmının çekilişinde herhangi bir sakıncanın mevcut olmaması,

şeklinde sıralayabiliriz.








4.4. Toprak Kaçağı Koruma Röleleri:


Şebekede her üç fazdan geçen akımların vektörel toplamı; Ia+ Ib+ Ic≠0 ise, bu sistemde dengesizlik olduğu belirlenir ve nötrden sıfır bileşen akımı geçer. Ia+ Ib+ Ic= 3I0 olarak tanımlanır. Fazlardan geçen akımlar, aşırı akım rölelerini çalıştıramayacak mertebede olabilirler. Bu tip arızaların algılanması In=3I0 dengesiz akımının geçtiği ve toprak rölesi olarak adlandırılan yönsüz koruma düzeni ile olur (Şekil 29 a, b, c). Toprak rölesinden geçecek olan dengesiz akım JTR dir.

Şekil 29


Toprak rölelerinin çalışma ilkesi aşırı akım röleleri gibidir. Sadece akım ayar değerleri daha küçüktür. O.G. fider ve transformatörlerinin korunmasında çok yaygın olarak kullanılır.


Toprak rölelerinin bağlantıları genelde iki şekilde yapılır;

Toprak rölesinin yalnız başına Şekil 30-a iki aşırı akım rölesiyle birlikte Şekil 30-b ve üç aşırı akım rölesiyle birlikte Şekil 30-c’de akım transformatörüne bağlantıları gösterilmiştir.

Şekil 30


Görüldüğü gibi, toprak rölesinin bulunduğu koruma devrelerinde, normal şartlarda toprak rölesinin bulunduğu nötrden akım geçmemesi için mutlaka üç akım transformatörü kullanmak gereklidir. Şekil 30 da görüldüğü gibi, primer polarite uçlarının hepsi, hattın aynı tarafında olmalıdır. Sekonder polarite uçları buna uygun şekilde yine aynı tarafta olmalıdır. Eğer akım girişlerinde P2 uçları polarite olarak alınmışsa, bütün P2 ve S1, uçları P1, S1 sistemine benzer şekilde bağlanmalıdır. Polariteler gelişigüzel bağlanırsa, sekonder devrenin nötründen dengesiz akım geçerek toprak rölesini yalnız yere çalıştırabilir.


Kablo şebekelerinde hassas bir toprak koruma tertibi için toroidal yapıda akım transformatörü kullanılır. Ia+ Ib+ Ic≠0 olması durumunda toprak rölesinden akım geçecektir. Şekil 31’de görüleceği gibi, kabloda her faz ayrı ya da üç faz bir arada olsun, şilt topraklama iletkeni, torun içinden geçirilerek topraklanmalıdır. Bu iletken dışarıdan geçirilirse, şebekede oluşacak faz-toprak arızalarının kaçak akımları,sağlam fazdaki dengeyi bozarak, toprak rölesini yanlış yere çalıştırabilir.

Şekil 31

Şekil 32’de verilen aşırı akım rölesinin koruduğu bölümün empedansı Zr, solundaki kaynağın (sistem) empedansı Zs ile gösterilmiştir. Korunan bölümün sonundaki I nolu arızada, kısa devre arıza akımı;

Şekil 32

Büyükse (Zr/ Zs değeri ne kadar küçükse), ters zamanlı röle kullanmak, teçhizatı daha iyi koruma yönünden yararlıdır. Bunlar için kesin bir kriter yoktur. Güçlü şebekelere bağlı (Zs’in küçük olması) uzun hatlar veya küçük güçteki transformatörlerin, başında ve sonunda oluşacak arızaların örneğin Zr/ Zs >0.5 için her iki akımın oranı 1.5 değerini aşar. Eğer şebeke zayıf ise ( Zs büyük) Zr/ Zs>2 olması halinde, arıza akımlarının değeri pek değişmez. Bu taktirde daha ucuz ve basit zamanlı röle kullanmak yararlı olur. Çünkü röleden geçen akım, fazla değişiklik göstermez.

4.5 Gerilim Röleleri

4.5.a Aşırı Ve Düşük Gerilim Rölesi:

Aşırı ve düşük gerilim rölesi alçak gerilim sistemlerinde, sistemi aşırı ve düşük gerilimlerin neden olabileceği hasar ve tahribata karşı koymak amacı ile kullanılır. Çalışma prensibi;

Şekil 34’te rölenin bağlantı şekli ve blok şeması görülmektedir. Rölenin koruduğu sistemin;

Faz-faz arası gerilimi

Faz-nötr gerilimi ile çalışır.










Şekil 34



Giriş Gerilim
100V AC
220V AC
380V AC

Düşük Gerilim Ayar Değeri
85V AC
185V AC
320V AC

Aşırı Gerilim Ayar Değeri
110V AC
240V AC
420V AC



Tablo 1


Giriş gerilimi aynı anda hem doğrultulur hem de elektronik devrelerin kullanabileceği bir seviyeye (2-3V) indirilir. Giriş gerilimi ile orantılı bu bilgiler iki gerilim karşılaştırıcısına gönderilir. Bu karşılaştırıcılardan biri aşırı gerilim, diğeri düşük gerilim karşılaştırıcısıdır. Her karşılaştırıcının ayar değeri sabit olup Tablo 1’de verilmiştir. Bununla beraber düşük gerilim, nominal gerilimin %70’inden daha küçük, aşırı gerilim değeri de nominal gerilim değerinin %120’sinden daha büyük olmamak koşulu ile isteğe göre de ayarlanabilmektedir.


Karşılaştırıcıların çıkışı bir “veya” kapısına verilmiştir. “Veya” kapısı da bir yardımcı röleyi enerjilemektedir. Giriş gerilimi düşük gerilim ayar değerinden daha küçük ise veya aşırı gerilim ayar değerinden daha büyükse düşük veya aşırı gerilim karşılaştırıcısının çıkışı “1” olarak “veya” kapısının yardımcı rölenin enerjilenmesini sağlar. Böylece korunmakta olan sistem devre dışı bırakılmış olur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
ŞEBEKELERDE GÖRÜLEN BAŞLICA ARIZALAR VE RÖLE ÇEŞİTLERİ

1. KISA DEVRELER
2. GERİLİM YÜKSELMELERİ
3. DENGESİZ YÜKLENMELER
4. SALINIMLAR
5. TOPRAK VE GÖVDE KAÇAKLARI
6. GERİ GÜÇ
7. DÜŞÜK GERİLİM

• RÖLELER ÇOĞU ZAMAN DEVRE AÇIÇI ELEMANLAR İLE BİRLİKTE KULLANILIRLAR.
RÖLELER ÇALIŞMA PRENSİPLERİNE GÖRE ŞU ŞEKİLDE GRUPLANDIRILIRLAR.

1. ELEKTRO- TERMİK RÖLELER
2. ELEKTRO- MAĞNETİK RÖLELER
3. ELEKTRO- DİNAMİK RÖLELER
4. ENDÜKSİYON TİPİ RÖLELER
5. BİRLEŞİK TİP RÖLELER (TERMİK- MAĞNETİK RÖLELER GİBİ )

• BAĞLANIŞ ŞEKİLLERİNE GÖRE İSE RÖLELERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ.
1. PRIMER -RÖLELER
2. SEKONDER RÖLELER
3. YARDIMCI AKIMLI RÖLELER
4. DİFERANSİYEL TİPİ RÖLELER

SIR BARAJINDA KULLANILAN GENERATÖR KORUMA RÖLELERİ

1. TERS GÜÇ RÖLESİ
2. AŞIRI YÜK RÖLESİ
3. NEGETİF BİLEŞEN AKIM RÖLESİ
4. MINUMUM EMPEDANS RÖLESİ
5. ALAN ARIZASI RÖLESİ
6. AŞIRI GERİLİM RÖLESİ (ANİ AÇMALI)
7. AŞIRI GERİLİM RÖLESİ (GECİKMELİ AÇMALI)
8. DÜŞÜK GERİLİM RÖLESİ
9. TOPLU DİFERANSİYEL RÖLESİ
10. TRAFO TOPRAK ARIZA RÖLESİ
11. İKAZ TRAFO KORUMA RÖLESİ
12. DİFERANSİYEL RÖLE
13. STATOR TOPRAK ARIZA RÖLESİ
14. ROTOR TOPRAK ARIZA RÖLESİ
15. TRAFO NOTR TOPRAK ARIZA RÖLESİ


• TERS GÜÇ RÖLESİ
TÜRBÜNÜN GÜCE GÖRE OTOMATİK BİR ŞEKİLDE AYARLANAN KAPAĞI KAPANDIKTAN
SONRA VALFLERDE TUZ BİRİKMESİ NEDENİ İLE BUHAR GİRİŞİ TAM OLARAK
KESİLMİYEBİLİR. BU ANDA JENERATOR ŞEBEKEDEN AYRILMAZSA JENERATÖRÜ
DÖNDÜREN TÜRBÜNLERDEN VERİLEN DÖNDÜRÜCÜ MOMENT ÇOK KÜÇÜLÜR VE SIFIR
OLABİLİR. BU DURUMDA JENARATOR SENKRON MOTOR OLARAK ÇALIŞIR..ANCAK BU
ANDA YÜKSÜZ TÜRBÜN KANATLARI AMBELEYE KADAR GİDEREK SİSTEMDE ÖNEMLİ
ARIZALAR OLUŞTURUR.
BU KORUMA RÖLESİNİN GÖREVİ; BARADAN JENARATÖRE GÜÇ AKIŞINI ÖNLEMEKTİR
NORMAL İŞLETMELERDE JENARATÖRDEN BARAYA AKIM AKIŞINDA RÖLE ÇALIŞMAZ. BU
KORUMA RÖLESİ GENELLIKLE BİR ZAMAN RÖLESİ İLE BİRLİKTE KULLANILIR.
ZAMAN RÖLESİNİN GÖREVİ İSE GEREKSİZ YERE DEVRE AÇMALARININ ÖNÜNE
GEÇMEKTİR.

• AŞIRI YÜK RÖLESİ

JENARATOR VE TRANSFORMATORLERİNAŞIRI YÜKLENMELERİ ,BUNLARIN ISINMALARINA
VE VERİMLERİNİN AZALMASINA NEDEN OLUR. JENARATOR VE
TRANSFORMATORLERİNAŞIRI YÜKLENMELERİNE KARŞI AŞIRI AKIM RÖLELERİ
KULLANILIR.BU RÖLELERİN EN BASİTİ PRIMER RÖLEDİR.AYRICA SEKONDER VE ARA
RÖLELİ BAĞLANTILARDA AŞIRI AKIMLAR İÇİN HATTA KISA DEVRELER İÇİN
KULLANILABİLİNİR.

• NEGATİF BİLEŞEN AKIM RÖLESİ

BU RÖLE MAĞNETİK ORTAMLARDAN DOLAYI OLUŞAN NEGATİF BİLEŞENLİ
AKIMLARI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN KULLANILIR.

• MİNUMUM EMPEDANS RÖLESİ

EMPEDASTA MEYDANA GELECEK UZUN DEĞİŞMELER JENARATÖRDE ZORLANMALARA SEBEP OLUR. BU ZORLANMALAR AKIM VE GERİLİMDE DEĞİŞMELER MEYDANA GETİRİR.BU TÜR OLUMSUZLUKLARI ÖNLEMEK AMACIYLA BU TÜR RÖLELER KULLANILIR.

• ALAN ARIZA RÖLESİ

HERHANGİ BİR DEVRE ELEMANINDA MEYDANA GELEN ARIZALARI GÖSTERMEK AMACIYLA KULLANILIR.

• AŞIRI GERİLİM RÖLESİ (ANİ AÇMALI)

GENARATÖRÜN YÜKÜNÜN ANİ OLARAK KALKMASI ÜZERİNE ORTAYA ÇIKAN GERİLİM YÜKSELMELERİNE KARŞI JENERATÖRÜ KORUMAKTIR.

• AŞIRI GERİLİM RÖLESİ (GECİKMELİ AÇMALI)

GENARATÖRÜN YÜKÜ ANİ OLARAK ORTADAN KALKIP TEKRAR DEVREYE GİREBİLİR. BU DURUMLARDA RÖLE HEMEN DEVREYE GİRMEZ.FAKAT YÜKÜN BELİRLENEN ZAMAN İÇERİSİNDE DEVREYE GİRMEMESİ DURUMUNDA RÖLE DEVREYE GİREREK JENARATÖRÜN ZARAR GÖRMESİNİ ÖNLER.




• DÜŞÜK GERİLİM RÖLESİ
BU RÖLE GENARATÖR GERİLİMİNİN NORMAL SEVİYESİNİN ALTINA DÜŞTÜĞÜNDE DEVREYİ AÇARAK JENARATÖRÜN ZARAR GÖRMESİNİ ENGELLER.GERİLİM DÜŞÜMÜ YÜKÜN ÇOK FAZLA OLMASI VEYA KISA DEVREDEN KAYNAKLANABİLİR.

• TOPLU DIFERANSİYEL RÖLELER.

GENARATÖR İÇİNDE ORTAYA ÇIKAN FAZ- FAZ KISA DEVRELERİNE KARŞI ETKİLİ BİR KORUMA SİSTEMİ TOPLU DİFERANSİYEL RÖLELER İLE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR. NORMAL İŞLETME DURUMUNDA RÖLE UÇLARINDA GERİLİM BULUNMAZ. BİR KISA DEVRE DURUMUNDA GERİLİM DENGESİZLİĞİ NEDENİ İLE RÖLE UÇLARINDA BİR GERİLİM DOĞAR. ROLE ÇALIŞMAYA BAŞLAYARAK BELİRLİ BİR ZAMAN GEÇTİKTEN SONRA DEVREYİ AÇAR.AYNI ZAMANDA JENERATÖRDEKİ UYARTIMIDA KESER. BU RÖLENİN BİR ÖZELLİĞİDE ARIZAYI BİR SİNYAL SİSTEMİ İLE HABER VERMESİDİR.

• TRAFO TOPRAK ARIZA RÖLESİ
GENARATÖRLERVE TRANSFORMATÖRLERDE ÇOK SIK GÖRÜLEN BİR ARIZADA (GÖVDEYE) KAÇAKTIR.BU DURUM ÇOĞU ZAMAN İZALASYONUN BOZULMASI İLE ORTAYA ÇIKAR.ARIZANIN ÇABUK GİDERİLMEMESİ İLE, ARIZA GERÇEK BİR KISA DEVRE ARIZASINA DÖNÜŞEBİLİR.BUNUN İÇİN TRAFO TOPRAK ARIZALARINI ÖNLEME RÖLELERİ KULLANILIR.FAZ- TOPRAK KISA DEVRELERİ İÇİN YAPILAN KORUMA BAĞLANTILARI JENARATÖRÜN YILDIZ NOKTASI, OMİK DIRENCİ ÇOK BÜYÜK OLAN BİR DİRENÇ ÜZERİNDEN TOPRAKLANMALIDIR.SARGILARDAN BİRİ TOPRAĞA KAÇAK YAPTIĞINDA TOPRAK ÜZERİNDEN KAPANAN DEVREDE BİR AKIM AKISI OLUR. BU AKIM JENARATOR İÇİN TEHLİKESİZ BİR DURUMDA TUTULARAK FAZ- TOPRAK KISA DEVRESİ RÖLESİNİN ÇALIŞTIRILMASINDA KULLANILIR. JENARATOR NÖTR NOKTASININ BÜYÜK DEĞERLİ BİR EMPEDANS BOBINI ÜZERİNDEN TOPRAKLANMASI DURUMUNDA DİFERANSİYEL RÖLELER ETKENLİKLERİNİ KAYBEDERLER. BU NEDENLE BU TÜR ARIZALAR BU RÖLELER İLE ETKİSİZ HALE GETİRİLİR.

• İKAZ TRAFO KORUMA RÖLESİ

İKAZ TRAFOSU 10.3 Kv’luk JENARATOR GERİLİMİNİ 100 V’A İNDİREN BİR GERİLİM TRAFOSUDUR. İKAZ TRAFO KORUMA RÖLESİNİN GÖREVİ BU TRAFOYU AŞIRI AKIM AŞIRI GERİLİMDEN KORUMAKTIR.

• DİFERANSİYEL RÖLESİ
BU RÖLELERİN UÇLARINDAKİ GERİLİM NORMALDE YA SIFIR YADA SIFIR’A ÇOK YAKIN BİR DEĞERDEDİR. BU TİP RÖLELER GERİLİM DENGESİZLİĞİ DURUMUNDA DEVREYİ AÇARLAR.
• STATOR TOPRAK ARIZA RÖLESİ

BU RÖLENİN AMACI İZALASYON BOZUKLUKLARI SONUCU STATOR İLE TOPRAK ARASINDA OLAN KAÇAKLARI ÖNLEMEKTİR.

• ROTOR TOPRAK ARIZA RÖLESİ
BU KORUMA RÖLESİNİN AMACI ROTORUN HERHANGİ BİR SEBEPTEN DOLAYI TOPRAK İLE TEMASI SONUCU OLUŞACAK ARIZALARI ÖNLEMEKTİR.

• TRAFO NÖTR TOPRAK ARIZASI RÖLESİ
TRAFONUN HERHANGİ BİR SEBEPTEN DOLAYI TOPRAK İLE KISA DEVRE OLMASI SONUCU BU RÖLE DEVREYE GİREREK TRAFOYU DEVRE DIŞI BIRAKIR.
 
Yazıda adı geçen şekilleri de foruma gönderir misiniz...



Bir bilsem zaten. Word'den aldım ama hiç bir resim gelmiyor. Biraz da acemilik var. Nasıl yapmam gerekiyor? Ekle'den yapsam dosya şeklinde oluyor. Ekrana yapıştırma nasıl olur? Hayırlı akşamlar.
 
Bir bilsem zaten. Word'den aldım ama hiç bir resim gelmiyor. Biraz da acemilik var. Nasıl yapmam gerekiyor? Ekle'den yapsam dosya şeklinde oluyor. Ekrana yapıştırma nasıl olur? Hayırlı akşamlar.

Benim uyguladığım yöntem ;
Resmin olduğu yer ekrana getirilir.
Bir parmağınızı "CTRL" 'ye basılı tutarken diğeri ile de "Print Screen (Print Scrn)" tuşuna basın.
(O anda ekran görüntüsü hafızaya alınmıştır).
Daha sonra MS Paint'i açın.
Düzen'e gidip "Yapıştır" deyin.
İstediğiniz resmi "Kes" 'in.
Aynı sayfada "Tümünü Seç" 'in.
"DEL" ile sayfayı komple temizleyin.
(Hafızaya alınan resmi) "Yapıştır" 'ın.
"Kaydet" ile kolay bulabileceğiniz bir yere kaydedin (Masaüstü gibi).
....

"Dosya Ekle" yazılı ikona tıklayın.
Karşınıza çıkan pencereden kaydettiğiniz dosyayı bulun ve seçin.

Yukarıdaki işlemler tüm forumlar için geçerlidir.

Tavsiyeler ;
* Bir dosya kaydedildiği uzantıya bağlı olarak hafızada değişik boyutlarda yer kaplar.Onun için mümkünse çizimlerinizi *.png ve resimleri de *.jpeg formatında kaydedin.(Bunu kendiniz de deneyebilirsiniz.Bazen de resimde bozulmalar olur , dikkat edin)...
* Forum sayfasında resminizin genişliğinin taşmaması için (x boyutu) 650-700pikseli geçmeyin.

Kolay gelsin.
 
Tüm resimler böyle çıkacaksa vay halimize. Bazı konularda epey resim (daha ziyade grafik, wordde ki gibi resimler, özel çekilmiş değil) var hepsi böyle mi çıkıyor?
 
Tüm resimler böyle çıkacaksa vay halimize. Bazı konularda epey resim (daha ziyade grafik, wordde ki gibi resimler, özel çekilmiş değil) var hepsi böyle mi çıkıyor?

O kadar zor değil.
Ben de ilk başta zorlanmıştım...Bilmeyen için zor görünse de birkaç alıştırmadan sonra ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.
 
şekilleri tekrar gönderebilirmisiniz.şimdiden teşekkürler.

şekillleri göremiyoruz.acaba link olarak vermebniz mümkünmü.. şimdiden teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar aranıza yeni katıldım. bana 2F+T aşırı akım rölesi hakkında detaylı bilgi lazım (Bağlantı şeması, set edilişi, heabı vs). acil yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tsk edrim
 
arkadaşlar aranıza yeni katıldım. bana 2F+T aşırı akım rölesi hakkında detaylı bilgi lazım (Bağlantı şeması, set edilişi, heabı vs). acil yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tsk edrim

ROC 121, 2 Faz 1 Toprak Aşırı Akım Rölesinin kılavuzunu, gepa'nın sitesinden görebilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst